Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lue tästä, kuinka saat Hesarin luettavaksesi Postin lakon aikana

Kotimaa
 

Helsingin Sanomat ilmestyy tänään sunnuntaina normaalisti kaikkialla Suomessa. Painettu lehti kannetaan siten kotiin varhaisjakelun piirissä oleville tilaajille.

Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun työnseisaus pysäyttää lehtien jakelun uudelleen maanantaina, ja myös HS turvautuu pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla poikkeusjakeluun työmatkaliikenteen aikana. Muualla Suomessa jakelu toimii pääosin häiriöttä.

Lakon jatkuessa mahdolliset kuljetusliittojen tukitoimet voivat kuitenkin myöhemmin viikolla haitata lehden jakelua merkittävästi.

Erikoisjakelu maanantaina

HS järjestää yhdessä yhteistyökumppanien kanssa poikkeusjakelun maanantaina kello 7-9. Jakelupisteet ovat esimerkiksi rautatie- ja metroasemien liepeillä, työmatkaliikenteen saavutettavissa.

Erikoisjakelu on tarkoitettu HS:n tilaajille.

Tilaajat voivat noutaa lehtensä myös Sanomatalosta Helsingin keskustassa sekä Sanomalan painotalosta Vantaan Martinlaaksosta. Näistä Sanoman omista toimipisteistä lehtiä voi noutaa koko maanantaipäivän ajan.

Korvaava erikoisjakelu järjestetään kaikkina päivinä, jolloin varhaisjakelua ei ole. Kussakin jakelupisteessä on lehtiä rajallisesti, eikä HS voi taata niiden saatavuutta.

Luettelo maanantain kaikista jakelupisteistä löytyy kartasta artikkelin lopusta.

Lauantaiksi jakelupisteiden määrää lisättiin, jotta mukaan saatiin muun muassa suuret kauppakeskukset. ”Pääkaupunkiseudulla ja lähialueilla saimme painetun lehden Postin lakosta huolimatta kymmenille tuhansille asiakkaillemme”, kertoo lakon ajan järjestelyistä vastannut tuoteryhmäpäällikkö Maarit Lamminmäki.

Lehtiä jaettiin kaikkiaan parissakymmenessä paikassa. Jakelupisteiden ohella myös lehden kappalemääriä lisättiin perjantaisesta. ”Esimerkiksi Kampissa ja Rautatieasemalla jakajat olivat liikkeellä yhteen saakka iltapäivällä. Asiakkaat olivat hyvin perillä tilanteesta, ja kiitoksiakin kuultiin”, Lamminmäki kertoo.

Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla ja Kirkkonummella lauantaijakelu valitettavasti epäonnistui. Kuljetusketjussa tapahtuneen virheen takia näihin paikkoihin varatut lehdet eivät koskaan päätyneet perille. Itäkeskukseen lehtiä saatiin myöhemmin rajallinen määrä toisista paikoista.

”Lakon ajan poikkeusjärjestely osoittautui tältä osin turhan haavoittuvaksi. Matkan varrella tapahtui tietokatkoksia, ja osa lehdistä rahdattiin vääriin paikkoihin. Tämä on todella ikävää, ja olemme hyvin pahoillamme tästä aiheutuneesta harmista”, Lamminmäki toteaa.

Myyrmäessä, Sörnäisissa ja Sanomalassa lehdet saatiin jakoon, mutta ne loppuivat kesken aamun kuluessa.

Maanantaina jakelu keskittyy siis aamuliikenteeseen, ei kauppakeskuksiin. Jakelupaikat lakon ajaksi sovitaan päivä kerrallaan, ja HS pyrkii verkkosivuillaan pitämään asiakkaat ajan tasalla lakko ja jakelutilanteesta. HS:n tavoin esimerkiksi Hufvudstadsbladet järjestää pääkaupunkiseudulle ja Uudellamaalle korvaavia jakelupisteitä.

Helsingin Sanomilla tai sitä julkaisevalla Sanoma Media Finland -yhtiöllä ei ole omaa jakeluverkkoa. Poikkeusjakelun järjestäminen täysin kattavasti ei ole lakon aikana mahdollista, edes niin että jokaisen tilaajan lähelle tulisi oma noutopiste.

Lehti verkosta

Verkossa lehden saa lakosta huolimatta luettavakseen joka päivä. Painettua lehteä vastaavat digi- ja näköislehti ovat julki joka aamu.

HS:n digitunnukset kannattaa aktivoida juuri nyt, mikäli ne eivät ole ennestään säännöllisessä käytössä. Tunnusten myötä saa päivittäin luettavakseen lehden monipuolista sisältöä, josta osa on tarjolla vain digitaalisena, kuten HS.fi:n jatkuvasti päivittyvät uutiset.

Jos HS:n asiakkaalla ei ole vielä digitunnuksia, kannattaa tarttua ilmaiseen tutustumisjaksoon. Kahden viikon näytetilauksen saa kirjautumalla palveluun osoitteessa HS.fi/lue.

Digitunnuksista on hyötyä myöhemminkin, esimerkiksi kun kääntää lehteä lomaosoitteeseen.

Verkossa tarjolla on aamun lehden ohella HS:n digitaalinen iltapainos sekä jatkuvasti tuoreita uutisia. Päivän lehteen pääsee lakon aikana vaivattomasti suoraan HS:fi:n etusivulta.

Postin lakosta

Sanomalehtien jakelun ja muiden postinkulun häiriöiden syynä on Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun julistama työnseisaus. Ammattiliitto ja työnantaja riitelevät Postin työntekijöiden työehdoista.

Postin palveluksessa olevat lehdenjakajat ovat siis lakossa, eivätkä saavu töihin tänäänkään. Varhaisjakelu tarkoittaa nimenomaan sanomalehtien jakelua aamuyöllä. Helsingissä keskeytyy myös postin perusjakelu. Se tarkoittaa päiväpostin, eli kirjeiden, pakettien ja lehtien kotiin kantoa.

Helsingissä myös perusjakelu on ollut perjantaista alkaen lakon piirissä.

Lakko häiritsee myös monella muulla tapaa postin kulkua. HS.fi on kertonut lakon vaikutuksista muun muassa tässä jutussa.

HS:n toimitus on töissä Postin lakosta huolimatta, ja lehti tehdään joka päivä.

Mahdolliset hyvitykset

Jos tilaaja ei kaikista erikoisjakeluista ja digitaalisista vaihtoehdoista huolimatta pääse lukemaan Helsingin Sanomia, kannattaa lakon päätyttyä olla yhteydessä asiakaspalveluun. Pyydämme kärsivällisyyttä mahdollisten hyvityspyyntöjen käsittelyssä asiakaspalvelun ruuhkautumisen takia.

Lakon aikana hyvitystarvetta on ennenaikaista arvioida, koska lakon aiheuttamien häiriöiden laajuus ei ole kokonaisuudessaan tiedossa. Mahdolliset hyvitykset tilaaja-asiakkaille tehdään tilausjaksoa pidentämällä.

HS antaa ennen lakon päättymistä asiakaspalvelun verkkosivuilla (hs.fi/asiakaspalvelu) tarkemmat ohjeet hyvityspyyntöjen esittämiseksi.

1. Sanomatalo, vastaanotto, Töölönlahdenkatu 2 2. Rautatieasema, Elielinaukio ja Postihalli (Elielinaukion puoleisten ovien sisäpuolella) 3. Kamppi, Narinkkatori, pääovien ulkopuoli ja metrotunnelin sisään-/uloskäynti 4. Ruoholahti, metroaseman edusta 5. Vaasanaukio 6. Herttoniemi, metroaseman kummankin puolen sisäänkäynnit 7. Malmi, Kirkonkyläntien ja Malminraitin risteys, ennen Malmintoria 8. Tikkurila, Dixin kauppakeskus, Sokos-hotellin puoleiset ovet 9. Martinlaakso, Sanomapaino, painotalon edusta 10. Myyrmäki, Punamultapolun paikoitusalue 11. Leppävaara, aseman alikulkutunneli 12. Tapiola, Heikintorin kauppakeskus, Sampotorin puoleiset ovet

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat