Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KKO:n presidentiksi nouseva Timo Esko on ylpeä tuomareiden moraalista

Kotimaa
 
Viena Kytöjoki / Lehtikuva
Turun hovioikeuden presidentti Timo Esko.
Turun hovioikeuden presidentti Timo Esko. Kuva: Viena Kytöjoki / Lehtikuva

Moraali. Tämä on asia, josta Timo Esko on erityisen ylpeä suomalaisissa tuomareissa.

”Täällä on lahjomattomia tuomareita, jotka tekevät työtänsä vaikeissa oloissa kaikella tarmolla ja yrityksellä. Henkinen pääoma ja sitoutuminen ovat minusta kaikkein positiivisin seikka”, Esko sanoo.

63-vuotias Esko työskentelee nyt Turun hovioikeuden presidenttinä, mutta perjantaina tasavallan presidentti nimittänee hänet korkeimman oikeuden (KKO) presidentiksi. Nykyinen presidentti Pauliine Koskelo lähtee vuodenvaihteessa Strasbourgiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomariksi.

KKO on Eskolle entuudestaan tuttu. Hän työskenteli siellä kuutisen vuotta ennen kuin hänet nimitettiin Turun hovioikeuden presidentiksi vuonna 2012.

Säästöistä huolimatta tuomioistuinlaitos on Suomessa kohtalaisessa kunnossa, Esko arvioi. Hän viittaa Euroopan neuvostossa tehtyihin laajoihin vertailuihin, joissa suomalaiset tuomioistuimet ovat sijoittuneet hyvin.

Määrärahojen väheneminen on kuitenkin ongelma, ja se heijastuu oikeutta hakeville kansalaisillekin helposti käsittelyaikojen venymisenä. Juuri nyt Esko on huolissaan hovioikeuksien selviytymisestä. Hovioikeuksien määrärahoja ensi vuodelle on vähennetty, koska jatkossa yhä useampi juttu tarvitsee jatkokäsittelyluvan hovioikeuteen.

Esko ei kuitenkaan usko, että juttumäärät vähenevät heti.

”Minusta säästötavoitteet hovioikeuksissa ovat ehkä suhteellisesti kovimmat. Kyllä se kansalaisiin heijastuu, kun henkilöstö vähenee. Pelättävissä on, että käsittelyajat pitenevät”, Esko toteaa.

Monen mielestä Suomessa tuhlataan resursseja käsittelemällä laajoja ja työläitä juttuja perinpohjaisesti kahdessa oikeusasteessa, ensin käräjäoikeudessa ja sitten hovioikeudessa. Joissakin maissa tästä on päästy eroon sillä, että näyttökysymyksistä ei saa valittaa. Ainoastaan oikeudellisista tulkinnoista voi valittaa.

Esko ei usko, että malli otettaisiin käyttöön Suomessa

”Se ei varmaankaan ole realistinen tavoite, enkä usko, että se menisi läpi. Realistisempaa olisi ajatella, että alioikeuskäsittely nauhoitetaan ja todistelu katsotaan hovioikeudessa nauhalta”, Esko pohtii.

Ruotsissa tehdään juuri näin: todistelua ei oteta uudelleen vastaan hovioikeudessa, vaan siellä asiaa selvitetään käräjäoikeuden nauhojen perusteella. Eskon mukaan Suomessa oltaisiin ehkä valmiita hyväksymään tällainen malli, mutta hänen mukaansa sekin vaatisi resursseja.

”Luulen, että nyt pärjätään jatkokäsittelylupajärjestelmällä. Otetaan kantaa muihin malleihin myöhemmin.”

Sen sijaan tuomioistuinviraston perustamista Timo Esko kannattaa. Tämäkin on aihe, joka on ollut esillä pitkään, mutta joka ei ole edennyt. Nykyisessä mallissa moni pitää ongelmana sitä, että tuomioistuimet ovat suoraan poliittisesti johdetun oikeusministeriön alaisia.

Esko muistuttaa, että Euroopassa tuomioistuinvirastoja syntyi toisen maailmansodan diktatuurien jälkeen erityisesti tuomareiden ja tuomioistuinten riippumattomuuden takaamiseksi.

”Riippumattomuus on meilläkin periaatteellisesti tärkeä asia. Tärkeää on, että emme ole suoraan toimeenpanovallan alaisia.”

Eskon toiveissa tuomioistuinvirastossa olisi johtokunta, jossa ainakin puolet olisi tuomareita. Virasto myös tarvitsisi riittävästi resursseja.

”Silloin se todella voisi viedä eteenpäin koulutushankkeita, tilakysymyksiä ja budjetointia. Jos se lähtee kunnolla liikkeelle, se on vahva työväline.”

Esko on toiveikas, että Suomeen vielä tulee tuomioistuinvirasto.

”Ei välttämättä tällä hallituskaudella, mutta reilun viiden vuoden kuluttua.”

Tuomioistuimien tulevaisuuden Esko näkee positiivisena. Hän uskoo, että jatkossa tuomioistuimet pystyvät myös houkuttelemaan nuorten juristien parhaimmistoa. Viime aikoina on ollut tämän suhteen jonkin verran ongelmia.

”Meillä on ollut joissakin käräjäoikeuksissa viranhakuja, joissa hakijoita on ollut tavattoman vähän. Luulen, että siihen vaikuttaa tietoisuus siitä, että henkilöstöä ollaan vähentämässä. Se ei nuorisoa houkuttele.”

Vapaa-aikanaan Esko harrastaa juridiikkaa.

”Olen tyypillinen juristi: työ ja harrastukset ovat enemmän tai vähemmän sama asia.”

Juridiikan lisäksi hän mainitsee harrastuksekseen metsänhoidon. Hänellä on metsätila Keuruulla.

Turkuun Esko on viime vuosina kotiutunut niin hyvin, ettei ole lainkaan varmaa, että hän muuttaa pääkaupunkiseudulle.

”Olen jotenkin päässyt turkulaistumisprosessin alkuun, mikä ei olekaan helppoa.”

Eskon mukaan turkulaisilla on omat piirit, oma kieli ja omanlaisensa asenteet.

”Usein kysymyksiin vastataan kielteisessä muodossa. Vaatii vähän rohkeutta päästä siitä eteenpäin. Siihen kuitenkin tottuu. Aina päästään eteenpäin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat