Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset sotilaat lähtevät ihmissala­kuljettajien perään Välimerelle

Kotimaa
 
Suomalaisosasto lähtee saksalaiselle sotalaivalle Välimerelle
Suomalaisosasto lähtee saksalaiselle sotalaivalle Välimerelle
Suomalainen alustarkastusosasto harjoittelee Upinniemessä ihmissalakuljetuksen vastaista EU-operaatiota varten. Osasto lähtee marraskuun aikana Välimerelle. Operaation tavoitteena on estää ja vaikeuttaa ihmissalakuljettajien toimintaa Libyan edustan merialueella. Toimittaja: Jarmo Huhtanen HS. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS

”Hei, stay back! Stay back! Jes!”

Huuto kaikui meren yli Upinniemen sotasatamassa.

Merenlahdella oli käynnissä harjoitus, jossa käytiin läpi siirtolaisia täynnä olevan veneen haltuunottoa ja kuljettamista sotalaivan luo.

Pakolaisvenettä kuvaava linnakevene oli täynnä pakolaisia eli pelastusliiveihin puettuja varusmiehiä. Viereen oli ajettu alustarkastusosaston nopea kumivene.

Harjoituskielenä oli maailmalla tuttu tankeroenglanti. Upinniemen varuskunnasta kuului laukausten sarjoja. Satamassa käytteli joku hiomakonetta, ja marraskuinen aurinko kurkisteli pilviverhon yli.

Esa Syväkuru / HS
Alustarkastusosasto kiersi kohdeveneen ennen kuin sotilaat ottivan sen haltuunsa.
Alustarkastusosasto kiersi kohdeveneen ennen kuin sotilaat ottivan sen haltuunsa.

Suomalainen sotilasosasto teki torstaina aamupäivällä viimeisiä harjoituksiaan ennen lähtöään tositoimiin Välimerelle. Osasto liittyy siellä EU:n ihmissalakuljetuksen vastaiseen operaatioon, jolla pyritään estämään salakuljetus Pohjois-Afrikan ja Euroopan välillä.

Osasto on lähdössä Välimerelle vielä tämän kuun aikana.

Suomalaiset muodostavat alustarkastusosaston, joka toimii saksalaiselta sotalaivalta käsin. Ainakin alkuvaiheessa sen merellisenä tukikohtana on fregatti Augsburg.

Augsburg on noin 130 metriä pitkä laiva, jonka uppouma on 3 680 tonnia. Aluksella on 219 hengen miehistö. Merivoimat ei kerro, mihin satamaan Augsburg tukeutuu operaation aikana.

Suomi osallistuu EUNAVFOR MED -operaation (EU Naval Force Mediterranean) toiseen vaiheeseen, joka on saanut nimen operaatio Sophia.

Sophian tavoitteena on vaikeuttaa Libyasta käsin toimivien ihmissalakuljettajien toimintaa. Libya on pinta-alaltaan iso valtio, joten valvonta-alue on erittäin laaja.

”Iskemme ihmissalakuljettajien bisnesmallia vastaan”, tiivisti komentaja Petri Ilvesaro.

”Se on erittäin kilpailtu bisnes. Se on myös erittäin tuottoisa.”

Operaatio Sophiassa pyritään estämään ihmissalakuljettajien liikkuminen, otetaan heidät kiinni sekä tarkastetaan ja tuhotaan heidän veneensä.

Operaatioon osallistuu useita erilaisia sotalaivoja ja lentokoneita. Johtoaluksena toimii italialainen lentotukialus Cavour. Sen lisäksi mukana on tällä hetkellä kahdeksan laivaa ja neljä ilma-alusta, kuten tiedustelukoneita.

Operaatiota johtava italialainen kontra-amiraali Enrico Credendino on käskenyt, että alusten pitäisi partioida operaatioalueella ainakin 80 prosenttia ajasta. Loppuaika kuluu erilaisin huoltotoimiin.

Suomi lähettää alustarkastusosaston kolmessa eri vaiheessa, joiden kunkin vahvuus on 12 sotilasta. Ensimmäinen rotaatio toimii joulukuusta ensi vuoden maaliskuuhun, toinen huhtikuusta heinäkuuhun ja kolmas elokuusta marraskuuhun.

Vaikka Merivoimat määrittelee operaation uhkatason merellä matalaksi, ei alustarkastusosastoon kuuluvien nimiä kerrota, eikä heidän kasvojaan saa kuvata. Jopa haastattelut on kielletty.

Suurin osa sotilaista on reserviläisiä, kuten poliiseja. Joukossa on kuitenkin myös Puolustusvoimien henkilökuntaa.

Alustarkastusosastoon kohdistuu merellä aseellisen vastarinnan lisäksi muitakin uhkia. Tyypillisiä ovat erilaiset merelliset onnettomuudet ja infektiotaudit.

”Osa salakuljettajista on aseistettuja”, Ilvesaro sanoo.

Esa Syväkuru / HS
Alustarkastusosaston emäalukselle siirtämät ”pakolaiset” tarkastettiin harjoituksessa. Emälaivaa esitti miinalaiva Hämeenmaa.
Alustarkastusosaston emäalukselle siirtämät ”pakolaiset” tarkastettiin harjoituksessa. Emälaivaa esitti miinalaiva Hämeenmaa.

”Siellä on ollut muun muassa käsirysyjä ja ihmishenkiäkin on menetetty.”

Tarkastettavissa aluksissa on keskimäärin 100–130 ihmistä, mutta yli 500 ihmisen aluksiakin on nähty. Veneistä pelastetut siirtolaiset ja pakolaiset on yleensä kuljetettu Italiaan. Operaation johto päättää, minne kiinniotetut ihmissalakuljettajat kuljetetaan.

Tässä vaiheessa operaatio Sophiaan osallistuvat alukset toimivat kansainvälisillä vesialueilla, mutta tilanne voi muuttua.

”Jos operaatio saa luvan mennä Libyan aluevesille, olemme valmiit siihen. Se vaatii jatkoneuvotteluja.”

Suomi osallistuu parhaillaan partioveneellä myös EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin operaatioon, jossa pyritään estämään ihmissalakuljetusta Turkista ja Kreikkaan. Rajavartiolaitos lähettää tammikuussa vartiolaiva Merikarhun neljäksi kuukaudeksi Välimerelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat