Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

JSN: Korjattu kartta olisi pitänyt julkaista myös painetussa lehdessä

Kotimaa
 

Lehtijutun kartassa ollut olennainen virhe olisi pitänyt oikaista painetussakin lehdessä korjatun karttakuvan kera. Tätä mieltä oli Julkisen Sanan Neuvosto antaessaan Helsingin Sanomille huomautuksen hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

JSN otti ratkaisussaan kantaa HS:n toukokuussa julkaisemaan juttuun, joka käsitteli Euroopan tilannetta toisen maailmansodan päätyttyä. Lehdessä olleeseen laajaan kokonaisuuteen sisältyi kartta, joka perustui luotettavaksi arvioituun saksalaiseen oppimateriaaliin. Alkuperäistiedoissa oli kuitenkin Suomen kohdalla virhe, johon toimitus ei ajoissa havahtunut.

HS huomasi itse virheen ja korjasi sen lehden verkkosivuille ja digilehteen viipymättä. Myös kartta julkaistiin heti kokonaisuudessaan korjattuna. Seuraavan päivän painetussa lehdessä virhe oikaistiin tavanomaisella tekstioikaisulla.

Printtioikaisu ei ollut JSN:n mukaan riittävä, vaan korjauksen huomioarvon olisi pitänyt vastata virheen vakavuutta. Neuvoston mielestä oikaisun olisi pitänyt tapahtua samoin kuin verkossa ja oikaisutekstin olisi pitänyt olla vähemmän tulkinnanvarainen.

Lisäksi verkossa julkaistussa oikaisussa olisi pitänyt yksilöidä, mitä virheitä toimitus on korjannut.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun JSN tulkitsee vuosi sitten voimaan tullutta journalistin ohjeiden kohtaa, joka kytkee korjauksen huomioarvon virheen vakavuuteen.

HS korjaa oikaisua vaativat virheet painetun lehden oikaisuja-palstalla. Verkkosivuilla korjaukset tehdään itse juttuun, ja kerrotaan lukijalle tehdyistä muutoksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat