Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sydän, vatsa, hermosto – näihin vaivoihin suomalaiset syövät eniten lääkkeitä

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Outi Himanen sairastaa diabetesta. Hän hoitaa kuntoaan painoharjoittelulla sekä lenkkeilemällä koiran kanssa.
Outi Himanen sairastaa diabetesta. Hän hoitaa kuntoaan painoharjoittelulla sekä lenkkeilemällä koiran kanssa. Kuva: Reijo Hietanen
Fakta

Korvauksella ja ilman

 Lääkkeiden kulutukseen vaikuttavat sairauden lisäksi hinta ja korvattavuus.

 Päästäkseen Kela-korvauksen piiriin lääkkeen hinnan pitää olla kohtuullinen.

 Lääkkeitä on siirtynyt pois korvauksen piiristä, jolloin niiden apteekkihinta on noussut.

 Uudet lääkkeet ovat usein kalliimpia kuin vanhat.

 Kun rahat ovat tiukalla, moni joutuu miettimään, ostaako lääkkeitä vai ruokaa.

Tamperelaisen Outi Himasen perheessä lääkkeet ovat näkyvä osa arkea. Himasella ja perheen kahdella lapsella on ykköstyypin diabetes, jota on lääkittävä jatkuvasti. Insuliinia annostellaan joka ruokailun yhteydessä.

”Perheen elämä pyörii aika paljon insuliinin ympärillä. Minulla ja nuoremmalla lapsella on insuliinipumput, joiden avulla insuliinin määrää säädetään joka ruokailun yhteydessä. Vanhempi lapsi ottaa insuliinia pistoksina noin seitsemän kertaa päivässä”, Himanen sanoo.

Hän on itse hiljattain alkanut käyttää insuliinin lisäksi kolesterolia alentavaa statiinilääkitystä.

”Diabeetikkona ajattelen, että minun kannattaa ehdottomasti käyttää statiinia, kun kolesteroliarvoja ei ole saatu muuten kuriin. Meillä on sukuvikana metabolinen oireyhtymä, joten kolesteroliarvot tuppaavat nousemaan. Verenpaine on onneksi pysynyt hyvänä.”

Sydän ja verisuonet, hermosto, ruuansulatus ja aiheenvaihdunta. Siinä suomalaiskehojen heikot kohdat, ainakin mikäli sitä mitataan niiden hoitoon syödyillä lääkkeillä.

Tuoreet Fimean eli Lääkealan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen tilastot kertovat, että eniten lääkkeitä syödään edelleen sydän- ja verisuonitauteihin, toiseksi eniten ruuansulatus- ja aineenvaihduntasairauksiin ja kolmanneksi eniten hermostosairauksiin.

Samat ryhmät ovat kärjessä myös Kelan tilastossa, joka mittaa lääkärin määräämien lääkkeiden ostamista ja niistä maksettuja sairausvakuutus- eli Kela-korvauksia.

Artikkeliin liittyvät

Yli puolet suomalaisista söi alkuvuonna tällaista lääkettä. Joukko on pienempi kuin neljä vuotta sitten. Tällä perusteella voisi olettaa, että suomalaiset ovat aiempaa terveempiä.

Toisaalta korvattuja lääkemääräyksiä oli enemmän kuin vuonna 2012. Harvemmat tarvitsivat siten useampia valmisteita.

Eniten vähenivät tulehduslääkkeiden ostot, joihin sai alkuvuonna Kela-korvausta joka viides eli miljoona ihmistä. Kolme vuotta sitten heitä oli 1,2 miljoonaa.

Ryhmään kuuluu bakteeri-, virus- ja sienilääkkeitä. Yksi syy vähenemiseen voi olla se, että antibioottien määräämistä on tiukennettu.

Antibiootit eivät tehoa kaikkiin tulehduksiin, mutta turhat kuurit voivat heikentää niiden tehoa, kun bakteereilla on tilaisuuksia kehittää vastustuskykyä. Tämä niin sanottu antibioottiresistenssi lisääntyy, ja sen pelätään nousevan tulevaisuudessa kansanterveysongelmaksi.

Aiempaa vähemmän lääkkeitä ostettiin alkuvuonna myös tuki- ja liikuntaelinten sekä sukupuoli- ja virtsaelinten sairauksiin.

Kolme suurinta sairausryhmää eivät sen sijaan pienene vaan kasvavat. Sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeitä syö joka neljäs suomalainen. Joukko on kasvanut 30 000:lla kolmessa vuodessa.

Fimea seuraa lääkkeiden kulutusta laskemalla, kuinka monta annosta lääkettä kulutettiin tuhatta ihmistä kohti. Sydän- ja verisuonitautien tilastot ovat kärjessä: yli 500 annosta vuorokaudessa. Valtaosa kulutuksesta on verenpainelääkkeitä.

Korvauksiin meni tammi–kesäkuussa 142 miljoonaa euroa. Summalla korvattiin niin monta lääkemääräystä, että niistä olisi riittänyt yksi jokaiselle suomalaiselle.

Runsaasti kasvua näkyy myös ruuansulatuksen ja aineenvaihdunnan sairauksissa. Niihin osti Kela-korvattua lääkettä alkuvuonna lähes miljoona ihmistä, 50 000 enemmän kuin kolme vuotta sitten. Lääkkeitä korvattiin 120 miljoonalla eurolla.

Suurin syy on kakkostyypin diabetes, joka yleistyy nopeasti lihomisen vuoksi. Tauti on sadoillatuhansilla, eivätkä kaikki edes tiedä sairaudestaan.

Hermostoon vaikuttavia lääkkeitä osti 1,2 miljoonaa ihmistä. Niitä hankittiin yli neljällä miljoonalla lääkemääräyksellä. Korvauksiin meni 165 miljoonaa euroa. Ryhmään kuuluvat muun muassa voimakkaat kipulääkkeet, psykoosi- ja neuroosilääkkeet sekä unilääkkeet.

Lähes kaikkien lääkeryhmien kulutus laski Fimean tuoreessa tammi–syyskuun tilastossa. Sen mukaan esimerkiksi verenpainelääkkeiden kulutus väheni 7 prosenttia, luukatolääkkeiden 10 prosenttia ja psykoosi- ja neuroosilääkkeiden ja unilääkkeiden 11 prosenttia viime vuodesta.

Fimean luvut kertyvät tukkumyynnistä ja Kelan ostoista apteekeissa. Ajan mittaan ne tasoittuvat, sanoo Fimean tutkija Tinna Voipio.

Reijo Hietanen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat