Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuljetusliitot ehkä mukaan Postin työtaisteluun

Kotimaa
 
Postin lakko jakaa asiakkaitten mielipiteitä
Postin lakko jakaa asiakkaitten mielipiteitä
Helsingin pääpostiin kiirehti runsaasti asiakkaita heti torstaiaamusta lähtien. Asiakkaat halusivat laittaa kirjeet ja paketit matkaan, ennen kuin lakko alkaa. Monia lakko kiukuttaa. Monelta löytyy myös lakkolaisille ymmärrystä. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus Kalle Koponen, leikkaus Terhi Liimu.
Fakta

Postilakko alkoi pääkaupunkiseudulla

 Postilakko alkoi pääkaupunkiseudulla torstaina.

 Seuraavan kerran posti kulkee ensi torstaina, mutta lakot vaikuttavat todennäköisesti myös silloin postin kulkuun.

 Sanomalehtien jakajat ovat lakossa pääkaupunkiseudulla niin, että printtilehdet jaetaan seuraavan kerran ensi torstaina. Poikkeuksen tekee sunnuntai, joilloin muun muassa Helsingin Sanomat jaetaan varhaisjakelussa.

 Lakon aikana Helsingin Sanomiin voi tutustua verkossa ilmaiseksi. Kahden viikon näytetilauksen saa kirjautumalla palveluun osoitteessa HS.fi/lue.

Postin työehtoriita poikii ensi viikolla merkittäviä lakkoja myös muualla kuin Postissa, jos neuvotteluissa ei sitä ennen päästä sopuun.

Kuljetusliitot kertoivat perjantaina, että ne ovat valmiit tukemaan työtaistelussa Posti- ja logistiikka-alan unionia Pauta. Liittojen puheenjohtajien on määrä tehdä päätökset työtaistelutoimista maanantaina, minkä jälkeen niistä ilmoitetaan.

Työtaistelussa on mukana Paun lisäksi kahdeksan kuljetusliittoa. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen ei halua vielä kommentoida, kuinka laajoja tukitoimet ovat.

”Sen verran voi sanoa, että kyllähän [Postia edustavan työnantajaliiton] Paltan röyhkeys on sellaisella asteella, että siihen täytyy reagoida.”

Kuljetusliittojen puheenjohtajat kokoontuvat päättämään tukitoimista maanantaina kello 13. Liitot aikovat noudattaa neljän päivän ilmoitusaikaa. Tukitoimet alkaisivat siis aikaisintaan ensi viikon loppupuolella.

Työntekijöitä edustava Pau pyysi tänään perjantaina muilta kuljetusliitoilta, että ne järjestäisivät tukilakkoja, jotta Posti peruisi vaatimuksensa työehtojen heikennyksistä.

Kuljetusliittoihin kuuluvat Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, Ilmailualan unioni IAU, Pau, Raideammattilaisten yhteisjärjestö JHL, Rautatievirkamiesliitto RVL, Suomen lennonjohtajien yhdistys SLJY, Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhditys SLSY, Suomen Merimies-Unioni SMU ja Veturimiesten liitto.

Työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto EK tuomitsi suunnitellut tukitoimet.

Lakot kohdistetaan todennäköisesti ensi vaiheessa Postiin, jonka toimintaa pyritään lamauttamaan mahdollisimman paljon. Jos se ei riitä, seuraavana kohteena ovat ehkä Postia neuvottelussa edustavan Paltan jäsenyritykset tai ainakin osa niistä. Paltassa on 1 700 yritystä ja yhteisöä, joissa työskentelee noin 150 000 ihmistä.

Palta edustaa logistiikkaa, informaatioalaa, yritys- ja asiantuntijaorganisaatioita, hallinto- ja tukitoimintoja sekä virkistys- ja viihdeyrityksiä. Paltaan kuuluvat muun muassa VR, Finnair, Kela, Telia-Sonera, Raha-automaattiyhdistys, Securitas, Tallink Silja ja Kansallisooppera.

Kuljetusliitoilla on mahdollisuus vaikka pysäyttää lähes koko Suomen vienti ja tuonti sekä lamauttaa kotimaan joukkoliikenne ja kauppa. Liitoilla on niin sanottu kaveria ei jätetä -sopimus.

Postin lakko on jo lamauttanut postin ja sanomalehtien jakelun pääkaupunkiseudulla.

Seuraavaksi Postin työehtotiitaa käsitellään valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla maanantaina. Neuvotteluissa ei ole edistetty juuri lainkaan. Postialan työntekijät haluavat palkankorotuksen, joka on sama kuin työllisyys- ja kasvusopimuksessa (tyka) on sovittu.

Pau ei sopimukseen osallistunut mutta haluaa nyt samat ehdot kuin tykassa. Sopimus kattaa noin 90 prosenttia palkansaajista. Se merkitsisi noin 16 euron korotusta kuukausipalkkoihin.

Postia edustava Palta haluaa isoja muutoksia työvuoroihin, palkkajärjestelmään ja irtisanomistilanteiden muutosturvaan.

Keskusjärjestö SAK:n valtuusto moitti perjantaina Postin toimintaa kovin sanoin. Valtuuston mukaan Postin toiminta on moraalitonta ja häikäilemätöntä, kun yhtiö tavoittelee leikkauksia työntekijöiden ansioihin.

Mikko Stig
Postin lakko vaikuttaa muun muassa sanomalehtien jakeluun.
Postin lakko vaikuttaa muun muassa sanomalehtien jakeluun.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat