Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työsuhdeautoilija valitsee yhä dieselfarmarin – Škoda Octavia jälleen suosituin

Yhä useampi yritys tarjoaa työsuhdeauton työntekijälleen.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Kari Klossner ajaa jo viidennellä työsuhdeautollaan. Seuraavaksi autokseen hän harkitsee dieselin sijaan ehkä sähköautoa.
Kari Klossner ajaa jo viidennellä työsuhdeautollaan. Seuraavaksi autokseen hän harkitsee dieselin sijaan ehkä sähköautoa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Fakta

Suosituimmat työsuhdeautot 2015

1. Škoda Octavia

2. Volkswagen Passat

3. Volkswagen Golf

4. BMW 5-sarja

5. Ford Mondeo

 

Huoltoleasing

 Yritys omistaa leasingauton ja kantaa riskin jäännösarvosta.

 Ajokilometrien lisäksi sopimukseen kuuluu yleensä muun muassa huollot, normaalista kulumisesta aiheutuneet tekniset korjaukset ja renkaiden vaihdot.

 Työntekijän palkka voi muodostua osaksi autoedusta. Vapaassa autoedussa työnantaja maksaa auton kustannukset polttoainetta myöden. Käyttöedussa työntekijä maksaa itse auton polttoainekustannukset ja työnantaja muut kulut.

Lähde: ALD Automotive, NF Fleet ja Easy KM. Tiedot 1-8.2015

Suomen suosituin työsuhdeauto on toista vuotta peräkkäinen Škoda Octavia. Tämän vuoden viiden suosituimman työsuhdeauton listalla on kolme uutta automallia. Huomionarvoisin niistä on Ford Mondeo, joka ei ole ollut kärkikymmenikössä useaan vuoteen. Mondeon nousua selittää mallin viime vuonna myyntiin tullut viides sukupolvi.

Tiedot perustuvat Suomen suurimman huoltoleasingalan yrityksen ALD Automotiven ensirekisteröintitilastoon tammikuusta elokuuhun. Yrityksen hallinnoitava autokanta Suomessa on noin 24 000 autoa.

”Rekisteröintimäärät kasvavat loppuvuotta kohti, mutta nämä luvut eivät kuitenkaan merkittävästi muuta tilastoa koko vuoden suosituimmista merkeistä ja malleista”, kertoo myynti- ja markkinointijohtaja Kari Kauppinen ALD Automotivesta.

Tyypillinen työsuhdeauto on ollut jo vuosia eurooppalaisvalmisteinen ja vähäpäästöinen farmariauto. Diesel on yleisin polttoaine.

Kaarinalaisella liiketoimintajohtaja Kari Klossnerilla on työsuhdeautona Peugeot 308 sw.

”Tämä on viides työsuhdeautoni ja ensimmäinen diesel. Täytyy sanoa, että tämä on ollut tosi miellyttävä ajaa”, teknologiayritys PerkinElmerissä työskentelevä mies kertoo.

Kari Kauppinen arvioi, että yhä useampi työsuhdeautoilija harkitsee siirtymistä perinteisestä diesel- ja bensiinikäyttöisestä autosta uuden sukupolven autoon. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi kaasu-, sähkö- tai hybridiauto kuten bensa-, diesel- ja sähköyhdistelmä.

”Minulla on pari vuotta aikaa miettiä seuraavaa autoa. Pitää katsoa, miten tekniikat kehittyvät. Useita miehiä kiinnostaa varmasti sähköauto Tesla, mutta työsuhdeautoilijalle se on ulottumattomissa ostohinnan korkeuden takia”, Klossner sanoo.

Suomessa työsuhdeautoissa on keskimäärin matalammat hiilidioksidipäästöt kuin yleisesti ensirekisteröidyissä henkilöautoissa. Kauppinen kertoo, että Volkswagenin päästökohu ei ole näkynyt työsuhdeautotilauksissa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan tammi–elokuussa 2015 ensirekisteröityneiden henkilöautojen keskimääräinen hiilidioksidipäästöarvo oli 124,6 grammaa kilometriä kohden.

”Samaan aikaan rekisteröityjen työsuhdeautojen keskimääräinen hiilidioksidipäästöarvo oli 119 grammaa kilometriä kohden”, Kauppinen kertoo.

Työsuhdeautojen keskimääräiset päästöt ovat laskeneet viimeisten viiden vuoden aikana. Vuonna 2010 keskimääräinen hiilidioksidipäästöarvo oli 145.

”Ympäristösertifikaatit, mielikuvatekijät ja verotukselliset syyt kannustavat yrityksiä valitsemaan entistä taloudellisempia ja ympäristöystävällisempiä työsuhdeautoja henkilöstölleen” Kauppinen toteaa.

Kari Klossner voisi valita työsuhdeauton sijaan vastaavan edun rahapalkkana. Hän on valinnut autoedun sen huolettomuuden ja mukavuuden takia.

”Minä en välitä tehdä autolle kauheasti muuta kuin tankata. Jos haluaa uuden auton mukavuuden ja turvallisuuden, työsuhdeautoilu on järkevää myös taloudellisesti, sillä siinä ei tarvitse sitoa pääomaa autoon”, Klossner toteaa

Huoltoleasing kiinnostaa enemmissä määrin yrityksiä, sillä ALD Automotive on tehnyt useina peräkkäisinä vuosina ennätyksiä uusasiakashankinnassa.

”Tutkimustulosten mukaan huoltoleasing on yritysautoilupäättäjille rahoitusvaihtoehdoista selkeästi mieluisin. Kilometrikorvauksilla ja omilla autoillaan ajava henkilöstö taas sen sijaan on vaihtoehdoista epämieluisin”, Kauppinen kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat