Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS sai JSN:ltä langettavan päätöksen: Korjattu kartta jäi pois painetusta lehdestä

Kotimaa
 

Lehtijutun kartassa ollut olennainen virhe olisi pitänyt oikaista painetussakin lehdessä korjatulla karttakuvalla varustettuna.

Tätä mieltä oli Julkisen sanan neuvosto (JSN) antaessaan Helsingin Sanomille huomautuksen hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

JSN otti ratkaisussaan kantaa HS:n toukokuussa julkaisemaan juttuun, joka käsitteli Euroopan tilannetta toisen maailmansodan päätyttyä. Lehdessä olleeseen laajaan juttukokonaisuuteen sisältyi kartta, joka perustui luotettavana pidettyyn saksalaiseen oppimateriaaliin. Alkuperäistiedoissa oli kuitenkin Suomen kohdalla virhe, johon toimitus ei havahtunut ajoissa.

HS huomasi itse virheen ja korjasi sen lehden verkkosivuille ja digilehteen viipymättä. Myös kartta julkaistiin heti kokonaisuudessaan korjattuna. Seuraavan päivän painetussa lehdessä virhe oikaistiin tavanomaisella tekstioikaisulla.

JSN:n mukaan oikaisu painetussa lehdessä ei ollut riittävä vaan korjauksen huomioarvon olisi pitänyt vastata virheen vakavuutta.

Oikaisu olisi pitänyt tehdä samoin kuin verkossa ja oikaisutekstin olisi pitänyt olla vähemmän tulkinnanvarainen. Lisäksi verkossa julkaistussa oikaisussa olisi pitänyt yksilöidä, mitä virheitä toimitus on korjannut.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun JSN tulkitsee vuosi sitten voimaan tullutta Journalistin ohjeiden kohtaa, joka kytkee korjauksen huomioarvon virheen vakavuuteen.

HS korjaa oikaisua vaativat virheet painetun lehden Oikaisuja-palstalla. Verkkosivuilla korjaukset tehdään itse juttuun, ja kerrotaan tehdyistä muutoksista lukijalle jutun lopussa.

Lue JSN:n ratkaisu kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat