Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supo: Suomen uhka-arviota ei ole syytä muuttaa Ruotsin tilanteen vuoksi

Kotimaa
 
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?

Ruotsissa pidätettiin tällä viikolla mies epäiltynä terrori-iskun valmistelusta. Lisäksi Ruotsi nosti terrorismin uhkatasoa. HS esitti suojelupoliisille kysymyksiä Suomen tilanteesta.

Ruotsi nosti terrorivalmiuttaan toiseksi korkeimmalle tasolle tällä viikolla. Suomessa kerrottiin jo aiemmin, että yksittäisen iskun mahdollisuus on korkeampi kuin ennen, mutta riski on edelleen matalalla tasolla. Miksi Suomessa erilainen valmiustaso kuin Ruotsissa?

Suomessa ei ole samanlaista asteikkoa kuvaamaan terrorismin uhkatasoa kuin monissa muissa maissa. Suomessa terroriuhkaa arvioidaan sanallisesti, jolloin siitä on mahdollista antaa monipuolisempi kuva kuin pelkistettyä asteikkoa käyttämällä.

Näin ollen ei voida myöskään yleisesti sanoa, että Suomeen kohdistuva uhka olisi kokonaisuutena matala. Terroristijärjestöjen suunnitelmallisten nimenomaisesti Suomeen kohdistettujen iskujen uhka on matala, mutta yksittäisten väkivallantekojen uhka on edelleen kohonnut vuoden 2014 tasosta. Viime aikojen tapahtumat Euroopassa vastaavat marraskuun alussa annetun uhka-arvion sisältöä, eikä vielä ole ilmennyt sellaista, joka aiheuttaisi uudelleen arvioinnin tarpeen.

Onko Ruotsin jihadisteilla kytköksiä Suomeen? Onko Ruotsista pyydetty virka-apua?

Suojelupoliisi tekee kansainvälistä yhteistyötä päivittäin. Erityisen tiivistä yhteistyö on tietysti naapureiden välillä. Suomen viranomaiset tekevät parhaansa voidakseen auttaa Ruotsin viranomaisia asian selvittelyssä.

Suomeen on muotoutunut terrorismia tukevia ryhmiä, jotka toimivat kansainvälisesti. Näillä ryhmillä on yhteyksiä lukuisiin maihin, myös muihin Pohjoismaihin.

Mitä konkreettista pitäisi tapahtua, että tasoa nostettaisiin? Mitä pitäisi tapahtua, että oltaisiin korkeimmalla tasolla?

Suojelupoliisi päivitti terrorismin uhka-arvionsa pari viikkoa sitten. Ruotsissa oli tiedossa konkreettinen epäily maahan kohdistuvasta terrorihankkeesta. Vastaavat tiedot johtaisivat myös Suomessa tilanteen uudelleen arviointiin.

Kuinka paljon turvapaikanhakijoiden joukossa arvioidaan olevan terrorismiin kytköksissä olevia ihmisiä?

Valtaosa turvapaikanhakijoista on aidon avuntarpeen ja hädän takia lähtenyt liikkeelle kotimaastaan. Suomeen on saapunut runsaasti turvapaikanhakijoita maista, joissa käynnissä olevan konfliktin osapuolina on terroristisia liikkeitä ja toimijoita. Myös Suomeen saapuneiden joukossa on henkilöitä, joilla on yhteyksiä konfliktialueen väkivaltaisiin ryhmiin. Suojelupoliisin tehtävänä on löytää näistä henkilöistä vielä erikseen ne, joiden arvioidaan aiheuttavan uhkaa valtakunnan turvallisuudelle.

Miten heidät seulotaan turvapaikanhakijoista?

Viranomaiset hankkivat tietoa monin eri tavoin, muun muassa kansainvälisessä yhteistyössä. Suojelupoliisin edustajat ovat muiden viranomaisten apuna myös esimerkiksi Tornion järjestelykeskuksessa.

Kuinka paljon Suomessa arvioidaan olevan tällä hetkellä Isisiin tai muihin terroristijärjestöihin kytköksissä olevia ihmisiä?

Suomessa on yli 300 henkilöä, joita on suojelupoliisin käsityksen mukaan kansainvälisten yhteyksiensä, radikalisoitumisensa asteen tai muiden syiden vuoksi syytä pitää terrorismintorjunnan kohdehenkilöinä. Tällaisten henkilöiden määrä on noussut nopeasti.

Onko Suomessa terrorismisoluja? Kuinka aktiivisia ne ovat? Miten niitä seurataan?

Suomeen on muotoutunut terrorismia tukevia ryhmiä, jotka pyrkivät radikalisoimaan ja värväämään ihmisiä sekä lisäämään radikaali-islamistisen ideologian kannatusta. Tukiryhmät saattavat kasvaessaan ja vahvistuessaan ryhtyä myös operatiiviseen toimintaan. Suojelupoliisi arvioi, että tukitoiminta todennäköisesti kasvaa entisestään.

Onko Suomessa suunniteltu terrori-iskua?

Suojelupoliisin tiedossa ei ole, että Suomessa olisi suunniteltu terrori-iskua Suomea vastaan.

Ovatko viranomaisten resurssit riittävät suomalaisten turvallisuuden takaamiseen?

Suojelupoliisi toimii aina parhaansa mukaan käytettävissä olevien resurssien mahdollistamalla tavalla.

Mitä konkreettisia toimia on suunnitteilla terrorismin ehkäisemiseksi?

Lainsäädäntöön on tulossa muutoksia. Hallitusohjelman mukaan esimerkiksi terroristijärjestöön kuuluminen on tulossa rangaistavaksi. Kyseessä on kuitenkin laaja yhteiskunnallinen ongelma, johon ei ole yhtä ainoaa helppoa vastausta. Tärkeää on pyrkiä puuttumaan radikalisoitumiseen jo varhaisessa vaiheessa. Poliisi ja muut viranomaiset tekevät jo nyt radikalisoitumista ehkäisevää yhteistyötä ja uusia yhteistyön muotoja kehitetään koko ajan.

Kuinka paljon viranomaiset vaihtavat tietoa terroristeista muiden maiden kanssa? Millaista tietoa Suomi on saanut? Ja mitä Suomi on antanut?

Suojelupoliisi tekee päivittäin kansainvälistä yhteistyötä lukuisien kumppaneidensa kanssa. Kansainvälinen tiedonvaihto on ensisijaisen tärkeää juuri terrorismintorjunnassa, koska terroristijärjestöjen toiminta ulottuu yli maantieteellisten rajojen. Tässä yhteistyössä Suomi sekä saa itselleen tärkeitä tietoja että pyrkii parhaansa mukaan auttamaan muita maita.

Onko Euroopassa yhä turvallista matkustaa? Missä tilanteessa matkustussuosituksia muutettaisiin?

Kaiken tapahtuneen jälkeenkin todennäköisyys joutua terrori-iskun uhriksi on häviävän pieni. Uhka-arviossaan suojelupoliisi kuitenkin toteaa, että terrori-iskujen uhka turistikohteita ja länsimaiden intressejä vastaan on kohonnut. Tämäkään uhka ei kohdistu erityisesti Suomea vastaan, mutta koskee tietysti välillisesti myös matkailevia suomalaisia. Varsinaiset matkustussuositukset antaa ulkoministeriö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat