Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Tiilikainen patistaa yrityksiä ja sijoittajia hylkäämään saastuttavan tekniikan

Kotimaa
 
Tiilikainen kiistää olevansa ympäristövihamielinen
Tiilikainen kiistää olevansa ympäristövihamielinen
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) puolustelee hallituksen ympäristöpolitiikkaa HSTV:n Studio Kulmapöytä-ohjelmassa. Hän myöntää olevansa pahoillaan esimerkiksi metsiensuojeluun kohdistuvista säästöistä.

Ympäristöministeriön aulaa Helsingissä koristaa viherkasveista koottu viherseinä. Sen tarkoitus on myös puhdistaa ilmaa.

Ministeriön isännän, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk), päässä ilmastoasiat pyörivät suuremmassa mittakaavassa. Hän valmistautuu kuunvaihteessa alkavaan Pariisin ilmastokokoukseen, jota ei peruta terroritekojen vuoksi. Kahden viikon koetukseen ovat tulossa lähes kaikkien maiden korkeimmat johtajat ja vastuulliset ministerit.

”Varmasti Ranskalla on nyt kovat paineet vahvistaa turvatoimia yhteistyössä muiden maiden kanssa, mutta kokous on niin tärkeä, että se pitää järjestää”, Tiilikainen sanoo.

Akseli Valmunen HS
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) on iloinen siitä, että myös Suomen liike-elämä on herännyt huoleen ilmastonmuutoksesta.
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) on iloinen siitä, että myös Suomen liike-elämä on herännyt huoleen ilmastonmuutoksesta.

Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja on tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka osallistuu avaustilaisuuteen. Paikalla käyvät myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja monet muutkin ministerit. Tiilikainen osallistuu kokoukseen 5.–12. joulukuuta.

Vuonna 2009 Kööpenhaminan ilmastokokouksessa teollisuusmaat lupasivat panna liikkeelle ilmaston lämpenemisen torjuntaan 100 miljardia dollaria vuoteen 2020 mennessä. Viime vuonna summasta oli saavutettu runsaat 60 miljardia dollaria.

Ilmastorahoituksen lisäämiseksi on myös perustettu vihreä ilmastorahasto, johon Suomi on luvannut 80 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä. Miten lupauksen käy, kun hallitus leikkaa kehitysrahoja?

Tiilikainen vakuuttaa, että Suomi pitää kiinni lupauksistaan. ”Tänä syksynä toteutamme lupauksesta jo lähes puolet, eli rahastoon siirretään lähes 35 miljoonaa euroa.”

Hän on kuitenkin kertonut EU-maiden ympäristöministereille, että tässä taloustilanteessa Suomen ei ole mahdollista lisätä lupauksiaan, kuten esimerkiksi Saksa ja Britannia ovat tehneet.

Odotukset Pariisin kokouksesta ovat suuret, koska nyt jo 160 maata on antanut kansallisen suunnitelmansa päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Sitoutuminen on huomattavasti laajempaa kuin Kööpenhaminassa.

”Sinne tulevat kaikki suuret päästäjät omien lupaustensa ja esitystensä kanssa. Ne kattavat yli 90 prosenttia maailman päästöistä. Mikään itseään kunnioittava maa ei voi nyt olla antamatta kansallista sitoumusta.”

Lupaukset eivät riitä siihen, että ilmaston lämpeneminen saataisiin rajoittumaan tavoiteltuun kahteen celsiusasteeseen.

”On selvää, että siihen ei päästä. Ehkä näillä sitoumuksilla lämpeneminen voitaisiin rajoittaa keskimäärin 2,7 asteeseen.”

EU:n tärkeimpiä tavoitteita on kirjaus pitkän ajan tavoitteesta.

”Tarvitaan pitemmällä tähtäimellä oleva maali, että päästöjen vähentämistä jatketaan näiden sitoumusten jälkeenkin. Pitää myös päättää, millä määräajoilla tilannetta tarkastellaan.”

Ilmastonmuutosta ei voi hillitä pelkästään valtioiden eli veronmaksajien rahoilla.

”Tavoite ei toteudu, elleivät yksityiset sijoittajat ja yritykset tee sitä muutosta, että pannaan paukut pois fossiilisesta ja saastuttavasta tekniikasta ja siirrytään puhtaaseen ja uusiutuvaan tekniikkaan”, Tiilikainen sanoo.

Hän on tyytyväinen, kun moni kansainvälinen eläke- ja sijoitusrahasto on kertonut, ettei enää sijoita fossiiliseen energiaan.

Köyhien maiden tukeminen on Pariisin ilmastokokouksessa yksi iso kysymys. Tiilikaisen mukaan tässäkin on edistytty, sillä köyhät maat eivät vain pyydä rahaa.

”Kehittyvät maat ovat jo antaneet omia suunnitelmiaan.”

Kimmo Tiilikainen Studio Kulmapöydässä: Suomi pitää sijoituslupauksestaan vihreään ilmastorahastoon kiinni
Kimmo Tiilikainen Studio Kulmapöydässä: Suomi pitää sijoituslupauksestaan vihreään ilmastorahastoon kiinni
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) mukaan Pariisin ilmastokokouksessa ei päästä kahden Celsiusasteen tavoitteeseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat