Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ainakin 20 000 taloutta yhä vailla sähköä – puiden raivaus jatkuu koko alkuviikon

Kotimaa
 
Sauna ja kynttilät pelastivat sähköttömillä seuduilla
Sauna ja kynttilät pelastivat sähköttömillä seuduilla
Talven ensimmäinen lumimyrsky vei sähköt kymmeniltätuhansilta ihmisiltä. HSTV vieraili Valkeakoskella, jossa työmiehet katkoivat puita sähkölinjojen päältä samalla kun naapuritalossa lämmiteltiin saunaa lämmityksen korvikkeeksi. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja editointi: Janne Järvinen HS

Keskisessä Suomessa oli sunnuntaina iltayhdeksän aikaan sähköt poikki vielä 20 000 sähköyhtiö Elenian asiakkaalta. Erityisen paljon katkoja oli Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Runsaat lumisateet olivat vieneet virran edellisen yön aikana yli 60 000 taloudesta.

Yöllä sähköt katkesivat myös tuhansilta Järvi-Suomen Energian asiakkailta. Katkoksia oli etenkin Mikkelin seudulla.

Elenian verkkojohtaja Jorma Myllymäki sanoi alkuiltapäivällä sunnuntaina, että sähköttömiä talouksia on 45 000, ja määrä laskee.

Elenia tiedotti illalla, että asentajaryhmät ja kymmenkunta monitoimimetsäkonetta raivasivat lumikuormien painamaa puustoa. Pimeä ei juuri hidastanut työtä. Metsäkoneet työskentelevät pahimmilla vaurioalueilla eli Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Ne jatkavat lumen kaatamien puiden raivaamista koko alkuviikon.

Sunnuntaina raivauksissa ovat auttaneet myös helikopterit. Maanantaina raivaustyöhön osallistuu kaikkiaan kymmenkunta helikopteria. Kaksi osallistuu sahaukseen, ja kaksi pudottaa lunta paaluilla. Loput kartoittavat sähköverkon vika-alueita. Kun lennoilla merkitään raivauskohteet, työryhmät voidaan ohjata niihin tehokkaasti.

Katja Särkelä
Lukija kuvasi lauantaina lumista Jämsää.
Lukija kuvasi lauantaina lumista Jämsää.

Kolmen teleoperaattorin, DNA:n, Soneran ja Elisan, edustajat sanoivat iltapäivällä sunnuntaina, että matkapuhelinverkossa ja laajakaistayhteyksissä on alueellisesti laajoja häiriöitä.

Tämä johtuu siitä, että tukiasemien vara-akkujen virta on loppunut tai loppumassa. Esimerkiksi Soneran tukiasemista lähes 400 ei toiminut sunnuntaina päivällä.

Sunnuntaina illansuussa operaattorit uskoivat, etteivät matkapuhelimet ja laajakaistayhteydet toimi moitteetta kaikilla alueilla vielä ensi viikollakaan. Elisan, Soneran ja DNA:n vika-arvioista voi lukea lisää täältä.

Erityisen paljon puita on kaatunut sähkölinjojen päälle Juupajoella, Kangasalla, Orivedellä ja Pälkäneellä. Huomattavia vahinkoja on tullut myös Kuhmoisissa, Jämsässä, Tammelassa ja Hämeenlinnassa.

”Haja-asutusalueilla sähköt palautuvat maanantaina ja tiistaina, joissain paikoissa raivaus kestää keskiviikkoon asti”, Myllymäki arvioi.

Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
Lunta puiden oksilla Keuruun Huhkojärvellä sunnuntaiaamuna.
Lunta puiden oksilla Keuruun Huhkojärvellä sunnuntaiaamuna.

Raivaustöitä tekemässä oli sunnuntaina Elenian mukaan noin kolmesataa metsuria ja urakoitsijaa. Itse johtoja painavia puita ei turvallisuussyistä tule siirtää, vaan raivaus- ja korjaustyö on Elenian mukaan jätettävä ammattilaisille.

Sähköjen palauduttua valot voivat palaa esimerkiksi normaalia kirkkaammin tai himmeämmin. Tähän syynä saattaa olla niin sanotun nollajohtimen katkeaminen, joka johtaa pahimmillaan laitevaurioihin, sähköiskuihin tai jopa tulipaloon. Näissä tapauksissa Elenia pyytää asiakkaitaan katkaisemaan sähköt pääkytkimestä ja ottamaan yhteyttä vikapäivystysnumeroon 020 690 911.

Noin 2 000 asukkaan Juupajoen kunta Pirkanmaalla oli päivällä täysin ilman sähköä. Sähköverkon lisäksi Pirkanmaalla oli ongelmia puhelinverkkojen toiminnassa. Lisää puhelinverkoista ja Juupajoen tilanteesta tässä jutussa.

Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
Lunta sähkölinjojen päällä Keuruun Huhkojärvellä sunnuntaiaamuna.
Lunta sähkölinjojen päällä Keuruun Huhkojärvellä sunnuntaiaamuna.

Myös junaliikenteen ongelmat jatkuvat sunnuntaina keskisessä Suomessa, jossa sähkörata on vaurioitunut lumen kaatamien puiden vuoksi.

Tampereen ja Jyväskylän väliset junavuorot korvataan sunnuntainakin bussikuljetuksilla, samoin Tampereen ja Keuruun väliset vuorot.

Maanantain vastaisesta yöstä on tulossa yksi alkavan talven tähän asti kylmimmistä, kertoo Helsingin Sanomien meteorologi Ida-Reetta Jokela.

”Myös lauantain vastaisena yönä mitattu pakkasennätys –22,4 astetta voi rikkoutua Länsi- ja Pohjois-Lapissa, jossa lämpötila voi laskea selkeän taivaan alla 25 miinusasteeseen”, Jokela sanoo.

Myös muualla maassa on maanantain vastaisena yönä pakkasta. Maan länsiosissa lähennellään kymmentä pakkasastetta, jos pilvipeite pääsee repeilemään.

Runsaita lumisateita viikonloppuna Suomeen tuonut matalapaine on väistymässä koilliseen.

Alkuviikolla Suomessa vahvistuu lännestä tuleva heikko korkeapaineen selänne.

Maanantaina on luvassa pääosin poutasäätä, mutta melko kylmää. Lähinnä maan keskiosassa on mahdollista, että lumihiutaleita sataa lisää.

Maan etelä- ja keskiosassa pakkasta on enintään viitisen astetta, pohjoisessa voi varautua 3–15 miinusasteeseen. Lapissa pakkasta voi paikoin olla kaksikymmentäkin astetta.

Viikon puolivälissä Suomeen virtaa Jokelan mukaan lauhempaa ja kosteampaa ilmaa. Tiistaina ja keskiviikkona Lapissa sää on selkeästi lauhempi kuin maanantaina.

Lännestä saapuu myös sadealueita. Maan etelä- ja keskiosassa sade tulee pääosin vetenä, joten ainakin osa lumesta todennäköisesti sulaa pian pois.

Pirkanmaan ja Keski-Suomen rajaseudulla satoi lunta sunnuntaiaamua edeltäneen vuorokauden aikana noin 20 senttiä. Eniten lunta oli Keski-Pohjanmaan alueella, jossa lumensyvyys oli paikoitellen 15–40 senttiä. Myös Pohjois-Karjalassa lumensyvyys oli paikoitellen 30 senttiä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Juha Tuomolan mukaan maanantain vastaisena yönä pääkaupunkiseudulla voi olla muutama aste pakkasta.

Ajokeli oli Ilmatieteen laitoksen mukaan sunnuntaina lumisateen vuoksi huono Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnissa.

Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
Lumimaisema Keuruun Huhkojärvellä sunnuntaiaamuna.
Lumimaisema Keuruun Huhkojärvellä sunnuntaiaamuna.
Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
Lunta sähkölinjojen päällä Keuruun Huhkojärvellä sunnuntaiaamuna.
Lunta sähkölinjojen päällä Keuruun Huhkojärvellä sunnuntaiaamuna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat