Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

AKT iskee ulkomaankauppaan – Postin tukilakot alkavat viikon kuluttua

Kotimaa
 
Postilakko on saamassa suurta merkitystä
Postilakko on saamassa suurta merkitystä
Postilakko laajenee tukilakoilla, jos sopua ei synny. Toimittaja Teemu Luukka HS:n politiikan ja talouden toimituksesta kertoo, miksi lakosta näyttäisi tulevan erittäin merkityksellinen koko yhteiskunnalle. Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuvaus Kalle Koponen ja Esa Syväkuru HS, editointi: Esa Syväkuru HS.

Kuljetusalat aloittavat ensi viikolla laajat tukitaistelut Postin riidan takia, mikäli sopua neuvotteluissa ei saavuteta. Ensimmäisenä toimista ilmoitti maanantaina Auto- ja kuljetusalaa edustava AKT. Tukilakoilla AKT tukee työntekijöitä edustavaa Pauta Postin työehtoneuvotteluissa.

Maanantaista 30. marraskuuta kello 6 alkaen Hamina-Kotkan, Helsingin, Hangon, Turun, Naantalin ja Rauman satamissa AKT:n jäsenet eivät käsittele DHL:n yksiköitä eikä niissä tulevia tai lähteviä lasteja. Jos kyseiset yksiköt tai lastit siirtyvät muihin Suomen satamiin, laajenevat tukitoimet koskemaan myös näitä satamia.

Päätös estää satojen rekkakuljetusten saapumisen ja lähtemisen viikossa. Päätös hankaloittaa Suomen vientiä ja tuontia. DHL:n asiakkaita ovat laajasti suomalaiset teollisuuden ja kaupan yritykset. Päätös ei vaikuta yksittäisten ihmisten pakettien ja kirjeiden kulkuun, sillä ne liikkuvat lentokoneilla.

Postia ja DHL:aa edustavan Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo, että kyseessä on järeä toimi, joka vaikeutta useiden vientiyritysten toimintaa. ”DHL on yksi suurimpia viennin ja tuonnin kuljettajia. Yhteistyökuvioiden kautta vaikutukset voivat olla hyvin laajat”, Aarto sanoo. ”Tämä on vanhakantaista toimintaa, joka ei auta Postin tilannetta millään tavalla.”

DHL Freightin eli kumipyörätoimintojen toimitusjohtaja Pekka Stenqvist on täysin yllättynyt AKT:n päätöksestä. ”Miksi he iskevät juuri meihin? Meillä ei osaa eikä arpaa Postin riidassa. Emme edes kilpaile Postin kanssa”, Stenqvist sanoo. ”Tässä on kyseessä laillinen mafia.”

Stenqvist sanoo, että päätöksellä on merkittäviä vaikutuksia kaupan ja teollisuuden yritysten kuljetuksiin.

DHL:n laivakuljetuksien toimitusjohtaja Veli-Matti Qvintus sanoo, että he ovat yksi suurimpia kuljetusfirmoja, ja vaikutukset ovat laajat. ”On myös täysin epäreilua, että aiheutetaan yhden riidan ulkopuolella olevan yrityksen työntekijöille tällainen epävarmuus tulevaisuudesta”, hän sanoo.

Myöhemmin kuljetusliitot tai ainakin Raideammattilaisten yhteistyöjärjestön JHL:n jäsenet osallistuvat ilmeisesti Postin kuljetusten vaikeuttamiseen ainakin Transpointissa. Järjestö päättää asiasta tiistaina. Transpoint on yhteisnimike VR:n rahti- ja muita tavarakuljetusliiketoimintoja hoitaville osille. Itella osti Transpointin kappaletavaralogistiikan liiketoiminnan muutama vuosi sitten.

Ilmailualan unioni IAU puolestaan tekee todennäköisesti huomenna tiistaina päätöksen, jolla Postin lentoliikenne estyy merkittävästi. Lakko kestäisi ehkä pari päivää. Postin kuljetusten poistaminen voi hidastaa myös matkustajaliikennettä, mutta tarkoitus on tehdä se niin, että matkustajat kärsivät tukilakosta mahdollisimman vähän.

Tukityötaisteluihin saattaa AKT:n ja Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun lisäksi osallistua kahdeksan kuljetusliittoa, jotka kaikki ovat ilmoittaneet valmiutensa toimiin. Kukin liitto päättää itse lähipäivinä, miten se osallistuu työtaisteluun. Asiasta päättivät maanantaina kuljetusalojen puheenjohtajat. Liitot noudattavat neljän päivän ilmoitusaikaa.

Pau on jo aikaisemmin ilmoittanut useista työtaisteluista saadakseen torjuttua työnantajan työehtosopimukseen esittämiä ehdotuksia, joita Pau pitää heikennyksinä. Tällä viikolla Pau on pysäyttänyt Postin pääkaupunkiseudun kirjeiden, pakettien ja sanomalehtien jakelun. Lue tästä, kuinka saat Helsingin Sanomat luettavaksesi lakon aikana.

Postin neuvotteluja jatketaan huomenna tiistaina valtakunnansovittelijan johdolla. Neuvotteluissa ei olla edistetty, vaikka Posti lopetti toistaiseksi neuvotteluja estäneiden vuokratyöntekijöiden käytön. Elinkeinoelämän keskusliitto EK tuomitsi toimet maanantaina. ”On hämmästyttävää, että kun Posti työnantajana luopuu vuokratyön käytöstä lakon aikana, kuljetusalan ay-väki ilmoittaa yhä kovemmista toimista”, EK:n johtaja Ilkka Oksala toteaa.

Kuljetusliittoihin kuuluvat Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, Ilmailualan unioni IAU, Pau, Raideammattilaisten yhteisjärjestö JHL, Rautatievirkamiesliitto RVL, Suomen lennonjohtajien yhdistys SLJY, Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhditys SLSY, Suomen Merimies-Unioni SMU ja Veturimiesten liitto.

Työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto EK tuomitsi jo perjantaina suunnitellut tukitoimet.

Lakot kohdistetaan siis ensi vaiheessa Postiin. Jos se ei riitä, seuraavana kohteena ovat ehkä Postia neuvottelussa edustavan Paltan jäsenyritykset tai ainakin osa niistä. Paltassa on 1 700 yritystä ja yhteisöä, joissa työskentelee noin 150 000 ihmistä.

Palta edustaa logistiikkaa, informaatioalaa, yritys- ja asiantuntijaorganisaatioita, hallinto- ja tukitoimintoja sekä virkistys- ja viihdeyrityksiä. Paltaan kuuluvat muun muassa VR, Finnair, Kela, Telia-Sonera, Raha-automaattiyhdistys, Securitas, Tallink Silja ja Kansallisooppera.

Kuljetusliitoilla on mahdollisuus pysäyttää lähes koko Suomen vienti ja tuonti sekä lamauttaa kotimaan joukkoliikenne ja kauppa. Liitoilla on niin sanottu kaveria ei jätetä -sopimus.

Oikaisu: Uutisessa kerrottiin ensin virheellisesti, että Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU tekee todennäköisesti tiistaina päätöksen, jolla Postin lentoliikenne estyy merkittävästi. Kyse on kuitenkin Ilmailualan unionista (IAU).

Heikki Saukkomaa
Postin työntekijöitä edustavan PAU:n lakkovahteja Helsingin Postikeskuksen pihalla torstaina 19. marraskuuta, jolloin Postin lakot alkoivat.
Postin työntekijöitä edustavan PAU:n lakkovahteja Helsingin Postikeskuksen pihalla torstaina 19. marraskuuta, jolloin Postin lakot alkoivat.
Postin lakko jakaa asiakkaitten mielipiteitä
Postin lakko jakaa asiakkaitten mielipiteitä
Helsingin pääpostiin kiirehti runsaasti asiakkaita heti torstaiaamusta lähtien. Asiakkaat halusivat laittaa kirjeet ja paketit matkaan, ennen kuin lakko alkaa. Monia lakko kiukuttaa. Monelta löytyy myös lakkolaisille ymmärrystä. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus Kalle Koponen, leikkaus Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat