Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arviointi tuo apua lääkkeiden sivuvaikutuksiin

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Proviisori Martina Suominen oli mukana Farmasiapäivillä Messukeskuksessa viime viikolla. Suominen on perehtynyt lääkkeiden yhteisvaikutusten arviointiin.
Proviisori Martina Suominen oli mukana Farmasiapäivillä Messukeskuksessa viime viikolla. Suominen on perehtynyt lääkkeiden yhteisvaikutusten arviointiin. Kuva: Mika Ranta / HS

Ummetus ja statiinien pelko ovat keski-ikäisten yleisimmät lääkkeisiin liittyvät vaivat.

Yliopiston apteekin asiantuntijaproviisori Martina Suominen auttaa ihmisiä, jotka syövät useita eri lääkkeitä ja joilla on lääkkeistä aiheutuneita ongelmia tai sivuvaikutuksia. Kolesterolia alentavat statiinit ovat keskustelunaiheena usein.

”Monet tuntuvat pelkäävän statiinien käytön aloittamista. Jotkut pelkäävät lihaskipuja tai haimatulehduksen riskiä, mutta useimmat eivät edes osaa sanoa, mitä pelkäävät. Heillä on vain epämääräinen tunne siitä, että statiinit ovat huonoja. Silloin pyrin vahvistamaan hoitomotivaatiota ja kertomaan korkean kolesterolin aiheuttamista riskeistä”, Suominen sanoo.

Lääkehoidon arvioinnissa käydään läpi kaikki asiakkaan käyttämät lääkkeet ja niihin mahdollisesti liittyvät ongelmat. Samalla varmistetaan, ettei lääkkeillä ole vaarallisia yhteisvaikutuksia.

”Sellaisia tilanteita on, että potilaalle on määrätty lääkettä lääkkeen päälle eikä kukaan ole arvioinut kokonaisuutta. Joskus potilas ei ole muistanut tai halunnut kertoa lääkärille muista käyttämistään lääkkeistä. Joskus kyse on siitä, että potilaalla on kymmenen eri lääkettä ja lääkäri ei viidentoista minuutin vastaanottoajassa ehdi käydä läpi lääkelistaa ja miettiä, tarvitaanko kaikkia lääkkeitä yhä.”

Tarpeettomien lääkkeiden syönti onkin Suomisen mukaan yleinen lääkkeiden käytön ongelma. Erityisesti unilääkkeitä ja rauhoittavia lääkkeitä syödään turhan pitkään.

”Tuntuu olevan vähän niin, että kun lääke kerran aloitetaan, sen käyttöä ei koskaan lopeteta. Usein lääke on ollut tarpeen jonkin aikaa mutta sen käyttöä on jatkettu liian pitkään. Moni pelkää lopetusoireita niin paljon, että jatkaa käyttöä, vaikka tietää, ettei hyötyä enää ole. Mutta haitat voivat olla suuret”, Suominen sanoo.

Moni lääkearviointiin tuleva pelkää lääkkeiden sivuvaikutuksia. Joskus niihin löydetään helppo apukeino. Esimerkiksi närästys saattaa helpottaa, kun lääkkeen ottaa ruokailun yhteydessä ja runsaan nesteen kanssa.

Joskus apua ei löydy, mutta lääkkeen käyttöä kannattaa silti jatkaa.

”Joskus on vain kestettävä, että lääkkeellä, jonka hyödyt ovat suuret, on myös joitain haittavaikutuksia”, Suominen sanoo.

Arviointi auttaa monia potilaita, mutta siinä on myös ongelmansa. Jos arvioinnin tekee farmaseutti tai proviisori, siinä ei voida tehdä muutoksia reseptilääkkeisiin tai niiden annosteluun. Sitä varten tarvittaisiin mukaan proviisorin lisäksi myös lääkäri.

Tällaisia perusteellisempia arviointeja tehdään harvoin, sillä niiden järjestäminen on hankalaa ja hinta potilaalle on suuri. Toisaalta arviointi voi tuoda jatkossa säästöjä lääkekustannuksiin.

Monet apteekit tarjoavat lääkehoidon arviointia. Palvelun hinta on eri apteekeissa noin 50–250 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat