Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postin lakko alkoi – uhkaa lääke­lähetyksiäkin

Posti ilmoitti, ettei se voi taata lakkojen ulkopuolelle rajattujen turvallisuuteen ja terveyteen liittyvien lähetysten aikatauluja.

Kotimaa
 
Postin lakko jakaa asiakkaitten mielipiteitä
Postin lakko jakaa asiakkaitten mielipiteitä
Helsingin pääpostiin kiirehti runsaasti asiakkaita heti torstaiaamusta lähtien. Asiakkaat halusivat laittaa kirjeet ja paketit matkaan, ennen kuin lakko alkaa. Monia lakko kiukuttaa. Monelta löytyy myös lakkolaisille ymmärrystä. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus Kalle Koponen, leikkaus Terhi Liimu.

Postin työntekijöiden lakko ­alkoi ennakkoilmoituksen mukaisesti torstaina kello 16. Ensi vaiheessa lakko koski Uuttamaata eli muun muassa koko pääkaupunkiseutua.

Posti ilmoitti yllättäen torstaina, ettei se voi taata kaikkien lakon ulkopuolelle jäävien lähetysten toimituksia. Sellaisia ovat muun muassa turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät pa­ketit.

Syyksi Posti ilmoitti sen, että sillä ei ole postinjakajien liiton Paun työtaisteluiden takia riittävästi työntekijöitä toimittamaan lähetyksiä perille.

”Tunnistettavat lähetykset, esimerkiksi verilähetykset, pyrimme toimittamaan palvelu­lupauksen mukaisesti”, Posti kertoo internetsivullaan.

Postin mukaan häiriöiden vaikutus on ”aiempaa arvioitua suurempi”, koska yhtiöllä ei ole käytettävissä väliaikaista vuokratyövoimaa. Posti perui vuokratyövoiman käytön SAK:n painostuksen jälkeen.

Lakoista aiheutuvien ruuhkien purku voi kestää useita päiviä tai pahimmillaan viikkoja, posti ilmoitti.

Posti korosti, että sen varastopalvelut toimivat työtaisteluista huolimatta normaalisti. Rahtipalveluissa ei ole odotettavissa merkittävää viivettä.

Posti tiedottaa lakkojen vaikutuksista sivulla www.posti.fi arkipäivisin noin kello 10 ja 17.

Postin ohjauskeskuksen johtaja Jarmo Ainasoja kertoo, miten lakko vaikuttaa:

Postikonttorit ja muut palvelupisteet ovat lakon aikana auki normaalisti, ja niissä on töissä henkilökuntaa.

Kirjepostin jakajat menevät lakkoon Uudellamaalla, eli kirjeiden jakelu loppuu tai hidastuu huomattavasti.

Myös postin lajittelu hidastuu. Käsin lajiteltavan kirjepostin ­lajittelu voi kestää viikkoja. Muualla maassa kirjeliikenteen pitäisi toimia normaalisti.

Sanomalehtien varhaisjakelu loppuu perjantaina Uudellamaalla. Useat lehdet avaavat ­digilehtensä lakon ajaksi maksutta luettavaksi.

Pakettiliikenne pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla pysähtyy tai ainakin hidastuu merkittävästi, koska Vantaan ja Liedon logistiikkakeskukset menevät lakkoon.

Tämä koskee myös ulkomaille lähteviä ja sieltä tulevia paketteja. Muualla maassa paketit kulkevat toistaiseksi tavallisesti.

Pakettiautomaatit tyhjennetään, mutta paketteja ei pystytä lakkoalueella lajittelemaan.

Vanhusten ateriatoimitukset ovat useilla paikkakunnilla Postin vastuulla. Myös Veripalvelun verilähetysten ja lääkelähetysten perille toimittamisesta on olemassa sopimus.

Nämä Posti lupasi vielä torstaina päivällä toimittaa perille lakosta huolimatta, mutta illalla se varoitti tiedotteessaan mahdollisista häiriöistä.

Jos osapuolet eivät pääse ­sopuun, lakko laajenee ensi viikon puolivälistä alkaen maa­kuntiin.

Lakko koskisi seuraavaksi muun muassa Tamperetta, Jyväskylää ja Kuopiota. Viimeiseksi lakko laajenisi myös Lappiin.

Lakon aikanaan päätyttyä kirjeiden ja pakettien kulussa voi olla häiriöitä useita viikkoja, kun lakon aikana syntynyttä ruuhkaa puretaan. Posti lupaa kuitenkin, että paketit saadaan perille jouluksi, jos lakko ei pitkity tai laajene merkittävästi.

Postin lakko jakaa asiakkaiden mielipiteitä. HS.fi/hstv
KALLE KOPONEN / HS
Pääpostissa Helsingissä oli torstaina muutama tuntia ennen lakon alkua hieman jonoa.
Pääpostissa Helsingissä oli torstaina muutama tuntia ennen lakon alkua hieman jonoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat