Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähköt palautumassa Juupajoella – myös naapuriavusta sovittiin

Kotimaa
 
Sauna ja kynttilät pelastivat sähköttömillä seuduilla
Sauna ja kynttilät pelastivat sähköttömillä seuduilla
Talven ensimmäinen lumimyrsky vei sähköt kymmeniltätuhansilta ihmisiltä. HSTV vieraili Valkeakoskella, jossa työmiehet katkoivat puita sähkölinjojen päältä samalla kun naapuritalossa lämmiteltiin saunaa lämmityksen korvikkeeksi. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja editointi: Janne Järvinen HS

Pirkanmaalaisen Juupajoen kunnan noin kaksituhatta asukasta ovat olleet ilman sähköjä suuren osan viikonlopusta. Sähköt katkesivat lauantaina kello 15, ja olivat kymmenisen tuntia poikki myös perjantain ja lauantain välisenä yönä.

”Kunnanvirastoon sähköt tulivat sunnuntaina kello kahden jälkeen, ja ilmeisesti ne alkoivat palautua muuallekin keskusta-alueelle”, Juupajoen kunnanjohtaja Pirkko Lindström kertoo.

Kunnassa ehdittiin jo suunnitella vanhainkodin asukkaiden evakuoimista.

”Nyt näyttää siltä, että saamme vanhainkodin lämpimäksi. Meille on luvattu varavoimaa tunnin sisällä Nokialta”, kertoi palvelupäällikkö Taija Heletoja sunnuntaina noin kello 11.20.

Kunnanjohtajan mukaan vanhainkotiin asennettiin sunnuntain aikana lisävaravoimaa ja vietiin lämmittimiä, joten asukkaita ei lopulta jouduttu siirtämään. Lämpötila Juupajoen vanhainkodissa ei Heletojan mukaan ehtinyt laskea alle kahteenkymmeneen asteeseen.

Lindström kertoo, että palveluasunnoista voidaan vielä tarvittaessa siirtää asukkaita Juupakotiin.

Juupajoen kunnan johto kokoontuu sunnuntai-iltana vielä yhteen tilannekatsaukseen.

”Näillä näkymin peruskoulu voi toimia ensi viikolla. Opetusta pystytään järjestämään ilman sähköäkin. Päiväkoti pidetään auki, mikäli sisälämpötila siellä on yli 15 astetta”, Lindströn sanoi sunnuntaina iltapäivällä.

Terveyspalveluita tuottavan Pihlajalinnan johtava lääkäri Sanna Määttänen ja Ruoveden kunnanjohtaja Eeva Kyrönviita vetosivat sunnuntaina Tampereella pidetyssä tiedotustilaisuudessa kansalaisiin, jotta he tarjoaisivat sähkökatkoalueella naapuriapua esimerkiksi yksin asuville vanhuksille.

Juupajoella naapuriavusta sovittiin sunnuntaina. ”Kyläyhdistysten väen kanssa kävimme läpi muutamia ikäihmisiä, jotka eivät kuulu kotipalvelun piiriin. Sovimme ihmiset, jotka käyvät heidän luonaan tarkistamassa, että tiet ovat auki ja kaikki kunnossa”, kunnanjohtaja Lindström kertoo.

Sähköverkon lisäksi Pirkanmaalla on ongelmia puhelinverkkojen toiminnassa. Tämän vuoksi Pirkanmaan pelastuslaitos on usealla paikkakunnalla aloittanut asemapäivystyksen, kertoo päivystävä palopäällikkö Mika Salmela.

Keskisuomalaisen mukaan ongelmia on myös hätäpuheluissa.

”Matkapuhelinverkot on alkaneet kaatua, ja osittain ongelmia on ollut viranomaisverkossakin. Olemme joutuneet miehittämään vapaaehtoishenkilöstöllä asemia, joissa ei normaalitilanteessa olisi miehitystä. Näitä asemia ovat Pohjois-Pirkanmaalla Ruovesi, Orivesi, Ylöjärven Kuru ja Mänttä-Vilppulan suunta sekä Pirkanmaan itälaidalla Kuhmalahti ja Sahalahti”, Salmela kertoo.

Esimerkiksi Kulmalahden asemalla asemavalmiutta nostettiin Salmelan mukaan jo lauantaina.

Jos sähkökatkot kestävät kauan, Salmela arvioi, että paine evakuoida asukkaita kasvaa.

”Mänttä-Vilppulan osalta Kolho on sellainen, jossa terveydenhuollon osalta saattaa tulla ongelmia, Oriveden Eräjärvi on toinen”, Salmela sanoi lauantaina aamupäivällä.

Pirkanmaan pelastuslaitoksella on ollut perjantai-illan jälkeen yli kolmisensataa tehtävää, mikä on Salmelan mukaan selkeästi enemmän kuin tavallisesti. Raivaustehtäviä oli pelkästään lauantaina toistasataa.

”Pelastuslaitos pyrkii raivaamaan sellaiset puut, jotka ovat selkeästi vaaraksi turvallisuudelle. Meillä ei kuitenkaan ole resursseja alkaa tekemään metsurintöitä, vaan tienpitäjällä ja sähköyhtiöllä on oma vastuunsa puiden raivauksesta”, Salmela muistuttaa.

Kelin huononeminen talvella voi johtua monesta syystä
Kelin huononeminen talvella voi johtua monesta syystä
Yleisimpiä kelin huonontajia Suomessa ovat lumisateet ja lumipyryt, teiden kuuraantuminen, märkien tienpintojen jäätyminen, musta jää ja jäätävät sateet.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat