Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lumimyräkkä vei sähköt kymmeniltätuhansilta – myös matkapuhelimet vaikenivat

Lukuisat suomalaiset aloittavat viikon ilman sähköä ja toimivaa matkapuhelinta.

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Jämsäläinen Virstajärven perhe saa pärjätä ainakin maanantaihin saakka ilman sähköä. Antti Virstajärvi valaisi sunnuntaina vaimonsa Tanjan uuninsytytyspuuhia.
Jämsäläinen Virstajärven perhe saa pärjätä ainakin maanantaihin saakka ilman sähköä. Antti Virstajärvi valaisi sunnuntaina vaimonsa Tanjan uuninsytytyspuuhia. Kuva: Petteri Kivimäki

Jämsä / Helsinki. Jämsäläisen Antti Virstajärven kavereilleen järjestämä saunailta sujui kynttilänvalossa viikonloppuna. Sähköt katkesivat lauantaiaamuna, eivätkä olleet palanneet sunnuntaina alkuiltaan mennessä Virstajärvien kotona Jämsän maaseudulla.

Sähköt katkesivat kymmeniltätuhansilta muiltakin talouksilta viikonlopun aikana Hämeessä, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Lumimyräkkä alkoi perjantaiaamuna, ja painava lumi kaatoi puita sähköjohdoille.

”Kolme kuukautta sitten sovittiin kaverien kanssa saunailta. Sitten kun on tuuri kohdallaan, niin aamulla kahdeksalta meni sähköt poikki”, hän nauroi.

Auton katolla oli 35 senttiä lunta, ja tienvarsilla näkyi sadoittain lumimassan alla taipuneita puita.

Keski-Suomen runsaat lumisateet katkoivat myös sunnuntain vastaisen yön aikana sähköjä kymmenistätuhansista talouksista. Sähköt olivat yöllä poikki yli 60 000 taloudessa ja sunnuntaina illansuussa vielä useissa tuhansissa talouksissa.

Erityisen paljon puita kaatui sähkölinjojen päälle Juupajoella, Kangasalla, Orivedellä ja Pälkäneellä. Huomattavia vahinkoja tuli myös Kuhmoisissa, Jämsässä, Tammelassa ja Hämeenlinnassa.

”Haja-asutusalueilla sähköt palautuvat maanantaina ja tiistaina, joissain paikoissa raivaus kestää keskiviikkoon asti”, sähköyhtiö Elenian verkkojohtaja Jorma Myllymäki arvioi.

Petteri Kivimäki
Pyry toi puiden oksille tykkylumen, joka aiheutti sähkökatkoksia ympäri Keski-Suomea ja Pirkanmaata.
Pyry toi puiden oksille tykkylumen, joka aiheutti sähkökatkoksia ympäri Keski-Suomea ja Pirkanmaata.

Myös matkapuhelinverkossa ja laajakaistayhteyksissä oli alueellisesti laajoja häiriöitä. Tämä johtui siitä, että tukiasemien vara-akkujen virta oli loppunut tai loppumassa.

Sunnuntaina illansuussa operaattorit uskoivat, etteivät matkapuhelimet ja laajakaistayhteydet toimi moitteetta kaikilla alueilla vielä ensi viikollakaan.

Sähköverkkoyhtiö Elenialta tuli sunnuntaina Virstajärvelle tekstiviesti, jossa kerrottiin katkon jatkuvan vielä ainakin vuorokauden verran. Otsalampuille ja taskulampuille on käyttöä.

”Muutamien tuntien katkoja on aiemminkin ollut, mutta ei koskaan näin pitkää.”

Autokorjaamoyrittäjä ei pysty tekemään töitään, koska verstas vaatii sähköä.

”Me olemme täällä nyt vähän kuin mökillä. Kyllä me pärjäämme.”

Naapurissa veli Markku Virstajärvi paini saman ongelman kanssa, mutta pelissä oli myös kaksikymmentä lehmää. Ne oli lypsettävä, eikä se onnistunut ilman sähköä. Siksi pihalla oli traktorin avulla pyörivä generaattori, joka tuotti sähköä lypsykoneelle. Polttoainetta kului neljä litraa tunnissa.

”Aamulla kesken lypsyn katkesi sähköt. Odoteltiin siinä, tulisivatko ne takaisin, mutta sitten kuulin radiosta, että tuhansia puita on katkennut johtojen päälle. Silloin ruvettiin kaivamaan generaattoria esiin”, Markku Virstajärvi sanoi.

”Kun on saatu eläimet ruokittua ja hoidettua, sammutan generaattorin. Me pärjäämme kynttilöillä.”

Maanantaina luvassa on pääosin poutasäätä, mutta melko kylmää. Lähinnä maan keskiosassa on mahdollista, että lumihiutaleita sataa lisää.

Maan etelä- ja keskiosassa pakkasta on korkeintaan viitisen astetta, pohjoisessa voi varautua 3–15 miinusasteeseen. Lapissa pakkasta voi paikoin olla jopa kaksikymmentä astetta.

Viikon puolivälissä Suomeen virtaa lauhempaa ja kosteampaa ilmaa.

Lännestä saapuu myös sadealueita. Maan etelä- ja keskiosassa sade tulee pääosin vetenä, joten ainakin osa lumesta todennäköisesti sulaa pian pois.

Kelin huononeminen talvella voi johtua monesta syystä
Kelin huononeminen talvella voi johtua monesta syystä
Yleisimpiä kelin huonontajia Suomessa ovat lumisateet ja lumipyryt, teiden kuuraantuminen, märkien tienpintojen jäätyminen, musta jää ja jäätävät sateet.
Sauna ja kynttilät pelastivat sähköttömillä seuduilla
Sauna ja kynttilät pelastivat sähköttömillä seuduilla
Talven ensimmäinen lumimyrsky vei sähköt kymmeniltätuhansilta ihmisiltä. HSTV vieraili Valkeakoskella, jossa työmiehet katkoivat puita sähkölinjojen päältä samalla kun naapuritalossa lämmiteltiin saunaa lämmityksen korvikkeeksi. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja editointi: Janne Järvinen HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat