Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lue tästä, kuinka saat Hesarin luettavaksesi Postin lakon aikana

Kotimaa
 
Maria Halkilahti / HS
Kuva: Maria Halkilahti / HS

Helsingin Sanomat ilmestyy myös Postin lakon aikana. Se on heti aamulla luettavissa tietokoneella, tablettilaitteella ja älypuhelimella. Jos olet tilaaja ja asut pääkaupunkiseudun tai Uudenmaan ulkopuolella, Sinun pitäisi saada myös painettu lehtesi aivan normaalisti. HS:n ydinlevikkialueella painetut lehdet jäävät jakamatta.

Postin työnseisaus laajeni perjantaiaamuna sanomalehtien varhaisjakeluun pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla.

Mitä tilanne merkitsee Helsingin Sanomien tilaajalle ja lukijalle? Ilmestyykö lehti? Miten sen saa luettavakseen? Miten tilaajan tulisi toimia?

Tässä jutussa kerromme yksityiskohtaisesti, kuinka saat lehden luettavaksesi verkkopalveluistamme sekä missä ja milloin painettua Hesaria on jaossa Postin lakon aikana.

Lehti verkosta

Verkossa lehden saa lakosta huolimatta luettavakseen joka päivä. Painettua lehteä vastaavat digi- ja näköislehti ovat julki joka aamu. Niin myös tänään perjantaina. Pääjuttunamme oli tänä aamuna tämä kiinnostava HS-reportaasi.

HS:n digitunnukset kannattaa aktivoida juuri nyt, mikäli ne eivät ole ennestään säännöllisessä käytössä. Tunnusten myötä saa päivittäin luettavakseen lehden monipuolista sisältöä, josta osa on tarjolla vain digitaalisena, kuten HS.fi:n jatkuvasti päivittyvät uutiset.

Jos HS:n asiakkaalla ei ole vielä digitunnuksia, kannattaa tarttua ilmaiseen tutustumisjaksoon. Kahden viikon näytetilauksen saa kirjautumalla palveluun osoitteessa HS.fi/lue.

Digitunnuksista on hyötyä myöhemminkin, esimerkiksi kun kääntää lehteä lomaosoitteeseen.

Verkossa tarjolla on aamun lehden ohella HS:n digitaalinen iltapainos sekä jatkuvasti tuoreita uutisia. Päivän lehteen pääsee lakon aikana vaivattomasti suoraan HS:fi:n etusivulta.

Helsingin Sanomat kertoo verkossa päivittäin jakelutilanteesta, jotta asiakaspalvelu ei ruuhkautuisi Postin lakon aiheuttamien häiriöiden takia.

Seuraa lakon aikana HS.fi:n uutisia, pyrimme pitämään lukijamme ajan tasalla lakko- ja jakelutilanteesta.

Lehden erikoisjakelu

HS jakaa lakkopäivinä painettua lehteä ilmaiseksi pääkaupunkiseudun aamuliikenteessä. Arkena jakelupisteet toimivat kello 7-9.

Luettelemme tässä jutussa kaikki paikat, joissa erikoisjakelua tapahtuu. Sinun kannattaa katsoa, mikä niistä osuu parhaiten kotisi tai työmatkareittisi tuntumaan.

HS jakaa yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa lehtiä arkisin seuraavien liikennepaikkojen läheisyydessä. Jakelupisteet ovat esimerkiksi rautatie- ja metroasemien tuntumassa, työmatkaliikenteen kannalta otollisissa paikoissa.

Elielinaukio (Rautatieasema), kello 7-9.

Narinkkatori (Kamppi), kello 7-9.

Ruoholahti, kello 7-9.

Vaasanaukio (Sörnäinen), kello 7-9.

Herttoniemi, kello 7-9.

Malmi, kello 7-9.

Heikintori (Tapiola), kello 7-9.

Leppävaara, kello 7-9.

Tikkurila, kello 7-9.

Myyrmäki, Punamultapolun pysäköintialue, kello 7-9.

Lauantaina jakelu tapahtuu kaikissa paikoissa kello 9-11.

Lauantaina Itä-Helsingin jakelupiste on Herttoniemen sijaan Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla.

Kussakin jakelupisteessä on lehtiä rajallisesti, eikä HS voi taata niiden saatavuutta.

Osa perjantain ja lauantain sisällöistä on julkaistu etukäteen keskiviikon ja torstain lehdissä

Torstain lehti toimitettiin poikkeuksellisesti myös kaikille HS:n viikonvaihdetilaajille

Jos lakko jatkuu ensi viikkoon, toimii lehden jakelu pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla näin:

Pe 20.11. Lehtiä ei jaeta

La 21.11. Lehtiä ei jaeta

Su 22.11. Lehdet jaetaan normaalisti

Ma 23.11. Lehtiä ei jaeta

Ti 24.11. Lehtiä ei jaeta

Ke 25.11. Lehtiä ei jaeta

Korvaava erikoisjakelu järjestetään kaikkina päivinä, jolloin varhaisjakelua ei ole.

Jakelu muualla Suomessa

Painettu lehti jaetaan pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan ulkopuolella pääosin normaalisti. Postin työtaistelu saattaa kuitenkin aiheuttaa viipeitä ja muita häiriöitä jakeluun myös muualla Suomessa.

Lakosta yleisesti

Sanomalehtien jakelun ja muiden postinkulun häiriöiden syynä on Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun julistama työnseisaus. Ammattiliitto ja työnantaja riitelevät Postin työntekijöiden työehdoista.

Työnseisaus tarkoittaa samaa kuin lakko. Postin palveluksessa olevat lehdenjakajat eivät siis saavu töihin. Varhaisjakelu tarkoittaa nimenomaan sanomalehtien jakelua aamuyöllä. Helsingissä keskeytyy myös postin perusjakelu. Se tarkoittaa päiväpostin, eli kirjeiden, pakettien ja lehtien kotiin kantoa.

Jakajat eivät tee töitään pääkaupunkiseudulla perjantai- ja lauantaiaamuina. Helsingissä myös päiväposti tulee perjantaista alkaen lakon piiriin. Sunnuntaina lehdet toimitetaan tilaajille normaalisti. Työnseisaus keskeyttää jakelun taas ensi viikolla maanantaiksi, tiistaiksi ja keskiviikoksi.

Lakko häiritsee myös monella muulla tapaa postin kulkua. HS.fi on kertonut lakon vaikutuksista muun muassa tässä jutussa.

HS:n toimitus on töissä Postin lakosta huolimatta, ja lehti tehdään joka päivä. Esimerkiksi toimittajat, kuvaajat ja graafikot eivät siis lakkoile.

Helsingin Sanomilla tai sitä julkaisevalla Sanoma Media Finland -yhtiöllä ei ole omaa jakeluverkkoa. Korvaavan jakelun järjestäminen kattavasti ei ole lakon aikana mahdollista, edes niin että jokaisen tilaajan lähelle tulisi oma noutopiste.

HS:n tavoin esimerkiksi Hufvudstadsbladet järjestää pääkaupunkiseudulle ja Uudellamaalle korvaavia jakelupisteitä.

Mahdolliset hyvitykset

Jos tilaaja ei kaikista erikoisjakeluista ja digitaalisista vaihtoehdoista huolimatta pääse lukemaan Helsingin Sanomia, kannattaa lakon päätyttyä olla yhteydessä asiakaspalveluun. Pyydämme kärsivällisyyttä mahdollisten hyvityspyyntöjen käsittelyssä asiakaspalvelun ruuhkautumisen takia.

Lakon aikana hyvitystarvetta on ennenaikaista arvioida, koska lakon aiheuttamat häiriöt eivät ole kokonaisuudessaan tiedossa. Mahdolliset hyvitykset tilaaja-asiakkaille tehdään tilausjaksoa pidentämällä. Tältä osin HS on lakon alettua muuttanut tilausehtojen tulkintaa asiakkaan kannalta kohtuullisemmaksi. Tilausehtojen mukaan lakko olisi ylivoimainen este, joka ei oikeuta hyvityksiin.

HS antaa ennen lakon päättymistä asiakaspalvelun verkkosivuilla (hs.fi/asiakaspalvelu) tarkemmat ohjeet hyvityspyyntöjen esittämiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat