Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi valvoo tehostetusti pikkujoululiikennettä

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Poliisin puhallutusratsia Tattarisuontiellä Helsingissä tammikuussa.
Poliisin puhallutusratsia Tattarisuontiellä Helsingissä tammikuussa. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Rattijuopumusonnettomuuksien määrä vähentynyt

 Viime vuonna rattijuopumussonnettomuuksissa kuoli 41 ja loukkaantui 575 ihmistä. Kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä on puolittunut kymmenessä vuodessa.

 Rattijuopumusonnettomuuksissa kuolee vuosittain keskimäärin 47 ihmistä, mikä on viidennes kaikista tieliikenteessä menehtyneistä. Loukkaantuneita on keskimäärin 623, mikä on kymmenesosa kaikista liikenneloukkaantumisista.

 Kuolleista lähes joka kolmas on 15–24-vuotias, loukkaantuneista lähes neljä kymmenestä.

Marraskuu on pikkujoulujen ja erilaisten glögitarjoilujen aikaa. Se näkyy valitettavasti myös maanteillä rattijuopumusten määrässä.

Tänä viikonloppuna ja sitä seuraavana viikonloppuna poliisi valvookin tehostetusti liikennettä eri puolilla maata. Poliisi tekee puhallusratsioita etenkin ilta- ja yöaikaan sekä lauantaiaamupäivisin.

”Eniten rattijuoppoja jää kiinni juhannuksen aikaan. Tähän aikaan on toinen piikki, mutta ei niin korkea”, kertoo ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Helsingissäkin poliisi puhalluttaa autoilijoita tehostetusti eri puolilla kaupunkia marraskuun viikonloppuina.

”Pikkujouluviikonloppuina on vilkkaampaa ja valitettavasti tuloksellisempaa. Saldona on yleensä vähintään kymmenen rattijuoppoa per yö”, sanoo Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Pekka Höök.

Viime vuonna Helsingin poliisi puhallutti kahtena pikkujouluviikonloppuna noin 5 000 autoilijaa. Ensimmäisenä viikonloppuna kiinni jäi 16 rattijuoppoa ja yksi huumeiden vaikutuksen alaisena ajava. Toisena viikonloppuna 18 rattijuoppoa ja kaksi huumeiden vaikutuksen alaisena ajanutta.

Poliisi kehottaa pikkujoulujuhlijoita jättämään auton suosiolla kotiin ja käyttämään julkisia kulkuvälineitä. Öisien päähänpistojen mahdollisuutta vähentää se, että sopii kavereiden kanssa kyydeistä jo etukäteen.

Poliisi muistuttaa, että ulkopuolisten pitää puuttua tilanteisiin, joissa joku pyrkii humalassa auton rattiin.

”Hänelle pitää puhua järkeä päähän. Jos se ei auta, niin auton avaimet pois tai jotain esteitä auton eteen. Virkavallan voi kutsua apuun”, Pahkin sanoo.

Liikenneturva, poliisi, Trafi ja yhteistyökumppanit kampanjoivat rattijuopumusta vastaan nyt etenkin nuorten keskuudessa. Sosiaalisessa mediassa levitettävä kampanja kannustaa nuoria olemaan rohkeita ja estämään lähipiirissään päihtyneenä ajamista.

Nuoriin kiinnitetään erityistä huomiota, sillä rattijuopumusonnettomuuksissa nuorten osuus korostuu.

”Myös Liikenneturvan kyselytutkimuksessa on huomattu, että nuorten asenteet päihtyneenä ajamiseen ovat löyhempiä kuin aikuisväestön”, kertoo Liikenneturvan järjestöpäällikkö Pasi Anteroinen.

Hänen mukaansa nuorille on sosiaalisesti vaikeampaa puuttua lähipiirin rattijuopumukseen, vaikka halua olisikin.

”Kaivataan sosiaalinen tekosyy toimia oikein. Jos tekosyyn tarvitsee, ne autonavaimethan voi nostaa jääkaapin päälle ja esittää tietämätöntä”, Anteroinen sanoo.

”Puuttuminen on toisesta ihmisestä huolehtimista. Se, että ajo saataisiin estettyä, ettei kuljettajalle tai jollekin muulle tapahtuisi jotain.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat