Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi voi lisätä toimiaan Afrikassa ja Lähi-idässä

Kotimaa
 
Niinistö keventäisi Ranskan taakkaa
Niinistö keventäisi Ranskan taakkaa
Presidentti Sauli Niinistön mielestä Suomen on tuettava Ranskaa niillä keinoilla, jotka Suomella on käytettävissä. Suomi voisi vahvistaa nykyisiä koulutus- ja tarkkailutehtäviään Lähi-idässä ja Malissa. Kuvaus: Terhi Liimu
Tästä on kyse

Tukea toivotaan kolmansiin maihin

 Ranskan terroristi-iskun jälkeen Ranska pyysi apua muilta EU-mailta.

 EU-sopimukseen liittyvää avunantovelvoitetta käsiteltiin perjantaina Suomen poliittisessa johdossa.

 Ranska on toivonut EU-mailta tukea nimenomaan kolmansien maiden kriisinhallintaoperaatioihin.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi perjantaina, että Suomi voisi vahvistaa nykyisiä toimiaan Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa keventääkseen Ranskan taakkaa terrorismin torjunnassa.

Niinistö pitää mahdollisena, että Suomi lisää koulutustehtäviä Irakin Erbilissä sekä kriisinhallintaoperaatioissa Malissa ja Välimerellä.

Virkamieslähteiden mukaan Suomi valmistelee jo pikavauhdilla ”järeää ja riittävän näyttävää” apua Ranskalle Malissa, Irakissa ja Välimerellä.

Ranska on toivonut EU-mailta tukea myös Keski-Afrikkaan, jossa Suomi ei ole nyt läsnä. Siksi maa on halukkaampi lisäämään joukkoja Malissa ja Irakissa. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi HS:lle, että rahoitus järjestyy lisäbudjeteilla.

Keskusteluissa on HS:n tietojen mukaan väläytetty Malin operaation kasvattamista jopa sadalla suomalaissotilaalla ja neljän helikopterin lähettämistä Välimerelle. Nyt Suomella on Malissa runsaat 30 sotilasta ja Irakissa 50 kouluttajaa.

”Valmistelu on jo käynnissä. Nyt kartoitetaan eri vaihtoehtoja. Voimme tietysti myös tuplata sotilaiden määrän Irakissa”, virkamieslähde kertoo. ”Suuruusluokan pitää olla joka tapauksessa kyllin näyttävä. Nyt ei riitä muutaman sotilaan lisäys.”

Presidentti kommentoi ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksen jälkeen, ettei Ranska ole vielä yksilöinyt, millaista apua se voisi Suomelta haluta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Stubb sanoi eduskunnan suuren valiokunnan jälkeen, että Ranskan avunpyynnöstä on ollut väärinkäsityksiä.

”Ranskahan on pyytänyt sotilaallista apua: ei omien rajojensa sisäpuolelle mutta Syyriaan ja Pohjois-Afrikkaan. Näissä Suomi on sotilaallisten kriisinhallintatehtävien kautta ollut jo mukana. Kyllä Suomi voi auttaa, kunhan se ei tapahdu Ranskassa”, Stubb täsmensi.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) uskoo, että Ranska tuskin ajattelee yhteistä eurooppalaista operaatiota.

”Jos EU päättää yhteisestä kriisinhallintaoperaatiosta, silloin voidaan kriisinhallintalain mukaan mennä mukaan.”

Aleksi Tuomola / Lehtikuva
Presidentti Niinistön mukana Ranska ole vielä yksilöinyt, millaista apua Suomelta haluttaisiin.
Presidentti Niinistön mukana Ranska ole vielä yksilöinyt, millaista apua Suomelta haluttaisiin.

Presidentti Niinistön mukaan kaikki viittaa siihen, ettei Ranska odota asevoimia Ranskaan. ”On viitteitä siitä, että Ranska jotenkin toivoisi, että mennään asian ytimeen, Syyrian kriisiin.”

Ajankohtaisten turvatakuiden ympärillä pyörii kaksi eri asiaa. Toinen on Ranskan akuutti pyyntö, johon Suomi on jo vastannut myönteisesti.

Toinen on Suomen oman lainsäädännön ajantasaistaminen. Nykyinen lainsäädäntö ei salli sotilaallisen avun antamista EU:n sisällä, mutta tätä ollaan kiireesti muuttamassa. Silloin se tarkoittaa tarvittaessa myös Baltian maiden avustamista.

”Kyseessä on EU:n avunantovelvoite, ja myös Baltian maat ovat EU:n jäsenmaita. Kyllä se kattaa kaikki EU:n 28 jäsenmaata”, Stubb sanoi. Avusta on aina sovittava kahdenkeskisesti.

Presidentti Niinistö sanoi kesällä, ettei Suomi voi antaa Virolle turvatakuita, mutta puheessaan hän ei käsitellyt yhteiseurooppalaisia periaatteita.

EU:ssa aletaan nyt testata turvatakuulauseketta, kun Ranska pyysi sen nojalla ensimmäistä kertaa apua muilta EU-mailta.

”Suomen intressissä on, että avunantovelvoitteella on katetta ja konkretiaa. Se lisää turvallisuutta täällä Suomessa”, Stubb sanoi.

Suuri valiokunta kuuli sisäministeri Petteri Orpoa (kok), joka osallistui perjantaina ylimääräiseen EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvostoon. Se oli koolla Pariisin terrori-iskujen vuoksi.

Neuvosto päätti terrorismin torjunnan lisätoimista, kuten tietojen vaihdosta, matkustajarekistereistä ja terrorismin rahoituksen estämisestä.

Asedirektiivin muuttaminen tulee eduskuntaan lähiaikoina osana terrorismin torjuntaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kannattaa tiukennuksia aselakeihin. ”Mutta on pidettävä huoli, että suomalaisen metsästäjän kanssa tällä ei ole mitään tekemistä. Automaattiaseiden saantia pitää rajoittaa, mutta huomioiden Suomessa hyvin toimivat käytännöt.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat