Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyväksikäytetyt lapset kertovat kokemuksistaan, mutta vain kavereille – poliisin tietoon tulee murto-osa tapauksista

Kotimaa
 
Antti Hämäläinen
Lapset ja nuoret kertovat kokemuksistaan aikuiselle sitä todennäköisemmin, mitä nuorempia he ovat olleet rikoksen tapahtuessa.
Lapset ja nuoret kertovat kokemuksistaan aikuiselle sitä todennäköisemmin, mitä nuorempia he ovat olleet rikoksen tapahtuessa. Kuva: Antti Hämäläinen
Tästä on kyse

Näin tutkimus tehtiin

  Kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisilta kysyttiin heidän kokemuksiaan rikoksen uhriksi joutumisesta.

  Vastaajia oli yli 11 000.

  Lapset ja nuoret vastasivat kyselyyn koulussa ja anonyymisti. Vanhempien lupaa ei kysytty.

  Monissa maissa ei voi vastaavia kyselyjä toteuttaa, sillä niihin vaadittaisiin vanhempien lupa.

Suuren suomalaistutkimuksen mukaan seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi joutuneet lapset ja nuoret kertovat kokemuksistaan, mutta eivät välttämättä aikuisille. Uhriksi joutuneista vain noin neljännes kertoi asiasta aikuiselle.

Lähes puolet uhriksi joutuneista on kertonut asiasta samanikäiselle kaverilleen. Äidille kertoi joka viides, poliisille harvempi kuin joka kymmenes.

Psykologi ja nuorempi tutkija Hanna-Mari Lahtinen pitää tutkimuksen tuloksia sekä hyvinä että huonoina.

”On erittäin hyvä, että suurin osa lapsista ja nuorista kertoo asiasta jollekulle. Huonompi uutinen on se, että usein uskottuna on samanikäinen kaveri. Aikuiselle kertoo vain 26 prosenttia”, Lahtinen sanoo.

Lapset ja nuoret kertovat kokemuksistaan aikuiselle sitä todennäköisemmin, mitä nuorempia he ovat olleet rikoksen tapahtuessa. Alle 12-vuotiaat turvautuivat aikuisen apuun kaikkein todennäköisimmin.

Aikuiselle kertomiseen vaikuttaa sekin, pitääkö lapsi tai nuori itse tapahtunutta hyväksikäyttönä vai ei. Noin puolet tapauksista oli sellaisia, että nuori ei itse pitänyt tapahtunutta vakavana tai ei määritellyt sitä hyväksikäytöksi.

Lahtisen mukaan tässä ryhmässä saattaa olla kyse esimerkiksi aikuisen ja teini-ikäisen välisestä suhteesta.

”Silloin nuori on voinut ajatella, että tässä on kyse tasa-arvoisesta seurustelusuhteesta, vaikka nuori itse olisi vasta 14-vuotias ja toinen osapuoli jo yli 20-vuotias.”

Myös sellaiset tilanteet jäävät helposti kertomatta aikuisille, joissa lapselle tai nuorelle on tehty seksuaalisia ehdotuksia, mutta lapsi on osannut kieltäytyä. Silloin ajatellaan helposti, että asiaa ei ole syytä ottaa esille, koska ”mitään ei tapahtunut”.

Lahtisen mukaan lapsille ja nuorille olisi syytä korostaa, että myös näistä tapauksista olisi syytä kertoa aikuiselle.

”Lievemmistäkin tapauksista on hyvä kertoa, sillä kertomalla voi pelastaa monta muutakin nuorta. Useinhan nämä tapaukset on sellaisia, että kun yksi kertoo ja poliisi pääsee tutkimaan tapausta, uhreja voi löytyä kymmenittäin. Moni hyväksikäyttäjä kalastelee uhreja netissä, ja vaikka nuori itse ei menisi lankaan, joku toinen voi mennä.”

Vaikka lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä puhutaan enemmän kuin ennen, se ei ole lisääntynyt vaan päinvastoin selvästi vähentynyt. Lapsiuhritutkimuksen mukaan hyväksikäytön uhriksi on joutunut 2,4 prosenttia nuorista.

Suurin osa tapauksista näyttää edelleen jäävän viranomaisilta piiloon. 20 prosenttia uhreista ei ole kertonut tapahtuneesta kenellekään. Nekin, jotka kertovat, kertovat joko kaverilleen tai äidilleen. Poliisille asiasta on kertonut vain seitsemän prosenttia hyväksikäytön uhreista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat