Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huono hajuaisti voi viitata dementiaan

Kotimaa
 
Esa Syväkuru / HS
Jos hajuaisti säilyi ikääntyessä ennallaan, vaara sairastua dementiaan väheni.
Jos hajuaisti säilyi ikääntyessä ennallaan, vaara sairastua dementiaan väheni. Kuva: Esa Syväkuru / HS
Fakta

Moni oire viittaa muistisairauteen

 Muistisairauteen viittaavia oireita on paljon. Tärkeimpiä ovat tilanteen selkeä muutos ja vaikutus arkiseen toimintakykyyn.

 On syytä huoleen, kun sovittuja tapaamisia unohtuu, unohtelu haittaa töitä tai arkea, oikeita sanoja ei löydy, päätteleminen ja ongelmien ratkaisu kärsivät, kelloa ei enää ymmärrä, esineitä häviää tai niitä ei käytetä oikein, persoonallisuus muuttuu, tai aloitekyky heikkenee ja ihminen vetäytyy.

 Muistiongelmien syy kannattaa selvittää, koska niiden hoito on tehokkainta varhaisessa vaiheessa.

Jos kyky haistaa heikkenee, se voi olla merkki tulollaan olevasta muistisairaudesta. Tämä todettiin Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa, johon osallistui lähes 1 500 ihmistä. Tutkimuksen julkaisi Yhdysvaltain lääkäriseuran lehti Jama.

Unohtelu ja muistihäiriöt ovat usein ensioireita muistisairaudesta. Niitä tulee kuitenkin kaikille, sillä esimerkiksi stressi tai univaikeudet heikentävät muistia. Osan oireet sen sijaan kertovat, että kehittymässä on etenevä muistisairaus, joka todetaan lähes 15 000 suomalaisella joka vuosi.

Tutkijat lähtivät etsimään vahvistusta aiempiin tietoihin, joiden mukaan hajuaistin heikkeneminen olisi yhteydessä ajattelun ja tietojen käsittelyn heikkenemiseen.

He selvittivät keski-iältään noin 80-vuotiaiden miesten ja naisten kykyä tunnistaa erilaisia hajuja. Niitä olivat muun muassa ananas, banaani ja sitruuna, kaneli ja suklaa, savu, saippua ja tinneri. Mitattaessa kaikkien muisti ja ajattelu olivat normaaleja.

Runsaan kolmen vuoden seuranta-ajan kuluessa 250 tutkittavalla todettiin lieviä kognitiivisia ongelmia. Tutkijat havaitsivat, että se oli yhteydessä huonompaan kykyyn tunnistaa hajuja. 64 tutkittavaa sairastui dementiaan.

Jos hajuaisti säilyi ikääntyessä ennallaan, vaara sairastua dementiaan väheni. Sen sijaan niillä, jotka erottivat huonosti hajuja, lievät muistipulmat etenivät useammin dementiaksi.

Tutkijat arvelevat, että yhteys voisi selittyä muutoksilla sekä hajuelimissä että hajuja käsittelevillä alueilla aivoissa. He arvioivat, että muistisairaudelle alttiita ihmisiä voisi ehkä tunnistaa käyttämällä vastaanotolla hajuja erottelevia testejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat