Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lumimyräkkä vei valot ja juoksevan veden – Jämsän maaseudulla ei tiedetä, milloin sähköt palaavat

Jukka Harju HS

Jämsä

Jämsäläisen Antti Virstajärven kavereilleen järjestämä saunailta sujui kynttilänvalossa lauantai-iltana. Sähköt katkesivat lauantaiaamuna ja sen jälkeen on ollut pimeää Virstajärvien kotona Jämsän maaseudulla.

”Kolme kuukautta sitten sovittiin kaverien kanssa saunailta. Sitten kun on tuuri kohdallaan, niin aamulla kahdeksalta meni sähköt poikki”, hän nauraa.

Auton katolla on 35 senttiä lunta ja tienvarsilla näkee sadoittain lumimassan alla taipuneita puita, jotkut ovat ovat lähes kaksinkerroin lumen alla.

Petteri Kivimäki
Sankka kolmatta päivää kestänyt lumipyry kasvatti puiden oksille mahtavan tykkylumen, joka aiheutti laajoja sähkökatkoksia ympäri Keski-Suomea ja Pirkanmaata.
Sankka kolmatta päivää kestänyt lumipyry kasvatti puiden oksille mahtavan tykkylumen, joka aiheutti laajoja sähkökatkoksia ympäri Keski-Suomea ja Pirkanmaata.

Lumimyräkkä alkoi perjantaiaamuna ja painava lumi kaatoi puita sähköjohdoille. Siksi talo on nyt pimeä, mutta ainakin on lämpöä, koska talossa on neljä tulisijaa. Myös vedentulo katkesi, koska jossain pumppaamo on sekin ilman sähköä.

”Haimme saunaan pulkalla ja ämpäreillä vettä järvestä ja sulattelimme vettä lumestakin puuhellalla”, Virstajärvi sanoo.

Sähköverkkoyhtiö Elenialta tuli tekstiviesti, jossa kerrottiin katkon jatkuvan vielä ainakin vuorokauden verran. Otsalampuille ja taskulampuille on käyttöä.

”Muutamien tuntien katkoja on aiemminkin ollut, mutta ei koskaan näin pitkää.”

Autokorjaamoyrittäjä ei pysty nyt töitään tekemään, koska verstaalla ei mikään toimi ilman sähköä. ”Me olemme täällä nyt vähän kuin mökillä. Kyllä me pärjäämme.”

Jos tilanteesta jotain hyvää koettaa löytää, niin ainakaan enää ei ole maa paljaana, joten pimeys ei ole niin pimeää. Lumipeite tuli kertarysäyksellä.

Lumimyräkkä on koetellut sähkö- ja matkapuhelinverkkoa sekä liikennettä laajemminkin. Keski-Suomessa kymmenissätuhansissa talouksissa kärvisteltiin sunnuntaina sähköttä. Illalla matkapuhelinverkko oli nurin osassa Suomea, ja vikojen epäiltiin jatkuvan maanantaihin.

Naapurissa veli Markku Virstajärvi painii saman ongelman kanssa, mutta pelissä on myös kaksikymmentä lehmää. Ne pitää lypsää ja se ei onnistu ilman sähköä. Siksi pihalla on käynnissä traktori, joka pyörittää generaattoria, joka tekee sähköä, jolla toimii lypsykone. Polttoainetta menee neljä litraa tunnissa.

”Aamulla kesken lypsyn katkesi sähköt. Odoteltiin siinä, tulisivatko ne takaisin, mutta sitten kuulin radiosta, että tuhansia puita on katkennut johtojen päälle. Silloin ruvettiin kaivamaan generaattoria esiin”, Markku Virstajärvi sanoo.

”Kun on saatu eläimet ruokittua ja hoidettua, sammutan generaattorin. Me pärjäämme kynttilöillä.”

Hän hankki laitteen muutamia vuosia sitten kesämyrskyjen jälkeen. Käyttötunteja ei juuri ole tullut, mutta ne vähäisetkin tunnit ovat tulleet todelliseen tarpeeseen. Lehmätila olisi kriisissä ilman varasähköä.

”Ilman sähköä ei voi lypsää kahtakymmentä lehmää, käsipelillä se ei vain onnistu. Se olisi kovaa kaikille ja voisi saada sorkasta.”

Sauna ja kynttilät pelastivat sähköttömillä seuduilla
Sauna ja kynttilät pelastivat sähköttömillä seuduilla
Talven ensimmäinen lumimyrsky vei sähköt kymmeniltätuhansilta ihmisiltä. HSTV vieraili Valkeakoskella, jossa työmiehet katkoivat puita sähkölinjojen päältä samalla kun naapuritalossa lämmiteltiin saunaa lämmityksen korvikkeeksi. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja editointi: Janne Järvinen HS
Petteri Kivimäki
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat