Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnianhimoinen tavoite ei toteudu: muovin keräys viivästyy useilla paikkakunnilla

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Kaikkea muovia ei saa heittää keräykseen. Kuvassa vasemmalla olevat lelut eivät sovellu kierrätykseen.
Kaikkea muovia ei saa heittää keräykseen. Kuvassa vasemmalla olevat lelut eivät sovellu kierrätykseen. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

Mitä keräykseen saa laittaa:

 Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset

 Muovikassit, -pussit ja -kääreet

 Muovipullot, kanisterit ja purkit litistettyinä.

 Solumuovipakkaukset (styrox)

 Muovipakkausten pitäisi olla puhtaita ja kuivia

Mitä ei saa laittaa:

 Likaisia pakkauksia

 PVC-pakkauksia

 Vaarallisten aineiden jäämiä sisältäviä pakkauksia, kuten maalia, kemikaaleja, öljyä tai lääkkeitä

 Keräysastian täyttöaukkoa suuremmat muovipakkaukset sekajätteeseen

Vuonna 2016 kuluttajat ympäri maan voivat viedä pakkausmuovinsa keräysastiaan, joita perustetaan kierrätyspisteiden ja kauppojen yhteyteen. Ensi vuoden alussa keräysastioita olisi pitänyt olla 500, mutta pakkausjäteasetuksen mukainen tavoite ei toteudu ajallaan.

Muovipakkauksia voi viedä vuoden 2016 alussa vähintään sataan, parhaimmassa tapauksessa muutamaan sataan paikkaan, sanoo Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen.

Tarkasta määrästä hän ei halua vielä kertoa.

”On niin paljon sellaisia pisteitä, joissa se on pienestä kiinni, saadaanko ne auki vai ei.”

”Perustamiseen tarvitaan kunnan lupa, kauppiaan suostumus ja tietenkin astiat. Jos nämä asiat ratkeavat ajoissa, niin silloin keräyspisteitä on satoja.”

Tanskasen mukaan kaikki 500 muovin keräyspaikkaa perustetaan ensi kevään aikana. Suurin syy aikataulun venymiseen on hänen mukaansa ajan puute.

”Puolessatoista vuodessa on pitänyt saada valmiiksi valtakunnallinen verkosto, joten aikataulu on ollut erittäin tiukka.”

Pakkausjäteasetus annettiin kesällä 2014, ja siinä linjattiin, että kaikkien kuluttajapakkausten vastaanotto siirtyy ensi vuoden alusta kunnilta kaupan ja teollisuuden vastuulle. Pakkauskierrätys Rinki on näiden kahden tahon omistama yhtiö.

Myöhässä ovat myös kierrätyspisteet, joiden yhteydessä muovia kerätään. Niitä pitäisi pakkausjäteasetuksen mukaan olla vuoden 2016 alussa vähintään 1 850. Tanskasen arvion mukaan vuoden 2016 alkuun mennessä niitä on perustettu yli tuhat.

Kaikki niistä eivät ole uusia. Osa on kuntien vanhoja, joita Pakkauskierrätys Rinki vuokraa.

Esimerkiksi Helsingin seudulla mikään ei muutu, koska yhtiö vuokraa Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) 132 kierrätyspistettä ensi vuoden alusta alkaen. HSY:n mukaan niistä yli 40:ssä kerätään muovipakkauksia heti ensi vuoden alusta alkaen.

Kierrätyspisteiden määrä vähenee alueilla, joissa kunta ei enää vapaaehtoisesti jatka kierrätystä. Niin tapahtuu esimerkiksi Kerava–Valkeakoski-linjalla eli jätehuoltoyhtiö Kiertokapulan alueella, jossa ekopisteiden määrä laskee 260:sta sataan.

Jätteenkeräyspisteet vähenevät myös Päijät-Hämeessä.

Pirkanmaalla on voinut viedä muovipakkauksia jo vuodesta 2012 noin kymmeneen ekopisteeseen, joista valtaosa sijaitsee Tampereella.

”Pirkanmaalaiset ovat olleet hyvin ahkeria lajittelijoita. He ovat ottaneet tämän omakseen”, sanoo Pirkanmaan jätehuollon toimintajärjestelmäasiantuntija Saana Ojala.

Kokeilun alussa muovinkeräyksestä saattoi löytyä esimerkiksi pulkkia, mutta Ojalan tuntuman mukaan materiaalin puhtaus on parantunut.

EU-lainsäädäntö velvoittaa Suomeakin kierrättämään eri materiaaleja, jotta luonnonvarojen tuhlaus vähenisi. Jätteenpolttolaitoksen tai kaatopaikan sijaan kuluttajamuovi päätyy pian Ekokemille, jonka muovijalostamo valmistunee puoli vuotta myöhässä vuoden 2016 puolivälissä.

”Käsityksemme mukaan Ekokemin tarkoituksena on varastoida vastaanottamansa muovipakkaukset odottamaan muovijalostamon valmistumista ja kierrätystä”, kertoo Vesa Soini Suomen Uusiomuovi Oy:stä.

Jalostamossa eri muovilaaduista valmistetaan esimerkiksi rakeita, jotka myydään teollisuuden raaka-aineeksi. Rakeista voi valmistaa esimerkiksi putkia, kasseja ja säkkejä.

Muoviton vaihtoehto -kampanja 21.–29.11. haastaa yritykset ja organisaatiot vähentämään muovijätteen määrää. Kampanja on osa Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa. Lisätietoja www.ewwr.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat