Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miinalaiva Pohjanmaan kohtalona on myynti tai romutus

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Miinalaiva Pohjanmaa lähti Upinniemestä tammikuussa 2011 osallistuakseen operaatio Atalantaan Adeninlahdella.
Miinalaiva Pohjanmaa lähti Upinniemestä tammikuussa 2011 osallistuakseen operaatio Atalantaan Adeninlahdella. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

”Vanha rouva” oli Merivoimien suurin alus

 Helsingin Wärtsilän telakalla rakennettu alus valmistui 1979.

 Pohjanmaan pituus on 78 metriä ja uppouma 1 450 tonnia.

 Aluksessa oli 80 hengen miehistö. Se toimi myös koululaivana.

 Pohjamaa oli paljon julkisuudessa, kun se osallistui EU:n merirosvojen vastaiseen Atalanta-operaatioon Somalian rannikolla 2011.

 Pohjamaa tunnettiin myös erilaisilla lempinimillä, kuten ”Vanha rouva” ja ”viinalaiva Puuhamaa”.

Merivoimien entisen lippulaivan Pohjanmaan kohtalo ratkeaa lähiviikkoina. Miinalaiva on seisonut pari vuotta käytöstä poistettuna Upinniemen sotasataman laiturissa Kirkkonummella.

”Asian käsittely on kesken, mutta päätöksiä on tulossa pian”, kertoo erityisasiantuntija Sanna Laaksonen puolustusministeriöstä.

”Sen voin kertoa, että alusta ei museoida, vaikka se oli suunnitelmissa. Se on yksinkertaisesti liian kallista. Ei löydy yksityistä tai meidän hallinnonalamme tahoa, jotta voisimme sen museoida. Jäljelle jää kaksi vaihtoehtoa: myynti tai romutus.”

Puolustusministeriö yritti etsiä alukselle yksityistä rahoittajaa mutta turhaan.

Puolustusministeriö on laskenut, että miinalaivan laittaminen museokuntoon maksaisi 600 000 euroa. Alusta olisi pitänyt remontoida sisältä, jotta se olisi ollut turvallinen ihmisten kulkea. Vedessä olevan aluksen ylläpito ja huolto on kallista.

”Eikä ole mitään takeita, että ihmiset ovat kiinnostuneet sen katsomisesta”, Laaksonen muistuttaa.

Pohjanmaata tarjottiin museolaivaksi sen kummikaupungille Vaasalle. Tutkittavana oli myös laivan museoiminen Suomenlinnaan Merisotakoulun lähelle.

Miinalaiva Pohjanmaan myynnistä ulkomaisille laivastoille käytiin myös vakavia keskusteluja. Mahdollisia ostajia olivat Viro ja Kroatia.

Viro ilmoitti pari vuotta sitten, ettei se ole enää kiinnostunut ostamisesta. Kroatialle Suomi on aikaisemmin myynyt kaksi käytettyä Helsinki-luokan ohjusvenettä.

”Kroatialaiset kävivät katsomassa laivaa, mutta ilmoittivat sitten, etteivät ole kiinnostuneita. Heillä oli ideana rakentaa muun muassa helikoptereille laskeutumispaikka, joka tulisi aika kalliiksi”, Laaksonen sanoo.

Vanhan sotalaivan myyminen siviiliostajalle on hankalaa, koska se vaatisi vientiluvan, vaikka siitä olisi purettu kaikki aseet pois. Laiva määritellään aseiden poistamisen jälkeenkin puolustustarvikkeeksi, mikä rajoittaa mahdollisten ostajien määrää.

”Jos ostaja olisi siviili, niin alukseen pitäisi myös tehdä sellainen remontti, ettei se näyttäisi Merivoimien alukselta enää. Merivoimien ulkoiset tunnukset pitäisi poistaa ja Pohjanmaa pitäisi maalata”, sanoo Laaksonen.

”Tässä on vielä pari asiaa selvitettävänä. Päätös tehdään viimeistään vuoden loppuun mennessä. Sekin maksaa, että laivaa ylläpidetään Upinniemessä.”

Päätöksen miinalaiva Pohjanmaan kohtalosta tekee puolustusministeri Jussi Niinistö (ps).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat