Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrori-iskujen uhka näkyy turvatarkastuksissa: ”Enemmän, useammin ja tarkemmalla seulalla”

Kiristyviin turva­tarkastuksiin kuluu entistä enemmän aikaa.

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Veli-Matti Soukka oli torstaina lähdössä Helsinki-Vantaan lentoasemalta Tukholmaan. ”Turvatarkastus ei harmita yhtään”, hän kertoi.
Veli-Matti Soukka oli torstaina lähdössä Helsinki-Vantaan lentoasemalta Tukholmaan. ”Turvatarkastus ei harmita yhtään”, hän kertoi. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Pahimmat iskut 2000-luvulla

  Lentokoneen pudottamiset terroritarkoituksessa ovat olleet 2000-luvulla harvinaisia mutta sitäkin tuhoisampia.

 Lokakuussa Egyptin Siinailla pudotettiin venäläiskone: 224 kuollutta.

  Kokonaan oma mittaluokkansa on neljällä matkustajakoneella tehdyt syyskuun 2001 iskut New Yorkissa ja Washingtonissa: lähes 3 000 kuollutta.

On ainakin kaksi asiaa, jotka saattavat lähiaikoina tulla tavallisen lentomatkustajan eteen, kun mahdollisten terrori-iskujen uhat lentomatkustamista kohtaan kasvavat.

Ensinnäkin matkustaja saattaa perillä kohteessa tai kotona löytää ruumassa olleesta matkalaukustaan aiempaa useammin turvallisuusviranomaisten paperilapun, jossa ilmoitetaan, että laukku on avattu ja tarkastettu lentokentällä.

Toinen, arvattavampi asia on se, että ruuhkat ja jonot lentoasemilla lisääntyvät ajoittain, kun kiristettyihin turvatarkastuksiin kuluu entistä enemmän aikaa.

Kolmas mahdollisuus on, että matkustaja ei huomaa toimien kiristymistä mitenkään.

”Tilanteet vaihtuvat nyt nopeastikin. Uhkakuvaskenaariot ovat Euroopassa viime aikoina vaihdelleet aika paljon. Näiden kuvien mukaan määritellään nyt toimintatasoja, eikä se välttämättä näy matkustajalle lainkaan”, sanoo ilmailujohtaja Pekka Henttu Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista.

”Mutta pitkällä aikavälillä todennäköisesti tapahtuu muutoksia. Tulee erilaisia vaatimuksia, ihan globaalisti. Aivan varmasti turvatoimintamalleja kehitetään maailmanlaajuisesti, ja ehkä niitä kiristetään kentillä. Myös uutta tekniikkaa tuodaan käyttöön.”

Henttu arvelee, että lentoasemia tarkastetaan nyt ”enemmän, useammin ja tarkemmalla seulalla”. Hän ei silti usko, että toimet tukahduttavat lentomatkustamista millään tavalla.

”Nyt arvioidaan, mitä kukin maa on tehnyt, ja luodaan sen perusteella yhteistä toimintamallia.”

Egyptin lentoturma ei silti aiheuta turvatoimiin mitään vastaavaa myllerrystä kuin vuoden 2001 iskut.

”Egypti ryhtyi viime viikolla toimiin. Ilmailuyhteisö piti sitä erittäin myönteisenä. Aluksi vaikutti, että ongelmia ei heidän mielestään ollut ja haettiin vain ulkopuolelta syitä”, Henttu sanoo.

”Tämä lisää valtavasti hyvällä tavalla tiedonvaihtoa ja yhteistoimintaa Euroopan sisällä ja globaalisti. Ilmailun murheet yhdistävät.”

Tällä viikolla on jo nähty, että vaikeat ajat ja pelontunteet lisäävät häiriökäytöstä, vääriä hälytyksiä ja viivytyksiä. Viranomaisten kynnys toimiin ryhtymiseksi näyttää olevan matala.

Kastrupin lentoaseman terminaali Kööpenhaminassa tyhjennettiin, kun kaksi miestä vitsaili pommista. Varsovasta Hurghadaan lentänyt kone joutui puolestaan tekemään hätälaskun, kun humalainen matkustaja oli niin ikään pilaillut pommista.

”Näihin reagoidaan nyt herkästi. Valitettavasti on aina ihmisiä, jotka innostuvat enemmän kuin lääkäri määrää. Mehän tiedämme vain tapaukset, joihin viranomaiset reagoivat. Kun niihin puututaan, sitä ei tehdä puoliksi vaan täysillä.”

Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Heikki Koski sanoo, että matkustaminen on yhä sujuvaa ja turvallista mutta kentälle kannattaa aina tulla ajoissa.

”Kun viranomainen päättää turvavaatimuksista ja -ohjeistuksista, me tietenkin täällä ruuvaamme prosessia siihen suuntaan, mitä tilanne vaatii.”

Olisiko venäläiskoneen ilmeisesti pudottanut virvoitusjuomatölkkiin tehty pommi näkynyt Helsinki-Vantaan läpivalaisulaitteissa?

”Kyllä, totta kai. Metalli erottuu läpivalaisulaitteissa. Sitten on vielä tietyt nesterajoitukset, joihin matkustajaturvallisuudessa puututaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat