Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministerit Rehn ja Lindström lupailivat liikaa – Salon saama lisätuki puolittui päivässä

Kotimaa
 
Martta Nieminen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.
Juhani Niiranen
HS 20131121 Martta Nieminen Kolumnikuva . Kuva Juhani Niiranen / HS
HS 20131121 Martta Nieminen Kolumnikuva . Kuva Juhani Niiranen / HS Kuva: Juhani Niiranen

Salo oli viime viikolla valokeilassa. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) pitivät keskiviikkona tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin, että ensi vuoden talousarvion täydennys tuo lisärahaa Saloon, joka kärsii ohjelmistoyhtiö Microsoftin irtisanomisten takia.

”Hallitus on päättänyt tukea tekemässään talousarvion täydennyksessä Salon aluetalouden elpymistä rahoittamalla jo toimivien yritysten kasvua sekä tukemalla investointien houkuttelemista ja uuden yritystoiminnan syntymistä. Yhteensä täydentävästä lisätalousarviosta tukitoimiin kohdistetaan 17 miljoonaa euroa ja TEM:n kehyksen sisältä 5 miljoonaa”, työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa sanottiin.

Tiedotustilaisuudessa ministerit kertoivat, kuinka paljon työpaikkoja Salosta on kadonnut ja miten ”aivovuotoa” pyritään estämään. Paikalla oli myös Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko, joka oli tietysti tyytyväinen.

”Siellä on valtavasti osaamista. Sitä potentiaalia ei kannata heittää hukkaan”, Lindström sanoi.

Rehn intoutui mukailemaan Tuntematonta sotilasta: ”Salossa ei ole jääty tuleen makaamaan.”

Työ- ja elinkeinoministeriö lähetti jo maanantaina kutsun tiistaina pidettävään tiedotustilaisuuteen, jossa Rehnin piti kertoa täydentävän talousarvion lisäyksistä, jotka aiheutuvat Microsoftin irtisanomisista.

Tiistaiaamuna tiedotustilaisuus kuitenkin peruttiin talouspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksen peruuntumisen vuoksi.

Rehnin mukaan tiedote oli lähtenyt ”automaattisella ajastuksella” liikkeelle jo tiistaina.

”Sellaista ei pitäisi tehdä, jos päätös tehdään tulevaisuudessa. Tiedote lähti vähän ennenaikaisesti, mutta päätös tältä päivältä on kuitenkin sen mukainen, mitä eilen tiedotteessa julkistettiin”, Rehn sanoi.

Tiistaina vahingossa tiedotettu päätös julkistettiin lopulta ministeriön esityksenä, jonka talouspoliittinen ministerivaliokunta hyväksyi keskiviikkona. Vaikutti hieman sekavalta.

”Mutta jos joku väittää, että digitalisaatio ei olisi edennyt Suomen hallinnossa, on väärässä”, Rehn leukaili.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmältä tuli keskiviikkona iltapäivällä tiedote, jonka mukaan ministeri Lindström näkee Salossa potentiaalia.

”On oikein, että hallitus panostaa nyt Microsoftin jätti-irtisanomisten koettelemaan Saloon”, kiitteli perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho tiedotteessa.

Torstaina kaikki oli jo toisin – ainakin Salon suunnalla. Turun Sanomat kertoi illalla verkkosivuillaan, että valtion Salolle kohdentamassa 22 miljoonan euron tukipaketissa on todellisuudessa runsaasti yli puolet rahaa, joka ei välttämättä päädykään Saloon. Uutinen perustui Salon kaupungin illansuussa lähettämään tiedotteeseen.

”Erilaisia yhteydenottoja on jo tullut ja nyt onkin tarpeen selventää, mistä tässä kokonaisuudessa on kysymys”, kaupunginjohtaja Rantakokko totesi tiedotteessa.

Tiedotteessa muistutetaan, että kymmenen miljoonaa euroa on tarkoitettu Tekesin Digiboosti-hankkeeseen. Tukea voivat salolaisten yritysten lisäksi hakea ”kaikki muutkin Suomen pk-yritykset uuden henkilön palkkaamisen, kun kyseessä on liiketoiminnan digitalisoinnin edistäminen”.

Toinen kymmenen miljoonaa euroa menee ely-keskuksille, josta viisi miljoonaa euroa kohdistuu Salon lisäksi muillekin äkillisen rakennemuutoksen alueille. Loput menee ”kaikille Microsoftin irtisanomisista kärsineille paikkakunnille”.

Rantakokko sanoi HS:lle perjantai-iltana, että on epävarmaa, kuinka paljon tukea Saloon tulee.

”Ehkä toistakymmentä miljoonaa”, hän sanoi.

Se on vähän eri asia kuin 22 miljoonaa euroa.

Rehnin ja Lindströmin harhaan johtanutta tiedottamista ei voi selitellä automaattisella ajastuksella. Ministereistä ei voi edes sanoa, että ”aika velikultia” Tuntematonta sotilasta lainaten.

Hallitus antoi torstaina täydentävän talousarvion vuodelle 2016. Siinä suurimmat lisäysesitykset kohdistuivat maahanmuuton ja turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta aiheutuviin menoihin, yhteensä 452 miljoonaa euroa.

Tiedote siitäkin tuli, mutta tiedotustilaisuutta ei tällä kertaa järjestetty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat