Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työsuhdeautoilija valitsee yhä dieselfarmarin – Skoda Octavia jälleen suosituin

Toni Lehtinen HS
Fakta

Suosituimmat työsuhdeautot 2015

1. Skoda Octavia

2. Volkswagen Passat

3. Volkswagen Golf

4. BMW 5-sarja

5. Ford Mondeo

Lähde: ALD Automotive, NF Fleet ja Easy KM. Tiedot: 1–8/2015

Suomen suosituin työsuhdeauto on toista vuotta peräkkäinen Skoda Octavia. Tämän vuoden viiden suosituimman työsuhdeauton listalla on kolme uutta automallia.

Huomionarvoisin niistä on Ford Mondeo, joka ei ole ollut kärkikymmenikössä useaan vuoteen. Mondeon nousua selittää mallin viime vuonna myyntiin tullut viides sukupolvi.

Tiedot perustuvat Suomen suurimman huoltoleasingalan yrityksen ALD Automotiven ensirekisteröintitilastoon tammikuussa elokuuhun. Yrityksen hallinnoitava autokanta Suomessa on noin 24 000 autoa.

”Rekisteröintimäärät kasvavat loppuvuotta kohti, mutta nämä luvut eivät kuitenkaan merkittävästi muuta tilastoa koko vuoden suosituimmista merkeistä ja malleista”, kertoo myynti- ja markkinointijohtaja Kari Kauppinen ALD Automotivesta.

Tyypillinen työsuhdeauto on ollut jo vuosia eurooppalaisvalmisteinen ja vähäpäästöinen farmariauto. Diesel on yleisin polttoaine.

Manu Tuppurainen
Volkswagen on suosituin yritysautomerkki Passatin ja kuvassa näkyvän Golfin ansiosta.
Volkswagen on suosituin yritysautomerkki Passatin ja kuvassa näkyvän Golfin ansiosta.

Kaarinalaisella liiketoimintajohtajalla Kari Klossnerilla on työsuhdeautona Peugeot 308 sw.

”Tämä on viides työsuhdeautoni ja ensimmäinen diesel. Täytyy sanoa, että tämä on ollut tosi miellyttävä ajaa”, teknologiayritys PerkinElmerissä työskentelevä mies kertoo.

Kari Kauppinen arvioi, että yhä useampi työsuhdeautoilija harkitsee siirtymistä perinteisestä diesel- ja bensiinikäyttöisestä autosta uuden sukupolven autoon. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi kaasu-, sähkö- tai hybridiauto kuten bensa-, diesel- ja sähköyhdistelmä.

”Minulla on pari vuotta aikaa miettiä seuraavaa autoa. Pitää katsoa, miten tekniikat kehittyvät. Useita miehiä kiinnostaa varmasti sähköauto Tesla, mutta työsuhdeautoilijalle se on ulottumattomissa ostohinnan korkeuden takia”, Klossner hymyilee.

HARRY KUURIO
Skoda Octavia on toistamiseen suosituin työsuhdeauto. Vuosina 2013 ja 2012 suosituin oli Volkswagen Passat.
Skoda Octavia on toistamiseen suosituin työsuhdeauto. Vuosina 2013 ja 2012 suosituin oli Volkswagen Passat.

Suomessa työsuhdeautoissa on keskimäärin matalammat hiilidioksidipäästöt kuin yleisesti ensirekisteröidyissä henkilöautoissa. Kauppinen kertoo, että Volkswagenin syksyinen päästökohu ei ole näkynyt työsuhdeautotilauksissa.

Trafin tilastojen mukaan tammi-elokuussa 2015 ensirekisteröityneiden henkilöautojen keskimääräinen hiilidioksidipäästöarvo oli 124,6 grammaa kilometriä kohden.

”Samaan aikaan rekisteröityjen työsuhdeautojen keskimääräinen hiilidioksidipäästöarvo oli 119 grammaa kilometriä kohden”, Kauppinen kertoo.

Työsuhdeautojen keskimääräiset päästöt ovat olleet laskussa viimeisten viiden vuoden aikana. Vuonna 2010 keskimääräinen hiilidioksidipäästöarvo oli 145.

”Ympäristösertifikaatit, mielikuvatekijät ja verotukselliset syyt kannustavat yrityksiä valitsemaan entistä taloudellisimpia ja ympäristöystävällisempiä työsuhdeautoja henkilöstölleen” Kauppinen toteaa.

Vesa-Matti Väärä
Kaarinalainen Kari Klossner ajaa dieselfarmarilla, kuten iso osa työsuhdeautoilijoista.
Kaarinalainen Kari Klossner ajaa dieselfarmarilla, kuten iso osa työsuhdeautoilijoista.

Kari Klossner voisi valita työsuhdeauton sijaan vastaavan edun rahapalkkana. Hän on valinnut autoedun sen huolettomuuden ja mukavuuden takia.

”Minä en välitä tehdä autolle kauheasti muuta kuin tankata. Jos haluaa uuden auton mukavuuden ja turvallisuuden, työsuhdeautoilu on järkevää myös taloudellisesti, sillä siinä ei tarvitse sitoa pääomaa autoon”, Klossner toteaa.

Huoltoleasing kiinnostaa enemmissä määrin yrityksiä, sillä ALD Automotive on tehnyt useina peräkkäisinä vuosina ennätyksiä uusasiakashankinnassa.

”Tutkimustulosten mukaan huoltoleasing on yritysautoilupäättäjille rahoitusvaihtoehdoista selkeästi mieluisin. Kilometrikorvauksilla ja omilla autoillaan ajava henkilöstö taas sen sijaan on vaihtoehdoista epämieluisin”, Kauppinen kertoo.

Kimmo Taskinen HS
Ford on noussut uuden Mondeon ansiosta kärkiviisikkoon.
Ford on noussut uuden Mondeon ansiosta kärkiviisikkoon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat