Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK haki Kiljavalta joukkovoimaa – pian mahtavaa järjestöä ei ehkä enää ole

Suomen suurin keskusjärjestö kokoontui viimeiseen valtuustoonsa Kiljavan opistolla torstaina.

Kotimaa
 
Akseli Valmunen / HS
Suureen liikuntahalliin on kokoontunut suurin osa 120-henkisestä valtuustosta, josta noin 85 prosenttia kuuluu demariryhmään.
Suureen liikuntahalliin on kokoontunut suurin osa 120-henkisestä valtuustosta, josta noin 85 prosenttia kuuluu demariryhmään. Kuva: Akseli Valmunen / HS

”Tuossahan se lakkokenraali tulee”, sanoo SAK:n pääekonomisti Olli Koski ja osoittaa Kiljavan opiston ovesta sisään astelevaa Heidi Niemistä.

Marjapuuronpunaiseen asuun pukeutunut Nieminen on puheenjohtaja postialan työntekijäliitossa Paussa. Liitto päätti edellisenä päivänä lakkosarjasta, joka pysäyttää pääkaupunkiseudun postin ja sanomalehtien jakelun useiksi päiviksi.

Pau aikoo pyytää tukilakkoapua muilta liitoilta viimeistään tänään perjantaina. Hurjimmillaan lakot voisivat tietää suuria vaikeuksia Suomen taloudelle.

Nyt eletään päiviä, joiden aikana ay-liike muistuttaa jälleen kerran ”ydinaseensa”, kuljetusalojen lakon, olemassaolosta.

Nieminen on tänään suosittu. Pian hänen ympärillään on iso joukko kannustavia tovereita. He ovat Kiljavalle kokoontuneen SAK:n valtuuston jäseniä.

Meneillään on 108-vuotiaan SAK:n ilmeisesti viimeinen valtuuston kokous. Suomen mahtavinta palkansaajajärjestöä ei todennäköisesti pian ole, koska SAK on mukana rakentamassa uutta ammattiliittojen suurjärjestöä, jonka on määrä aloittaa toimintansa vuonna 2017.

Suureen liikuntahalliin on kokoontunut suurin osa 120-henkisestä valtuustosta, joista noin 85 prosenttia kuuluu demariryhmään. Paikalla on merkittävä osa suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen aktivisteista. Heillä on paljon värikästä sanottavaa – jopa niin, että puhujapönttöön on katsottu tarpeelliseksi asentaa liikennevalot. Punainen syttyy neljän minuutin jälkeen. Kaikki eivät sitä tottele.

Metalliliiton valtuuston puheenjohtaja Pentti Mäkinen nousee puhujapönttöön ja tiivistää illan puheiden perusviestin.

”Pääministeri Juha Sipilä on onnistunut kyykyttämään kokoomusta ja perussuomalaisia, mutta SAK:n kyykyttäminen ei häneltä tule onnistumaan”, Mäkinen sanoo ja ylistää sopimista, ei sanelua. ”Mutta varmuuden varalta meillä pitää olla aseet hyvässä kunnossa.”

”Eteenpäin palkkatyöväen puolesta väärämielistä vehkeilyä vastaan”, käy puhujapöntössä toteamassa Paun toimitsija, punapaitainen Juha Jaatinen.

Sipilää ja hallitusta kuvaillaan Kiljava-opistossa sanoilla, joista kaikki eivät sovi perhelehdessä julkaistaviksi. ”Härskiä”, porsastelua”, ”kukkoilijat”, ”täysin häikäilemätöntä”, ”kuin Hulluilla päivillä”, salissa kaikuu.

Aina ei ole varmaa, onko kohde työnantajat vai hallitus. Yleensä molemmat. ”Ei” on täällä yleisempi kuin ”kyllä”.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly huomaa saaneensa lukuisissa puheenvuoroissa jälleen kerran tiukkasanaista evästystä parhaillaan meneillään oleviin työmarkkinaneuvotteluihin, joissa pitäisi sopia muun muassa palkoista.

”Eipä jäänyt paljon neuvotteluvaraa”, Lyly toteaa tauolla.

Puheessaan Lyly käy läpi neuvotteluja, joissa on hänen mukaansa hyvä ilmapiiri, vaikka mistään ei olekaan vielä päätetty.

Lyly ennustaa, että edessä on levottomat liittoneuvottelut, jos keskusjärjestöt eivät löydä sopua. Aikaa on vähän: SAK:n liitot aloittavat liittokierroksen valmistelut ensi syksyn taistelua varten 23. tammikuuta Tampereella. Se on vuoden 1940 tammikuun kihlauksen vuosipäivä.

Päivä on ay-liikkeelle pyhä, sillä tuolloin Suomen työnantajien keskusliitto hyväksyi julkisesti ammattiliitot ja SAK:n neuvottelukumppaneiksi.

Osapuolet päättivät etsiä yhteisymmärrystä neuvotteluteitse. Tänä syksynä on enemmän kuin kerran epäilty, että tammikuun kihlauksen henkinen lapsi, konsensus, on ohi. Salissa Lyly ehti vedota väkeen.

”Aina on hyvä muistaa, että kynällä sopien ammattiyhdistysliike vaikuttaa parhaiten.”

Lylyn jälkeen puhujapöntössä kuullaan SAK:n hallituksen varapuheenjohtajaa Matti Huutolaa. Hän lopettaa puheensa varoittamalla, mitä tapahtuu Tampereella tammikuussa, jos sopimusta ei synny.

”Suunnitteilla on myös koulutusjaksoja järjestöllisen toimintavalmiuden lisäämiseksi.”

Yleisö kiittää aplodeilla.

Akseli Valmunen / HS
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly piti puheen Kiljavan opistossa torstaina.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly piti puheen Kiljavan opistossa torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat