Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaissotilaat lähtevät ihmissalakuljettajien perään Välimerelle

Suomalaissotilaat osallistuvat ihmis­salakuljettajien torjuntaoperaatioon.

Kotimaa
 
Suomalaisosasto lähtee saksalaiselle sotalaivalle Välimerelle
Suomalaisosasto lähtee saksalaiselle sotalaivalle Välimerelle
Suomalainen alustarkastusosasto harjoittelee Upinniemessä ihmissalakuljetuksen vastaista EU-operaatiota varten. Osasto lähtee marraskuun aikana Välimerelle. Operaation tavoitteena on estää ja vaikeuttaa ihmissalakuljettajien toimintaa Libyan edustan merialueella. Toimittaja: Jarmo Huhtanen HS. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS

Upinniemi. ”Hei, stay back! Stay back!”

Huuto kaikuu tyynen meren yli Upinniemen sotasatamassa. Merenlahdella on käynnissä harjoitus, jossa käydään läpi siirtolaisia täynnä olevan veneen haltuunottoa ja kuljettamista sotalaivan luo.

Pakolaisvenettä kuvaava linnakevene on täynnä pelastusliiveihin puettuja varusmiehiä. Viereen on ajettu alustarkastusosaston nopea moottorivene.

Harjoituksissa on käytössä maailmankieli tankeroenglanti. Varuskunnasta kuuluu laukausten ääniä. Joku käyttelee hiomakonetta satamassa. Aurinko kurkistaa matalan pilviverhon yli.

Suomen sotilasosasto teki torstaina aamupäivällä viimeisiä harjoituksiaan ennen lähtöään Välimerelle. Siellä sotilaat liittyvät EU:n ihmissalakuljetuksen vastaiseen operaatioon.

Suunnitelmien mukaan osasto lähtee Välimerelle vielä marraskuun aikana.

Suomalaiset muodostavat alustarkastusosaston, joka toimii saksalaisella sotalaivalla. Merellisenä tukikohtana on ainakin alkuvaiheessa fregatti Augsburg.

Augsburg on noin 130 metriä pitkä laiva, jonka uppouma on 3 680 tonnia. Siinä on 219 hengen miehistö. Merivoimat ei kerro, mihin satamaan alus tukeutuu operaation aikana.

Suomi osallistuu Eunavfor Med -operaation (EU Naval Force Mediterranean) toiseen vaiheeseen, joka on saanut nimen operaatio Sophia. Tavoitteena on vaikeuttaa Libyasta toimivien ihmissalakuljettajien toimintaa. Libya on iso valtio, joten valvonta-alue on laaja.

”Iskemme ihmissalakuljettajien bisnesmallia vastaan”, tiivistää komentaja Petri Ilvesaro. ”Se on erittäin kilpailtu bisnes ja myös erittäin tuottoisa.”

Operaatio Sophiassa pyritään estämään ihmissalakuljettajien liikkuminen. Heidät otetaan kiinni ja heidän veneensä tarkastetaan ja tuhotaan.

Operaatioon osallistuu useita erilaisia sotalaivoja ja lentokoneita. Johtoaluksena toimii italialainen lentotukialus Cavour. Lisäksi mukana on nyt kahdeksan laivaa ja neljä ilma-alusta, kuten tiedustelukoneita.

Tavoite on, että alukset partioivat operaatioalueella 80 prosenttia ajasta. Loppuaika kuluu erilaisin huoltotoimiin.

Suomi lähettää alustarkastusosaston kolmessa eri vaiheessa, joiden kunkin vahvuus on kaksitoista sotilasta. Ensimmäinen kierto toimii joulukuusta ensi vuoden maaliskuuhun, toinen huhti–heinäkuussa ja kolmas elo–marraskuussa.

Vaikka operaation uhkataso merellä on määritelty matalaksi, alustarkastusosastoon kuuluvien nimiä ei kerrota eikä heidän kasvojaan saa kuvata. Suurin osa jäsenistä on reserviläisiä, kuten poliiseja. Joukossa on kuitenkin myös Puolustusvoimien henkilökuntaa.

Joukon keski-ikä on 31 vuotta. Kaikki ovat miehiä.

Alustarkastusosastoon kohdistuu merellä erilaisia uhkia, kuten aseellista vastarintaa. Riskejä ovat myös merelliset onnettomuudet ja infektiotaudit.

”Osa salakuljettajista on aseistettuja. Siellä on ollut muun muassa käsirysyjä, ja ihmishenkiäkin on menetetty.”

Tarkastettavissa aluksissa on keskimäärin 100–130 ihmistä, mutta yli 500 ihmisen aluksiakin on nähty. Pelastetut siirtolaiset ja pakolaiset on yleensä kuljetettu Italiaan. Operaation johto päättää, minne ihmissalakuljettajat viedään.

Operaatioon osallistuvat alukset toimivat tässä vaiheessa kansainvälisillä vesialueilla.

”Jos operaatio saa luvan mennä Libyan aluevesille, olemme valmiit siihen. Se vaatii jatkoneuvotteluja”, Ilvesaro kertoo.

Suomi osallistuu parhaillaan partioveneellä myös EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin operaatioon, jossa pyritään estämään ihmissalakuljetusta Turkista ja Kreikkaan. Rajavartiolaitos lähettää vartiolaiva Merikarhun tammikuussa neljäksi kuukaudeksi Välimerelle.

Esa Syväkuru / HS
Alustarkastusosasto siirtyi linnakeveneen (vas.) viereen Upinniemessä torstaina.
Alustarkastusosasto siirtyi linnakeveneen (vas.) viereen Upinniemessä torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat