Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postilakon panokset kovenevat – kuljetusliitot päättämässä tukitoimista

Kotimaa
 
Postilakko uhkaa - katso riidan taustat noin minuutissa
Postilakko uhkaa - katso riidan taustat noin minuutissa
HSTV avaa, miksi postinjakelu on lakkouhan alla. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus: HSTV arkisto, musiikki: Kevin Macleod - "Interloper" (Incompetech.com).

Postinjakelu pysähdyksissä pääkaupunkiseudulla

  Postilakko alkoi pääkaupunkiseudulla torstaina.

  Lakkoalueella kaikki printtituotteet, kuten kirjeet ja sanomalehdet, jäävät jakamatta. Postinjakelu on pysähdyksissä todennäköisesti torstaiaamuun saakka.

  Postin palvelupisteet toimivat normaalisti.

  Lakon syynä on Postin ja sen työntekijöiden riita työehdoista.

  Jos sopua ei synny, lakko laajenee keskiviikkona Jyväskylään, Kuopioon, Seinäjoelle ja Tampereelle.

  Kuljetusalan liitot päättävät tukitoimistaan Postin työntekijöille alkuviikolla.

Panokset kovenevat Postin työriidassa. Työntekijöitä edustaja Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau on pyytänyt tukea muilta kuljetusliitoilta, ja ne ovat ilmoittaneet olevansa valmiita tukemaan Pauta.

Liitot ilmoittavat alkuviikon aikana tukitoimistaan, joiden tarkoitus on tukea Postin työehtosopimusneuvotteluita. Mahdollisista tukilakoista on ilmoitettava neljä päivää etukäteen.

Kuljetusliitoilla on keskinäinen yhteistyösopimus. Kaveria ei jätetä -sopimuksen mukaan liitot tukevat toisiaan tilanteissa, joissa työehtoja pyritään heikentämään. Liittojen mukaan Postin neuvottelut ovat jumiutuneet nimenomaan siksi, että työnantaja on esittänyt isoja heikennyksiä työehtoihin.

Kuljetusliitot ovat Paun lisäksi Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto Akt, Ilmailualan unioni, Raideammattilaisten yhteisjärjestö, Rautatievirkamiesliitto, Suomen lennonjohtajien yhdistys, Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys, Suomen merimiesunioni ja Veturimiesten liitto.

Työriidan sovittelu jatkuu niin ikään maanantaina, kun Pau ja Postin työnantajia edustava Palta jatkavat neuvotteluita valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla. Viime torstaina neuvottelut päättyivät toteamukseen, että mitään mahdollisuutta sopuun ei ole.

Pääkaupunkiseudun postinjakelun ja sanomalehtien varhaisjakelun keskeyttäneen lakon taustalla on Postin ja sen työntekijöiden riita työehdoista. Paun mukaan Posti ehdottaa suuria leikkauksia muun muassa sanomalahden jakajien palkkoihin. Palta puolestaan korostaa, että Posti ei voi enää jatkaa vanhan monopolin työehdoilla.

Jos sopua ei synny, lakko laajenee keskiviikkona pääkaupunkiseudulta Jyväskylään, Kuopioon, Seinäjoelle ja Tampereelle. Työnseisaus koskee postin jakelua, kuljetusta, käsittelyä ja niihin liittyviä toimia. Työnseisauksen ulkopuolelle kuitenkin jäisivät sanomalehtien Ilkka, Pohjalainen ja Keskisuomalainen varhaisjakelu.

Pau on varautunut laajentamaan lakkoa myös muihin kaupunkeihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat