Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläinsuojelujärjestön paljastamat olot teurastamoissa olivat yllätys Eviralle – ”Tainnutusta ei voi tehdä, jos ei oikeasti osaa”

Kotimaa
 
Oikeutta eläimille -järjestö
Kuvakaappaus Oikeutta eläimille -järjestön kuvaamalta videolta Sastamalan teurastamolla tänä syksynä.
Kuvakaappaus Oikeutta eläimille -järjestön kuvaamalta videolta Sastamalan teurastamolla tänä syksynä. Kuva: Oikeutta eläimille -järjestö

Evira ja aluehallintovirastot ovat saaneet valmiiksi oman tutkintansa eläinten kaltoin kohtelusta kiinni jääneestä neljästä suomalaisesta teurastamosta.

MOT-ohjelma näytti lokakuussa Oikeutta eläimille-järjestön kuvaamia teurastamovideoita. Ne paljastivat räikeää tuotantoeläinten väärinkohtelua, mikä yllätti elintarviketurvallisuusvirasto Evirankin.

"Ilman muuta se oli yllätys”, sanoo Eviran eläinten hyvinvointi ja tunnistus -jaoston päällikkö Jaana Mikkola.

Teurastamoilta tai muista paikoista, joissa eläimiä pidetään elinkeinonharjoittamismielessä, löytyy hänen mukaansa lain rikkomisia aina silloin tällöin.

”Yleensä ne ovat kuitenkin prosesseihin tai rakenteisiin liittyviä. Se, että näin vakavalla tavalla rikotaan lainsäädäntöä hakkaamalla tai pahoinpitelemällä eläimiä, oli yllätys", Mikkola sanoo.

Hänen mukaansa ei tarvitse edes tuntea lainsäädäntöä tietääkseen, että videoilla näkyvät tapahtumat eivät ole oikein. 

Eviran tarkastuksissa kaikissa Oikeutta eläimille -järjestön videoilla näkyvissä neljässä teurastamossa oli ongelmia.

Ne liittyivät pääasiassa puuttuviin tai puutteellisiin toimintaohjeistoihin, omavalvonnan tarkastuskirjanpitoon ja työntekijöiden kelpoisuustodistuksiin.

Tarkastusten aikana eläinten käsittelyssä ja tainnutuksessa ei havaittu ongelmia.

Yksi videoilla näkyvä ongelma oli nautojen epäonnistunut tainnutus. Mikkolan mukaan videolla tainnutusta epäonnisesti tehnyt henkilö oli joutunut tehtävään ilmeisesti vakiotainnuttajan sairaustapauksen vuoksi.

"Näin ei tietenkään saisi olla: jos ei ole oikeasti osaava, siinä hommassa ei saa olla", sanoo Mikkola.

Naudan tainnutuksia tehdään pulttipistoolilla, jonka paksu metallinen sauva menee naudan kallon läpi aivoihin ja aiheuttaa taintumisen, joskus myös kuoleman. Pulttipistoolitainnutuksen jälkeen eläimestä lasketaan veret.

"Tässä tapauksessa tainnutus oli tehty väärään paikkaan ja huolimattomasti. Tainnutus vain aiheutti naudalle kipua, mutta ei oikeasti tainnuttanut. Se on täysin kestämätön tilanne", sanoo Mikkola.

Kyseinen videolla näkyvä henkilö ei enää tee eläinten tainnutuksia.

Poliisi on saanut runsaasti esitutkintapyyntöjä kaikista neljästä videoilla näkyneestä teurastamosta. Evira on katsonut Oikeutta eläimille -järjestön videot läpi ja selvittänyt, missä kohdin rikotaan mitäkin lakia.

Poliisi on saanut esitutkintapyynnön myös Eviran tarkastuseläinlääkäreistä. Niissä halutaan poliisin tutkivan, toimivatko eläinlääkärit asianmukaisesti. Mikkolan mukaa Evira selvittää eläinlääkäreidensä toimia myös sisäisesti.

"Minusta se on oikein ja asianmukaista, näin pitää ollakin", sanoo Mikkola. 

Evira suosittelee vakavasti, että teurastamoelinkeino ottaisi käyttöön oman videovalvonnan.

"Olemme suositelleet hyvin vahvasti videovalvontaa eläinten hyvinvoinnin kannalta kriittisiin pisteisiin. Niistä tainnutus on tärkein", sanoo Mikkola.

Videoinnilla olisi ennaltaehkäisevä vaikutus, ja se auttaisi teurastamoita omavalvonnassa. Videoista olisi hyötyä myös tarkastuseläinlääkäreille.

Lisäksi Evira kehottaa teurastamoita järjestämään työntekijöille lisäkoulutusta mahdollisimman pikaisesti.

Aluehallintovirastot ja tarkastuseläinlääkärit aikovat pistää videoilla näkyvien teurastamoiden eläinsuojelutilanteen lainsäädännön edellyttämälle tasolle.

Myös muiden teurastamoiden tilanne selvitetään. Loput teurastamot tarkistetaan ensi vuoden alkupuolella.

Oikeutta eläimille oli kuvannut videomateriaalia teurastamoilta noin 300 tuntia.

Mikkolan mukaan oli huojentavaa, että raskauttavaa materiaalia oli kuitenkin vain noin 20 minuuttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat