Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi saattaa avata Lappiin toisen järjestelykeskuksen – Norjan tiukka linja voi tuoda lisää painetta itärajalle

Toinen järjestelykeskus sijoittuisi todennäköisesti Raja-Joosepin tai Sallan rajanylityspaikan läheisyyteen. Itärajan yli Suomeen on tullut viime viikkoina yhä enemmän turvapaikanhakijoita.

Kotimaa
 
Toiviomatkat Venäjältä Norjaan kiihtyvät
Toiviomatkat Venäjältä Norjaan kiihtyvät
Norjan Kirkkoniemeen tulee yhä enemmän turvapaikanhakijoita, ja entistä useampi tulija on asunut Venäjällä jo pitkään.

Suomi varautuu perustamaan tarvittaessa uuden järjestelykeskuksen turvapaikanhakijoita varten Lappiin. Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan keskus sijoittuisi todennäköisesti Raja-Joosepin tai Sallan rajanylityspaikan läheisyyteen.

Itärajan yli Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on lisääntynyt viimeisen parin viikon aikana. Esimerkiksi viime keskiviikkona Inarin Raja-Jooseppiin saapui 18 turvapaikanhakijaa. Heidät kuljetettiin rekisteröitäviksi Tornioon, jossa toimii Suomen tällä hetkellä ainoa järjestelykeskus.

”Edelleen itärajan ylittäviä turvapaikanhakijoita on vähän. Mutta teemme parhaillaan varautumissuunnitelmaa kaikkien rajanylityspaikkojen osalta, jotta olemme valmiita, jos jotakin tapahtuu”, Nerg sanoo.

Aiemmin itärajan yli on saapunut lähinnä yksittäisiä turvapaikanhakijoita. Tilanne voi muuttua, jos Norjan aikeet oman maahanmuuttopolitiikkansa kiristämiseksi toteutuvat. HS kertoi torstaina Norjan suunnitelmista esimerkiksi tehostaa käännytyksiä, nopeuttaa turvapaikkapäätösten ratkaisemista ja karsia turvapaikanhakijoiden etuisuuksia.

Suomessa maahanmuuton ministerityöryhmä käsitteli Norjan ratkaisun mahdollisia vaikutuksia Suomeen alustavasti jo torstaina. Kymmenen ministerin maahanmuuttotyöryhmää johtaa sisäministeri Petteri Orpo (kok).

”Linjapäätöksiä ei vielä ole tehty. Selvityksen tekeminen esimerkiksi lainsäädäntöasioista on kuitenkin aloitettu, ja työ jatkuu ensi viikolla. Haluamme tarkentaa norjalaisten kanssa, mitä heidän toimenpiteensä käytännössä tarkoittaisivat.”

”Jos ihmisoikeuksistaan tunnettu Norja tekee jotakin, lähtökohtaisesti ei pitäisi olla estettä, etteikö Suomi voisi tehdä samaa”, Nerg toteaa.

Hän sanoo, että Norjan antamien tietojen perusteella erityisesti kaksi maahanmuuttopolitiikan tiukennusta koskee käytäntöjä, jotka poikkeavat Suomen toimintatavoista. Ensinnäkin Norja pitää Venäjää turvallisena maana, jonne turvapaikanhakija voitaisiin lähes kaikissa tapauksissa palauttaa.

”Suomen linja on nyt se, että Venäjä on turvallinen maa niille ihmisille, joilla on jo oleskelulupa Venäjällä tai jotka voivat jäädä Venäjälle ilman uhkaa karkotuksesta johonkin kolmanteen maahan.”

Toiseksi Norjan oikeusministeriöllä olisi mahdollisuus ohjeistaa tuomareita.

”Tämähän on Suomessa aivan ennenkuulumatonta. Meillä tuomiolaitos on erittäin itsenäinen”, Nerg toteaa.

Turvapaikanhakijoita saapui Raja-Joosepin rajanylityspaikan kautta esimerkiksi torstaina seitsemän, kun samaan aikaan Tornioon tuli Haaparannan kautta noin 90 hakijaa. Marraskuussa itärajan kautta tulevien määrä on kasvanut, vaikka on edelleen pieni.

”Se määrä turvapaikanhakijoita, joka Raja-Jooseppiin on tullut aiemmin vuodessa, on nyt tullut viikossa tai kahdessa”, arvioi Tornion järjestelykeskuksesta vastaava rikoskomisario Janne Koskela Lapin poliisilaitokselta.

Koskelan mukaan Rajavartiolaitos on Raja-Joosepissa ottanut vastaan turvapaikkahakemuksen ja tehnyt rekisteröinnin, jos kyse on ollut yksittäisestä tulijasta. Isommat yli kymmenen ihmisen ryhmät on kuljetettu suoraan Tornion järjestelykeskukseen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi tällä viikolla, että Suomen on syytä seurata tarkkaavaisesti muiden Pohjoismaiden pyrkimyksiä tiukentaa maahantulokriteerejä. Esimerkiksi Ruotsi on jatkanut rajatarkastuksiaan.

Itärajan järjestelykeskuksen perustamiseen riittäisi Nergin mukaan sisäministerin päätös.

Uuteen järjestelykeskukseen on kaavailtu myös tuomioistuimen edustusta, jotta valitukset kielteisistä turvapaikkapäätöksistä saataisiin käsiteltyä nopeasti ja mahdolliset palautukset hoidettua ilman viivyttelyä.

”Jos Raja-Jooseppiin nyt saapuu esimerkiksi 20 turvapaikanhakijaa, tuomme heidät Tornioon pikkubussilla tai taksilla. Määrä ei voi kasvaa kovin paljoa – esimerkiksi satoihin, että voimme jatkaa kuljetuksia”, Nerg sanoo.

Denis Sinyakov
Palestiinalainen Rashai ja Huda-vauva (keskellä) pakolaisleirissä Pohjois-Norjan Kirkkoniemessä 15. marraskuuta.
Palestiinalainen Rashai ja Huda-vauva (keskellä) pakolaisleirissä Pohjois-Norjan Kirkkoniemessä 15. marraskuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat