Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lumi katkoi sähköjä ja häiritsi liikennettä – tiet liukkaita myös sunnuntaina

Kotimaa
 
Sauna ja kynttilät pelastivat sähköttömillä seuduilla
Sauna ja kynttilät pelastivat sähköttömillä seuduilla
Talven ensimmäinen lumimyrsky vei sähköt kymmeniltätuhansilta ihmisiltä. HSTV vieraili Valkeakoskella, jossa työmiehet katkoivat puita sähkölinjojen päältä samalla kun naapuritalossa lämmiteltiin saunaa lämmityksen korvikkeeksi. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja editointi: Janne Järvinen HS

Valkeakoski / Helsinki. Jari Valtosen työpäivä alkoi perjantaiaamuna kello 6.30. Luonnonvoimat ovat päättäneet, että hänen työpäivänsä ei lopu kuin vasta ensi viikolla.

Syynä ovat puiden oksilla nuokkuvat kauniit nietokset, jotka ovat pimentäneet Valkeakosken eteläosat Pirkanmaalla.

Janne Järvinen / HS
Yrittäjä Jari Valtonen katkoi oksia sähkölinjoilta lauantaina.
Yrittäjä Jari Valtonen katkoi oksia sähkölinjoilta lauantaina.

”Sämpyläkahvit juotiin yhdeksältä aamulla. Muuta ei ole ehtinyt syömään”, kiireinen mies kertoo lauantaina ja kääntää ohjaimellaan ison kouran päin paikallista koivikkoa.

Koura vääntää sähkölinjoja hivelevän oksan poikki. Pian naapurusto saa sähköt takaisin.

Lumipyry katkoi sähköjä lauantain vastaisen yön aikana etenkin Pirkanmaalla. Lauantaina lumisade painottui maan kaakkoisosasta Pohjanmaan rannikolle asti. Etelä- ja lounaisrannikolla on satanut myös vettä ja räntää.

Sähköyhtiö Elenian asiakkaista noin 34 000 oli ilman sähköjä vielä lauantaina kello 20. Pahimmillaan Elenian alueella liki 39 000 asiakkaista oli lauantaina ilman sähköjä.

Janne Järvinen / HS
Veljekset Joni (puussa) ja Teemu Gullsten varistelivat lunta pois isänsä pihapuista Valkeakoskella. Talon sähköt olivat poikki.
Veljekset Joni (puussa) ja Teemu Gullsten varistelivat lunta pois isänsä pihapuista Valkeakoskella. Talon sähköt olivat poikki.

Myös esimerkiksi Rauman Energian ja Vakka-Suomen Voiman, Tampereen Sähköverkon, Kymenlaakson Sähkön, Järvi-Suomen Energian ja alueilla ilmeni sähkökatkoja.

Elenian alueella sähköjä tuskin saadaan palautettua kaikille asiakkaille viikonlopun aikana, vaikka korjaustöitä jatkettiin läpi sunnuntain vastaisen yön.

HS:n meteorologin Ida-Reetta Jokelan mukaan Suomen yllä olevaan matalapaineeseen liittyvä hidasliikkeinen sadealue näyttää väistyvän sunnuntain aikana.

Sunnuntain vastaisen yön aikana sateita odotettiin Jokelan mukaan vielä Etelä- ja Keski-Suomessa. Helsingin seudullakin sateita saadaan. Räntä tai pienet lumikuurot tuskin jäävät maahan pitkäksi aikaa. Kainuussa, Koillismaalla ja maan keskiosassa on odotettavissa vielä sunnuntaina heikkoja lumisadekuuroja. Maanantaiksi sadealue heikkenee ja väistyy itään.

Pakkanen kiristyy maanantain vastaista yötä kohden, ja lännessä voi olla paikoin 10–15 pakkasastetta.

Lapissa mitattiin lauantaina alkavan talven toistaiseksi kylmimmät lukemat. Utsjoella pakkasta oli 22,1 astetta.

Huono sää haittaa liikennettä suuressa osassa maata sunnuntaina. Lumipyryn takia ajokeli on erittäin huono Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Huono ajosää aiheutti lauantaina useita onnettomuuksia liikenteessä. Tampereella Valtatie 3:lla henkilöauto ajautui lumisohjoon ja törmäsi kaiteeseen, ja Nokiantiellä henkilöauto törmäsi linja-autoon ajautuessaan vastaantulevien kaistalle sohjoisella tiellä.

Sää vaikuttaa paikoin myös junaliikenteeseen. Esimerkiksi Tampereen ja Jyväskylän välillä junavuoroja korvattiin lauantaina linja-autoilla.

Ajantasaista tietoa junia korvaavista kuljetuksista saa VR:n liikennetilannepäivityksistä.

Kelin huononeminen talvella voi johtua monesta syystä
Kelin huononeminen talvella voi johtua monesta syystä
Yleisimpiä kelin huonontajia Suomessa ovat lumisateet ja lumipyryt, teiden kuuraantuminen, märkien tienpintojen jäätyminen, musta jää ja jäätävät sateet.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat