Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

E-pillerien käyttö vähenee Suomessa

Kotimaa
 
Tästä on kyse

Hoitosuositus oikaisee uskomuksia

 Tällä viikolla julkaistiin ensimmäinen Käypä hoito -suositus raskauden ehkäisystä. Sen tarkoituksena on auttaa ammattilaisia ja potilaita sopivan ehkäisymenetelmän valinnassa.

 Asiantuntijat haluavat myös oikaista ehkäisyyn liittyviä uskomuksia, joilla ei ole tieteellisten tutkimusten tukea.

 Esimerkiksi kaikki hormonaaliset ehkäisyvalmisteet eivät aiheuta laskimotukoksia. Riski liittyy vain yhdistelmäehkäisypillereihin, -laastareihin ja emätinrenkaaseen.

Yhdistelmäehkäisypillerien suosio jatkaa laskuaan ja yhä useampi nainen haluaa luopua kokonaan hormonaalisesta ehkäisystä.

Yhdistelmäehkäisytablettien käyttäjien määrä on vähentynyt 24 prosenttia 2000-luvun aikana, ilmenee lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tilastoista. Toisaalta samaan aikaan keltarauhashormonipillerien käyttäjien määrä on kasvanut viisinkertaiseksi. Näitä ”minipillereitä” syö silti vain murto-osa e-pillerien käyttäjistä.

E-pillerin käytön vähenemistä uutisoitiin erityisesti vuonna 2013 koetun ”pillerikohun” jälkeen. Tällöin tuli ilmi, että Yasmin- ja Yaz-merkkiset valmisteet olivat aiheuttaneet Kanadassa yli 20 kuolemaa, ja yhdistelmäpillereihin liittyvä veritulppariski herätti käyttäjissä pelkoa.

Pillerien suosio on kuitenkin laskenut myös kohujen jälkeen. Fimean alustavien tilastojen mukaan yhdistelmätablettien käyttö on vähentynyt kuluvan vuoden 2015 aikana kuusi prosenttia.

Väestöliiton asiantuntijalääkäri Miila Halonen uskoo, että yhdistelmäpillerin käytön vähentyminen liittyy edelleen osittain pillerikohuun. Moni on siirtynyt minipillereihin ja muihin keltarauhashormonia sisältäviin valmisteisiin.

”Ehkä tässä näkyy myös sellainen ilmiö, että naiset pyrkivät mahdollisimman luonnonmukaiseen ehkäisyyn”, Halonen sanoo.

”Nuoret naiset ovat elämäntyyliltään tiedostavia ja miettivät, millaisia valintoja tehdään. Ilmiö voi kytkeytyä yleiseen terveyseetokseen. Ihmiset suhtautuvat lääkehoitoihin aiempaa kriittisemmin ja ovat tietoisia esimerkiksi antibioottihoitojen haitoista.”

Myös Turun ehkäisyneuvolan vastaavan lääkärin Anneli Kivijärven mukaan naiset kysyvät aiempaa enemmän hormonitonta vaihtoehtoa.

”Se on sitten kuparikierukka. Siinä on se ongelma, että nykynainen ei haluaisi yhtään kuukautisvuotoa, ja kuparikierukan käyttäjillä vuoto lisääntyy. Vaikka se sanotaan, se tulee heille yllätyksenä, ja he tulevat puolen vuoden kuluttua vaihtamaan ehkäisykeinoa.”

Kivijärven mukaan uuden, vain vähän keltarauhashormonia sisältävän kierukan suosion on noussut myös niillä naisilla, jotka eivät ole synnyttäneet.

Veritulppariskin lisäksi naiset vieroksuvat e-pillereitä kokemiensa sivuvaikutusten, muun muassa mielialavaihteluiden takia. Monet näyttävät kokeneen, että lääkärit vähättelevät huonoja kokemuksia.

”Tosi kurjaa, jos näin on. Jos haittavaikutuskokemuksia ei oteta todesta, on tavaton riski, että asiakas lopettaa ehkäisyn käytön ja siirtyy esimerkiksi varmoihin päiviin”, Halonen sanoo.

Kivijärven mielestä gynekologit pitävät ehkäisyasioita niin helppoina, että ne voi hoitaa vasemmalla kädellä.

”Asenne voi olla sellainen, että nainen luettelee kaikenlaisia sivuvaikutuksia ja sitten kuitenkin lähtee vastaanotolta sama resepti kädessä.”

Halosen mielestä lääkäreiden pitäisi kuunnella asiakkaita herkällä korvalla. Toisaalta joskus voi olla vaikea selvittää, mistä mikäkin johtuu.

”Joskus joku kertoo mielialan ja seksuaalisen halun laskusta, mutta kun asiaa selvittää, taustalta löytyy muitakin syitä siihen, miksi nämä ovat muuttuneet. Joskus voi olla turvallisempaa syyttää pillereitä kuin uskaltaa katsoa, mitä esimerkiksi parisuhteessa on tapahtunut.”

Halonen suosittelee, että haittavaikutuksia siedettäisiin muutaman kuukauden ennen ehkäisyvalmisteen vaihtamista, sillä keholta vie aikaa tottua siihen ja oireet voivat olla ohimeneviä.

Ehkäisypillerien käyttäjistä 35–52 prosenttia keskeyttää pillerien syömisen kolmen kuukauden aikana aloituksesta, selviää tällä viikolla julkaistusta raskauden ehkäisyn Käypä hoito -suosituksesta.

”Ihmiset keskeyttävät käytön ihan solkenaan, he vaan lopettavat yhtäkkiä jopa ihan pienestä syystä. Jos vaikka kaveri kertoo, että hänelle tuli tämmöinen ja tämmöinen oire”, Kivijärvi sanoo.

Hänen mukaansa tämä näkyy raskauden keskeytyksissä.

”Lähetän joka vuosi 250 naista raskauden keskeytykseen, joten kokemusta abortin syistä on. Tänäänkin vastaanotolla oli tyttö, jonka olisi pitänyt käyttää ehkäisyrengasta kolme viikkoa ja pitää viikon tauko, mutta hän käytti vain kaksi viikkoa, koska koki, että päätä särki. Sitten hän tuli hakemaan abortin.”

Halonen toivoo, että yhdistelmäpillereistä tai kokonaan hormonaalisesta ehkäisystä luopuneet ovat löytäneet korvaavan luotettavan menetelmän eivätkä siirtyneet esimerkiksi keskeytettyyn yhdyntään. Aborttiluvut eivät ole toistaiseksi nousseet.

Lääkärit suosittelevat Halosen mukaan hormonaalista ehkäisyä, sillä se on tehokkainta. Kaikille se ei silti sovi.

”Omassa potilastyössä useimmille on jokin sopiva valmiste löytynyt, mutta monta on voitu joutua käymään läpi. Kyse on toisinaan yksilöllisestä kestävyydestä, että kuinka monta valmistetta on valmis testaamaan, että sopiva löytyy.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat