Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apulaisoikeusasiamies: Ilmaisukiellosta pitäisi voida valittaa oikeuteen

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Jussi Pajuoja
Jussi Pajuoja Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Tutkinnanjohtajan määräämästä ilmaisukiellosta pitäisi voida valittaa käräjäoikeuteen. Lisäksi ilmaisukiellossa olisi tarkkaan yksilöitävä, mitä seikkoja kielto koskee.

Tähän tulokseen päätyi apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja tutkittuaan omasta aloitteestaan, liittyykö poliisin ja muiden esitutkintaviranomaisten määräämiin ilmaisukieltoihin ongelmia.

Ilmaisukiellot nousivat näkyvästi esille Jari Aarniota koskevan esitutkinnan aikana. Aarnion puolustuksen mukaan tutkinnanjohtajan määräämät ilmaisukiellot haittasivat tehokasta puolustautumista, sillä asianajajat eivät niiden takia uskaltaneet olla yhteydessä mahdollisiin todistajiin.

Lisäksi puolustus arvosteli sitä, että tutkinnanjohtajat antoivat lausuntoja julkisuuteen, mutta puolustuksen suu tukittiin ilmaisukiellolla.

Ilmaisukielto tarkoittaa sitä, että asianosaista tai todistajaa kielletään kertomasta ulkopuolisille sellaisista uusista asioista, jotka hän on tutkinnan aikana saanut tietää.

Vuonna 2014 oli syyskuuhun mennessä tehty 66 ilmaisukieltopäätöstä. Näistä 47 oli tehty keskusrikospoliisissa ja loput paikallispoliisissa.

Pajuoja ei päätöksessään ota kantaa Aarnio-tapaukseen tai mihinkään muuhun yksittäistapaukseen.

Pajuojan mukaan ilmaisukieltojen keskeinen puute näyttää olevan niiden yksilöimättömyys. Laki kuitenkin edellyttää, että kiellot yksilöidään.

Koska ilmaisukiellon rikkomisesta voi seurata rangaistus, Pajuoja pitää selvänä, ettei avustajalla tai epäillyllä ole halua kokeilla kiellon rajoja. Pajuojan mielestä onkin syytä suhtautua vakavasti asianajajaliiton huoleen siitä, että varsinkin yksilöimättömät ilmaisukiellot rajoittavat puolustuksen mahdollisuuksia selvittää asioita todistajilta, ainakin jutun alkuvaiheessa.

”Todistajat ovat sivullisia, joille ilmaisukiellon alaisia seikkoja ei saa paljastaa. Riittävää ei ole se, että asianosainen voi pyytää tutkinnanjohtajaa suorituttamaan kuulusteluja tai muita esitutkintatoimenpiteitä. Huolellinen avustaja ei liiton mukaan nimeä todistajia ilman, että hän selvittää todistajalta, mitä tämä tietää asiasta”, Pajuoja toteaa.

Pajuojan mielestä koulutuksella ja ohjeistuksella pitäisi nyt huolehtia siitä, että kiellot ovat riittävän tarkasti yksilöityjä. Tämän lisäksi pitäisi hänen mielestään harkita lainmuutosta, joka mahdollistaisi valituksen käräjäoikeuteen.

Sananvapauden näkökulmasta Pajuoja ei pidä ilmaisukieltoa erityisen ongelmallisena rajoituksena. Tutkinnanjohtajan täytyy kuitenkin harkita tiedottamisen sisältö ja tapa tavallista tarkemmin, jos epäillyille ja heidän avustajilleen on määrätty ilmaisukielto.

Pajuoja toteaa, että hänen tiedossaan ei ole tapauksia, joissa ilmaisukieltoa olisi tässä suhteessa käytetty epäasiallisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat