Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supo: Uhka-arviota ei ole syytä muuttaa Ruotsin terrorismiepäilyjen takia

Kotimaa
 
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?

Ruotsissa pidätettiin tällä viikolla mies epäiltynä terrori-iskun valmistelusta. Lisäksi Ruotsi nosti terrorismin uhkatasoa.

HS esitti suojelupoliisille kysymyksiä Suomen tilanteesta. 

 

Ruotsi nosti tällä viikolla terrorivalmiuttaan toiseksi korkeimmalle tasolle. Suomessa kerrottiin jo aiemmin, että yksittäisen iskun mahdollisuus on suurempi kuin ennen mutta riski on yhä pieni. Miksi Suomessa on eri valmiustaso kuin Ruotsissa?

Suomessa ei ole samanlaista asteikkoa kuvaamaan terrorismin uhkatasoa kuin monissa muissa maissa. Suomessa terroriuhkaa arvioidaan sanallisesti, jolloin siitä on mahdollista antaa monipuolisempi kuva kuin pelkistettyä asteikkoa käyttämällä. Näin ollen ei voida myöskään yleisesti sanoa, että Suomeen kohdistuva uhka olisi kokonaisuutena pieni. Terroristijärjestöjen suunnitelmallisten, nimenomaisesti Suomeen kohdistettujen iskujen uhka on pieni, mutta yksittäisten väkivallantekojen uhka on edelleen kasvanut vuoden 2014 tasosta.

Viime aikojen tapahtumat Euroopassa vastaavat marraskuun alussa annetun uhka-arvion sisältöä, eikä vielä ole ilmennyt sellaista, mikä aiheuttaisi uudelleenarvioinnin tarpeen. 

 

Onko Ruotsin jihadisteilla kytköksiä Suomeen? Onko Ruotsista pyydetty virka-apua?

Suojelupoliisi tekee kansainvälistä yhteistyötä päivittäin. Erityisen tiivistä yhteistyö on tietysti naapureiden välillä. Suomen viranomaiset tekevät parhaansa voidakseen auttaa Ruotsin viranomaisia asian selvittelyssä. Suomeen on muotoutunut terrorismia tukevia ryhmiä, jotka toimivat kansainvälisesti. Ryhmillä on yhteyksiä lukuisiin maihin, myös Pohjoismaihin. 

 

Mitä konkreettista pitäisi tapahtua, että tasoa nostettaisiin? Mitä pitäisi tapahtua, että oltaisiin korkeimmalla tasolla?

Suojelupoliisi päivitti uhka-arvionsa pari viikkoa sitten. Ruotsissa oli tiedossa konkreettinen epäily maahan kohdistuvasta terrorihankkeesta. Vastaavat tiedot johtaisivat myös Suomessa tilanteen uudelleenarviointiin. 

 

Kuinka paljon turvapaikanhakijoiden joukossa arvioidaan olevan terrorismiin kytköksissä olevia ihmisiä?

Valtaosa on lähtenyt liikkeelle kotimaastaan aidon hädän takia. Myös Suomeen saapuneiden joukossa on silti niitä, joilla on yhteyksiä konfliktialueen väkivaltaisiin ryhmiin. Suojelupoliisin tehtävänä on löytää näistä henkilöistä vielä erikseen ne, joiden arvioidaan aiheuttavan uhkaa valtakunnan turvallisuudelle. 

 

Miten heidät seulotaan

turvapaikanhakijoista?

Viranomaiset hankkivat tietoa muun muassa kansainvälisessä yhteistyössä. Suojelupoliisin edustajat ovat apuna myös Tornion järjestelykeskuksessa. 

 

Kuinka paljon Suomessa arvioidaan olevan Isisiin tai muihin terroristijärjestöihin kytköksissä olevia ihmisiä?

Suomessa on yli 300 ihmistä, joita on suojelupoliisin käsityksen mukaan syytä pitää terrorismintorjunnan kohdehenkilöinä. Tällaisten henkilöiden määrä on kasvanut nopeasti. 

 

Onko Suomessa terrorismisoluja? Kuinka aktiivisia ne ovat? Miten niitä seurataan?

Suomeen on muotoutunut terrorismia tukevia ryhmiä, jotka pyrkivät radikalisoimaan ja värväämään ihmisiä sekä lisäämään radikaali-islamistisen ideologian kannatusta. Suojelupoliisi arvioi, että tukitoiminta todennäköisesti kasvaa entisestään. 

 

Onko Suomessa suunniteltu

terrori-iskua?

Suojelupoliisin tiedossa ei ole, että Suomessa olisi suunniteltu terrori-iskua Suomea vastaan.

 

Mitä konkreettista on suunniteltu terrorismin ehkäisemiseksi?

Hallitusohjelman mukaan esimerkiksi terroristijärjestöön kuuluminen on tulossa rangaistavaksi. Kyseessä on laaja yhteiskunnallinen ongelma, johon ei ole yhtä ainoaa helppoa vastausta. Tärkeää on pyrkiä puuttumaan radikalisoitumiseen varhain. Poliisi ja muut viranomaiset tekevät jo nyt radikalisoitumista ehkäisevää yhteistyötä. 

 

Kuinka paljon viranomaiset vaihtavat tietoa terroristeista muiden maiden kanssa? Millaista tietoa Suomi on saanut, ja mitä Suomi on antanut?

Suojelupoliisi tekee päivittäin kansainvälistä yhteistyötä lukuisien kumppaneidensa kanssa. Kansainvälinen tiedonvaihto on ensisijaisen tärkeää terrorismintorjunnassa. Tässä yhteistyössä Suomi saa itselleen tärkeitä tietoja ja pyrkii parhaansa mukaan auttamaan muita maita. 

 

Onko Euroopassa yhä turvallista matkustaa? Milloin matkustussuosituksia muutettaisiin?

Kaiken tapahtuneen jälkeenkin todennäköisyys joutua terrori-iskun uhriksi on häviävän pieni. Uhka-arviossaan suojelupoliisi kuitenkin toteaa, että terrori-iskujen uhka turistikohteita ja länsimaiden intressejä vastaan on kasvanut. Tämäkään uhka ei kohdistu erityisesti Suomea vastaan mutta koskee tietysti välillisesti myös matkailevia suomalaisia. Varsinaiset matkustussuositukset antaa ulkoministeriö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat