Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pertti Porokari jatkaa Insinööriliiton johdossa

Kotimaa
 
Jarno Mela / Lehtikuva
Pertti Porokari
Pertti Porokari Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Insinööriliiton puheenjohtajana jatkaa Pertti Porokari äänin 44–28. Hän on johtanut liittoa vuodesta 2007.

Porokarin vastaehdokkaana oli Insinööriliiton järjestöjohtaja Mikko Wikstedt. Hän sai ääniä ainakin Tampereelta ja Oulusta. Wikstedtiä oli pyydetty ehdokkaaksi, koska osa liittoa oli kyllästynyt Porokarin jyräävään tapaan johtaa liittoa.

Liiton edustajakokous teki valinnan perjantaina Helsingin Marina Congress Centerissä. Äänestys jouduttiin uusimaan vaalivirheen takia. Liitossa on noin 70 000 jäsentä. Porokarin kannalla olivat muun muassa suuri Helsingin piiri.

Kyseessä oli ammattiyhdistysliikkeen kannalta poikkeuksellisen merkittävät vaalit, koska Porokari on ollut varsin aktiivisesti valmistelemassa etenkin SAK:n ja STTK:n liittojen ajamaa suurkeskusjärjestöä. Insinööriliitto kuuluu Akavaan, jonka enemmistö ei halua liittyä mahdolliseen suurjärjestöön. Lue tästä lisää Akavasta ja suurjärjestöstä.

Sekä Porokari että Wikstedt sanovat, että kyseessä oli linjavaalit. ”Linjavaali sikäli, että jos toisin olisi käynyt, valmistelu suurjärjestössä olisi loppunut siihen”, Porokari sanoo.

Wikstedtin mielestä valmistelu olisi jatkunut, mutta hän ei olisi osallistunut valmistelun johtoon. ”Olisin kuunnellut enemmän Insinööriliiton omia jäseniä ja Akavan muita liittoja. Olisin ollut diplomaattisempi”, Wikstedt sanoo. Wikstedt sanoo olevansa pettynyt tulokseen. ”Pahalta tuntuu.” Hän sanoo olevansa valmis jatkamaan liiton järjestöjohtajana.

Porokari sanoo, että liiton uusi hallitus päättää, onko vastaehdokkaaksi asettuneella Wikstedtilla enää luottamusta jatkaa liiton työntekijänä. Porokari sanoo, ettei hänelle itsellään ole vielä asiaan kantaa. Kysymykseen siitä, olisiko hyvä, että Wikstedt tekee omat johtopäätöksensä, Porokari vastaa: ”Voi olla.”

Porokarin mielestä liitossa ei ole merkittäviä ristiriitoja. ”Liitto on todella eheä sisäisesti”, hän sanoo.

Ainakin osa muista Akavan liitoista on kuitenkin sitä mieltä, että Porokari hajottaa Akavaa istumalla kahdella penkillä eli Akavan hallituksessa ja suurjärjestöhankkeen johdossa. Wikstedt on suhtautunut hankkeeseen kriittisemmin, vaikka kannattaakin hankkeen valmistelun jatkamista.

Myös toimihenkilökeskusjärjestö STTK:ssa katsotaan vaaleja tarkasti. Jos korkeastikoulutettuja edustavasta Akavasta ei yksikään liitto lähde suurjärjestöön, moni STTK:n korkeastikoulutettuja edustava liitto voi miettiä, lähteäkö mukaan suurjärjestöön, jossa on paljon SAK:n vahvoja duunariliittoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat