Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensilumi satoi suureen osaan Suomea, ajokeli sunnuntainakin huono – sähköviat voivat jatkua ensi viikkoon

Kotimaa
 
Taina Mäkinen Jukka Perttu
Kelin huononeminen talvella voi johtua monesta syystä
Kelin huononeminen talvella voi johtua monesta syystä
Yleisimpiä kelin huonontajia Suomessa ovat lumisateet ja lumipyryt, teiden kuuraantuminen, märkien tienpintojen jäätyminen, musta jää ja jäätävät sateet.

Lumipyry katkoi sähköjä lauantain vastaisen yön aikana etenkin Pirkanmaalla. Päivän aikana lunta ja räntää tuli monin paikoin lisää.

Sähköyhtiö Elenian asiakkaista lähes 38 500 oli ilman sähköjä lauantaina vähän kello 22:n jälkeen. Tapauksista lähes 21 000 oli Pirkanmaalla.

Myös esimerkiksi Rauman Energian ja Vakka-Suomen Voiman, Tampereen Sähköverkon, Kymenlaakson Sähkön, Järvi-Suomen Energian ja Carunan verkon alueilla on ilmennyt sähkökatkoja. Yhtiöt kertovat vioista verkkosivuillaan.

Myös Elenia kertoo korjaustöiden etenemisestä verkkopalvelussaan. Juupajoella, Valkeakoskella ja Lopella Elenian asiakkaista useampi kuin joka toinen talous sinnitteli ilman sähköjä alkuiltapäivällä.

Elenian alueella sähköjä tuskin saadaan palautettua kaikille asiakkaille viikonlopun aikana.

”Ennakoimme, että lumikuorman aiheuttamien sähkökatkojen korjaus jatkuu koko viikonlopun ajan alkuviikkoon asti”, arvioi Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas lauantaina ennen kolmea.

Tilanne on Kuusela-Oppaan mukaan hankala. Varsinkin itäisellä Pirkanmaalla tuhannet puut notkuvat märän lumen painosta.

”Sitä mukaa, kun saamme sähköjä palautettua, uusia vikoja tulee lisää – valitettavasti. Pirkanmaan seudulle lisää lunta saattaa tulla 15–20 senttimetriä, ja Keski-Suomessa sekä Pohjanmaan maakunnissakin 15 senttimetriä”, Kuusela-Opas kertoo ennusteista lauantaina iltapäivällä.

Puita painava lumi on painavaa, mikä hankaloittaa vikapartioiden työtä.

”Yksi asentaja kuvaili, että märkä lumi on kiinni kuin täi tervassa. Vika-alueilla lämpötila vaihtelee nollan tietämissä, ja illan ja yön aikana voi himpun verran pakastaa. Tämä on huonoin mahdollinen näkymä, koska märkä lumi jää jäätyessään kiinni puihin”, viestintäjohtaja kuvaa.

Elenia aikoo kuitenkin jatkaa korjaustöitä läpi yön.

Ajokeli on kehno suuressa osassa maata sunnuntaina päivällä. Lumipyryn takia ajokeli on erittäin huono Ilmatieteen laitoksen mukaan Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Ajo-olosuhteet ovat lisäksi huonot maan itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Keski-Pohjanmaan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa.

Sään muuttumisella on vaikutuksia myös junaliikenteeseen. Tampereen ja Jyväskylän välillä junat korvataan toistaiseksi linja-autoilla. VR on varautunut korvaamaan välin junavuorot busseilla myös koko sunnuntain, jollei rataväliä saada kuntoon.

Radalle on kaatunut puita, jotka ovat aiheuttaneet sähkövaurioita eri puolille maata. Ajantasaista tietoa muun muassa junavuoroja korvaavista kuljetuksista saa VR:n liikennetilannepäivityksistä.

Huonossa säässä sattui lauantaina useita onnettomuuksia.

Helsingin Sanomien meteorologin Ida-Reetta Jokelan mukaan Suomen yllä olevaan matalapaineeseen liittyvä hidasliikkeinen sadealue näyttää väistyvän vasta sunnuntain aikana.

”Etelään ja etenkin maan keskiosiin sadealue on tuonut talven ensimmäisen lumipeitteen. Juupajoella lunta oli lauantaiaamuun mennessä tullut jo 33 senttimetriä, enemmän kuin missään muualla Suomessa”, Jokela kertoo.

Sunnuntain vastaisen yön aikana sateita tulee Jokelan mukaan vielä Etelä- ja Keski-Suomessa. Helsingin seudullakin sateita saadaan. Räntä tai pienet lumikuurot tuskin jäävät maahan pitkäksi aikaa.

Kainuussa, Koillismaalla ja maan keskiosassa on odotettavissa vielä sunnuntaina heikkoja lumisadekuuroja. Maanantaiksi sadealue heikkenee ja väistyy itään.

”Lapissa mitattiin lauantaina alkavan talven toistaiseksi kylmimmät lukemat”, Jokela kertoo. Lauantaina illalla Utsjoella mitattiin pakkasasteita 22,1.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Jari Tuovisen mukaan runsaita lumisateita tuli lauantaiaamun aikana etenkin Pohjanmaan rannikkovyöhykkeellä Vaasa–Kokkola-linjalla.

Pakkanen kiristyy maanantain vastaista yötä kohden, ja lännessä voi olla paikoin 10–15 pakkasastetta.

Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Tampereen Lielahdessa lumi peitti maata lauantaiaamuna.
Tampereen Lielahdessa lumi peitti maata lauantaiaamuna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat