Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähköverkko on parantunut Tapani-myrskyn jälkeen – syrjäseuduilla järjestelmä silti varsin haavoittuvainen

Työ- ja elinkeinoministeriö seuraa sähköyhtiöiden palautumiskykyä, eli sitä, kuinka nopeasti sähköt saadaan palautettua takaisin. Verkkorakenteita haluttaisiin siirtää maanteiden varsille pois hankalilta metsäalueilta.

Kotimaa
 
Sauna ja kynttilät pelastivat sähköttömillä seuduilla
Sauna ja kynttilät pelastivat sähköttömillä seuduilla
Talven ensimmäinen lumimyrsky vei sähköt kymmeniltätuhansilta ihmisiltä. HSTV vieraili Valkeakoskella, jossa työmiehet katkoivat puita sähkölinjojen päältä samalla kun naapuritalossa lämmiteltiin saunaa lämmityksen korvikkeeksi. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja editointi: Janne Järvinen HS
Fakta

Laki parantaa sähkövarmuutta mutta heijastuu hintoihin

 Sähkömarkkinalaki tuli voimaan vuonna 2013.

 Laki velvoittaa verkkoyhtiöt parantamaan sähkön toimitusvarmuutta.

 Esimerkiksi asemakaava-alueella sähkökatko ei saa kestää yli kuutta tuntia. Muualla raja on 36 tuntia.

 Rajat eivät koske vapaa-ajan asuntoja tai vaikeasti saavutettavia alueita, kuten syrjäistä saaristoa.

 Vaatimukset on täytettävä porrastetusti vuoden 2028 loppuun mennessä. Esimerkiksi vuoden 2019 loppuun mennessä tavoitteista pitää olla toteutuneena puolet.

 Tyypillinen tapa parantaa toimitusvarmuutta on vetää kaapelit tolpista maan alle.

 Muutostyöt maksavat, mikä lähivuosina nostaa kuluttajien sähkölaskun hintaa.

Sähköntulo ehtyi viikonloppuna kymmenistätuhansista kotitalouksista, kun lumimyräkkä katkaisi jakelun laajoilta alueilta Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Olisiko katkoksiin ollut mahdollista varautua paremmin?

Työ- ja elinkeinoministeriön valmiuspäällikkö Kari Mäkinen ei halua vielä tätä arvioida. ”Kaikessa on aina parannettavaa. Ensimmäisenä on tärkeintä saavuttaa normaalitilanne, jonka jälkeen voidaan vasta tehdä arviointeja.”

Mäkinen muistuttaa, että sähköala on kehittynyt merkittävästi sitten vuoden 2011, jolloin Suomeen iski tuhoisa Tapani-myrsky. Jopa 500 000–600 000 taloutta oli ilman sähköjä. Esimerkiksi sähkömarkkinalakiin tehtiin useita muutoksia, jotka velvoittavat sähköyhtiöitä kehittämään toimintaansa.

”Haaste on se, että Suomi on laaja maa, jolloin toimenpiteiden tekeminen on hyvin hidasta. Haja-asutusalueiden sähköjärjestelmä on edelleen varsin haavoittuvainen: meiltä löytyy alueita, joihin sähköä tuodaan ainoastaan yhtä reittiä”, Mäkinen sanoo.

Antti Johansson HS
Tapani-myrskyn jälkiä Ypäjällä 10-tien varrella.
Tapani-myrskyn jälkiä Ypäjällä 10-tien varrella.
Antti Johansson HS
Tapani-myrskyn jälkiä joulukuussa 2011. Broilerikasvattamon kattoa korjattiin Kosti TL:ssä.
Tapani-myrskyn jälkiä joulukuussa 2011. Broilerikasvattamon kattoa korjattiin Kosti TL:ssä.

Vaikka monenlaisia parannuksia on tehty Mäkisen mukaan niin ministeriössä kuin sähköyhtiöissä, joillain alueilla yhtiöt eivät pysty aina nopeisiin toimenpiteisiin.

”Jos säärintama kuormittaa esimerkiksi yhtä jakeluverkkoa tai yhtiötä, he joutuvat käyttämään kaiken kapasiteettinsa tilanteen korjaamiseksi. Lisävoimien saaminen muilta toimijoilta voi kestää”, Mäkinen sanoo.

Ongelmallista on myös se, että ulkopuoliset viranomaiset voivat auttaa sähkökatkoksissa vain rajallisesti. Pelastuslaitoksen täytyy ryhtyä heti pelastustehtäviin kuten kotitalouksien auttamiseen, mutta vain sähköalan ammattilaiset voivat palauttaa sähköverkot toimintaan.

Katkoksissa korjataan aina ensimmäiseksi sellaiset kohteet, joiden kautta mahdollisimman moni saadaan takaisin sähköverkon piiriin. Näin ollen taajamat ovat yleensä ykkösasemassa, kun taas haja-asutusalueilla vikojen korjaaminen voi kestää muutaman päivän.

Mäkisen mukaan ministeriö seuraa tiiviisti etenkin sähköyhtiöiden palautumiskykyä eli sitä, kuinka nopeasti sähköt saadaan palautettua takaisin. Keskustelua on käyty kiivaasti siitä, että sähköverkon rakenteita tulisi saada pois hankalilta metsäalueilta ja mahdollisimman paljon maanteiden varsille.

Petteri Kivimäki
Sankka kolmatta päivää kestänyt lumipyry kasvatti puiden oksille mahtavan tykkylumen, joka aiheutti laajoja sähkökatkoksia ympäri Keski-Suomea ja Pirkanmaata.
Sankka kolmatta päivää kestänyt lumipyry kasvatti puiden oksille mahtavan tykkylumen, joka aiheutti laajoja sähkökatkoksia ympäri Keski-Suomea ja Pirkanmaata.

Laki edellyttää sähköyhtiöitä parantamaan toimintaansa. Pidemmällä tähtäimellä varmempiin sähkönjakelumenetelmiin investoiminen on sähköyhtiöillekin kannattavaa. Miksi sähkönjakelussa tehtävät muutokset tapahtuvat silti kovin hitaasti?

”Mikäli investoinnit tehtäisiin parissa vuodessa, se tulisi yksittäisille asiakkaille niin kalliiksi, ettei se olisi järkevää. Alan haasteena on tuottaa kuluttajaystävällistä sähköä, joka on käyttövarmaa ja ympäristötekijät huomioon ottavaa”, Mäkinen sanoo.

Hänen mukaansa sähkökatkoksissa kansalaisten pitäisi olla itsekin valveutuneita: internetistä löytyy oppaita, joiden avulla asunnon jäähtymisen voi estää.

”Oma varautuminen auttaa huomattavasti viranomaisia tilanteessa, jossa hätäkeskuksiin tulee paljon soittoja. Sähkökatkot myös muistuttavat, että sähkönsaanti töpselistä kaikkina vuorokaudenaikoina ei ole itsestäänselvyys.”

Sähköverkkojen lisäksi Pirkanmaalla on ollut viikonloppuna ongelmia puhelinverkkojen toiminnassa. Esimerkiksi hätäpuheluissa on ollut ongelmia.

”Perimmäinen syy on niin sähkö- kuin puhelinverkkojen toiminnassa sama: laajat energianjakeluun liittyvät häiriöt peilautuvat yhteiskunnassa laajalle ja kertovat siitä, miten sähkönsaantiriippuvuutemme on valtava”, toteaa liikenne- ja viestintäministeriön valmiuspäällikkö Juhani Damski.

Damskin mukaan operaattorit ovat isossa roolissa, jotta mobiiliyhteydet toimisivat hyvin.

”Tässäkin tilanteessa oli se hyvä puoli, että myräkän tulo oli aika hyvin etukäteen tiedossa. Näin operaattorit pyrkivät varautumaan luonnon toimintaan varaamalla töihin lisää väkeä.”

Damskin mukaan viranomaisten yhteistyötä ja yhtiöiden viestintää kansalaisille on parannettu. Kumpaakin tulee hänen mielestään yhä kehittää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat