Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n lukijat: Niin kaunis on maa sopisi parhaiten virreksi

Kotimaa
 
Kirkoissa soivat pian hittibiisit
Kirkoissa soivat pian hittibiisit
Helsingin Kallion seurakunnan kanttori Tommi Niskala näyttää, miltä Cat Stevensin tunnetuksi tekemä kappale kuulostaa virtenä suomalaiskirkossa. Uuteen virsikirjan lisävihkoon on tulossa 80 uutta virttä. Toimittaja Suvi Vihavainen HS. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.

Jos HS:n lukijat saisivat päättää, virsikirjasta saattaisi löytyä Kari Rydmanin säveltämä ja sanoittama kappale Niin kaunis on maa.

Auton alle jääneen lapsen muistoksi 1970-luvulla tehty kappale voitti HS.fin verkkokyselyn, jossa lukijat saivat äänestää, mikä suomalaisklassikoista kuuluisi heidän mielestään virreksi. Laulua äänesti 28 prosenttia vastaajista.

Seuraavaksi eniten ääniä sai Oskar Merikannon ja Eino Leinon Oi muistatko vielä sen virren. Kolmanneksi ylsi Tapani Nuutisen ja Mirjami Lähteenkorvan Kirkossa (Tuli kirkkoon mies ja lapsi).

Lukijoiden mielestä vaihtoehdoista vähiten virreksi sopiva oli Jukka Kuoppamäen Sininen ja valkoinen, jota äänesti vain prosentti vastaajista. Lähes yhtä epäsuosittu ehdotus oli Rauli Somerjoen Tähdet, tähdet.

Marraskuun alussa julkaistuun kyselyyn tuli hieman yli 1 800 vastausta.

”Kauniita, melko kauttaaltaan surullisia lauluja”, arvioi virsikyselyn kappaleita pastori Samuli Koivuranta, joka oli valitsemassa uusia virsiä virsikirjan lisävihkoon.

Kirkolliskokous hyväksyi lisävihkon marraskuun alussa, ja mukaan pääsi myös hittejä, kuten Morning Has Broken (Nousta sain aamuun) ja Amazing Grace (Oi ihmeellistä armoa).

Kaikki saivat ehdottaa virsiä lisävihkoon. Työryhmä kävi läpi yli tuhat ehdotusta ja joutui pohtimaan rajanvetoa. Määritelmänä oli, että uusissa virsissä pitää olla yhteislaulullisuutta ja kosketuspintaa ihmisten elämään, ja niiden pitää olla linjassa kirkon uskon kanssa. Lisäksi haluttiin painottaa iloa ja kiitosta.

Koivurannan mukaan lähes kaikki HS:n virsikyselyn kappaleet olivat jollain tavalla esillä virsikirjan lisävihkon työssä. Ne eivät kuitenkaan sovi virsiksi, koska ne eivät tuo riittävästi kristillistä sanomaa esille.

”Niissä on paljon kaipausta, joka toki usein mielletään uskonnolliseksi kaipaukseksi. Mutta isolla kirjaimella kirjoitettu, persoonallinen Jumala, joka vaikuttaa maailmaan, puuttuu.”

Rajatapauksiakin tosin on, Koivuranta myöntää. Seurakuntanuorten ”Punaisesta kirjasta” löytyvä Kirkossa -kappaleessa kuvataan nimen mukaisesti tapahtumia kirkossa. Siinä myös pyydetään monitulkintaisesti ”isää” viemään kotiin, sillä väsyttää.

Oi muistatko vielä sen virren -laulussa puhutaan Luojasta, enkeleistä, synnistä ja taivaasta. Koivurannan mukaan kappale on kuitenkin suunniteltu yksinlauluksi.

”Se voi olla yhteislauluna haastava. Olen joskus kokeillut laulaa sitä yhteisesti jossain hautajaistilanteessa, ja se oli aikamoista... Sen ei ole varsinaisesti tarkoitettu olevan yhteislaulu.”

Myös HS:n virsikyselyn voittaja Niin kaunis on maa on paljon hautajaisissa laulettu laulu, mutta sekin toimii Koivurannan mielestä parhaiten yksinlauluna eikä ole laskettavissa virreksi.

”Se on ilman muuta kaunis laulu, joka tuo sävelmällään lohdullista näkökulmaa surutilanteeseen.”

Koivuranta ei osaa arvioida, voisiko joku virsikyselyn kappaleista päästä koskaan virsikirjaan. Kun varsinaisen virsikirjan uudistamista aloitetaan joidenkin vuosien päästä, virren määritelmästä ollaan ehkä tarkempia kuin lisävihkon suhteen.

”Monet laulut ovat kristityille sopivia, mutta on eri asia, ovatko ne virsiä vai tarkoitettu toisenlaiseen genreen. Sekä virret että muut laulut voivat olla hyviä ja koskettavia. Ei voi arvottaa, että joku olisi huonompi, jos se ei ole päässyt virreksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat