Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n yli 100 mieleenpainuvaa juttua tältä vuodelta

Kaipaatko lukemista? Helsingin Sanomat koosti vuoden parhaimpia juttuja käteväksi lukupaketiksi.

Kuukausiliite

Helsingin Sanomien Kuukausiliite on pitkin vuotta kertonut jännittäviä ja kiehtovia tarinoita meiltä ja maailmalta.

Monitoiminero Vesa-Matti Loiri täytti 70 ja antoi Kuukausiliitteelle Lapissa erikoishaastattelun.

Sata vuotta sitten Ernest Shackleton yritti miehistöineen päästä etelänavalle. Endurance-laiva oli puuta, mutta nämä miehet olivat todellakin rautaa.

Suomessa on käyty 50 viime vuoden aikana kolmettoista eduskuntavaalit, ja niissä on annettu yhteensä 35,5 miljoonaa ääntä. Entä onko demokratia toteutunut? No ei, arvioi Unto Hämäläinen.

Syvällä Espoossa on varikko, jossa Sri Lankan saarelta kotoisin olevat tamilit pesevät tänäkin yönä bussejamme.

Theodore Kaczynski on yhdysvaltalainen sarjamurhaaja, joka tunnetaan nimellä Unabomber ja käytti aseenaan kirjepommeja. Toimittaja Pekka Vahvanen ryhtyi hänen kanssaan kirjeenvaihtoon.

Hyönteissyönnin puuhamies ja kaksi kokkia kokoontuivat pohtimaan suuria kysymyksiä ja siinä ohessa valmistamaan ja syömään herkullisia aterioita hyönteisistä.

Yli 120 vuotta sitten Lontoossa riehui sarjamurhaaja. Hän teki sittenkin ratkaisevan virheen ja jäi kiinni Jari Louhelaisen tutkimusten ansiosta.

Gustav Hägglund lienee Suomen rauhanajan kenraaleista merkittävin. Hän on oikea mies vastaamaan kysymykseen, jota monet taas miettivät.

Sunnuntai

Tammikuussa ihmeteltiin Suomen kahtiajakautuneita asuntomarkkinoita, sillä Kemijärvellä kolmion saa 20000 eurolla.

HS selvitti Goalla mystisesti kuolleen nuoren suomalaismiehen viimeisiä hetkiä hänen äitinsä pyynnöstä.

Paljastimme, että kansallissosialistisen Suomen Vastarintaliikkeen aktiivit yrittävät houkutella joukkoihinsa alaikäisiä.

Tämän jutun luettuasi et enää luota muistiisi. Kuuluisa muistitutkija Elisabeth Loftus nimittäin kertoo, miten helposti valemuiston voi istuttaa.

Lasten voimaharjoittelu on yleistynyt. Tapasimme todellisen Peppi Pitkätossun, yhdeksänvuotiaan Viivi Raudasojan, joka nostaa suorille käsille liki itsensä verran painoa.

Nuoria urheilijoita ovat myös Serge, 16, ja Sergei, 16, Pietarsaaren futislupaukset. Kaverusten elämäntarinat ovat aivan eri maata.

Suomessa on isokenkäisiä naisia. Laura Kajanderin kengät ovat kokoa 48.

Saattohoidosta kotiinsa palannut Pietari Vanhala kertoi pääsiäisen lehdessä, miltä tuntuu odottaa kuolemaa. Vanhala kuoli 29. elokuuta. Lue nekrologi tästä.

Entä ymmärtääkö hyvätuloinen köyhän elämää? Anu Peterin ja Tuomas Aatsingin elämä on jatkuvaa sumplimista ja sitkuttelua.

Putinin tietävät kaikki, mutta selvitimme ketkä ovat hänen takapirunsa Kremlissä.

Laura Mäntylä kertoi ulkonäköpaineistaan poikkeuksellisen avoimesti.

Haastattelimme terroristien jahtaamaa pilapiirtäjä Lars Vilksiä vain pari päivää ennen kuin hänet yritettiin tappaa Kööpenhaminassa.

Jussi Konttinen kertoi kolumnissaan, mitkä lastenkasvatuksen periaatteet pätevät myös aikuisten kanssa toimimiseen

Isovanhemmuus on elämän jälkiruoka, joka pilaantuu herkästi. Yhdestä tulee lastenhoito-orja, toinen pakenee golfaamaan. Mikä olisi sopiva annos isovanhemmuutta?

Talouspäätösten syksyä pohjustimme kertomalla, miten kummallista talouspolitiikkaa Suomessa on aina toteutettu.

Talousongelmista huolimatta Suomessa pikkukeskoset selviävät yleensä hengissä – ainakin jos syntyvät yliopistollisessa keskussairaalassa.

Perussuomalaiset nousivat valtaan. Henkilökuvassa puhemies Maria Lohela, joka pelaa konsolipelejä ja asuu punavihreässä Kalliossa.

Maria Pettersson kirjoitti kaveristaan, joka oli hyväksikäyttäjä, mutta lähipiiri hyssytteli asiaa.

Ann-Mari Huhtanen muistutti, että Suomikin on saanut muilta apua.

Suomalaisille riittää töitä, ainakin Maltalla, jossa uhkapelibisnes kukoistaa.

Syyskuussa Suomeen alkoi saapua satoja turvapaikanhakijoita päivässä. Ilkka Malmbergin ja Kaisa Rautaheimo lähtivät raportoimaan, kun Suomi muuttui silmissä.

Toimittaja Satu Vasantola otti kotiinsa tuntemattoman albanialaisperheen asumaan. Siitä tuli mielenkiintoinen kaksiviikkoinen.

Jari Sarasvuon piti puhua häpeästä, mutta sankaritarinahan siitä syntyi.

Kävimme professori Esko Valtaojan kesämökillä Talvivaaran naapurissa.

Vapaaottelija Makwan Amirkhanin elämäntarina on lukemisen arvoinen.

Punkit ovat riesa, johon voisi olla helppo ratkaisu.

Luulitko, että bridge on peli, jota hopeahapsiset leidit pelaavat sherryä siemaillen? Vielä mitä. Tämä on tarina huijareista, suurista rahoista ja yhdestä sankarista.

Talous ja politiikka

Tämän vuoden taloutta ja politiikkaa ovat hallinneet kriisit. Alkuvuonna huomio kiinnittyi varsinkin Kreikkaan, ja HS analysoi Kreikan viiden vuoden kujanjuoksun.

Kreikan kriisi alkoi tuntua ihmisten arjessa, kun lääkkeetkin kävivät vähiin.

Wolfgang Schäuble johti velkakriisin ratkontaa päättäväisesti pyörätuolistaan.

Kriisi koetteli lisäksi varsinkin islantia. Sikäläinen suursijoittaja Thor Björgolfsson osti ensin Suomesta kaiken mahdollisen, vajosi pohjalle ja teki sitten paluun.

Vähitellen talousongelmat siirtyivät toden teolla myös kotimaahan. HS:n haastattelussa ekonomisti Bengt Holmström selvitti Suomen talousongelmien vakavuuden ja toinen ekonomisti Pertti Haaparanta sanoi talouspuheen Suomessa olevan täysin epä-älyllistä.

HS selvitti Suomen talousongelmien kiistakapulaa, huonoa kilpailukykyä.

Vuorineuvosten muutto Portugaliin käynnisti valtakunnallisen keskustelun veropakolaisuudesta.

HS seurasi, kuinka epäonnen kaivos sai uuden alun Talvivaarassa.

Kotimaan politiikassa on seurattu tietenkin uuden hallituksen syntyä ja alkutaivalta. HS vie lukijan kärpäseksi kattoon, kun maahan synnytetään uutta hallitusta. Hallitusneuvottelujen eteneminen päivä päivältä paljastaa, miten Juha Sipilä käyttää valtaa. Hän tekee isoja ratkaisuja yksin. Tavoitteena on liikutella vallan rakenteita, ja sitä Sipilä myös tekee.

Pääministeri Sipilän profiilissa kerrottiin miehestä prosessikaavioiden takana.

Sipilän hallitus on vaikuttanut kamppailevan useiden vaikeiden kriisien kanssa. Perussuomalaisten kenttäväki alkoi tuskastua hallitustaipaleen vaikeuteen.

Yksi viimeisimmistä käänteistä on sosiaali- ja terveysuudistus. HS kertoo, mitä todella tapahtui yöllisissä sote-neuvotteluissa, kun hallituksen hajoaminen oli lähellä. Juha Sipilän luottamushallitus melkein hajosi vain viiden kuukauden työskentelyn jälkeen.

Kaupunki

Aakkoset loppuivat kesken: Taksitkaan eivät ota tosissaan tilausta helsinkiläiseen ÖÖ-rappuun. Herttoniemeen rakennettiin 1950-luvulla 270 huoneiston taloyhtiö. Kun rappuja nimettiin, useasta talosta koostuvan yhtiön perimmäiseen rakennukseen jäivät Z, Å, Ä, Ö ja aakkosten loputtua vielä ÖÖ.

Alistavaan kulttuuriin pettyneet Lana ja Samira eivät palaa kotiin. Kaksi kurdityttöä sai tarpeekseen alistavasta ja kaikkialla kyttäävästä kunniakulttuurista. He karkasivat kodeistaan.

Pyörätuolissa oleva Mikko Dahl jäi kodittomaksi viime vuoden lopulla vuokrarästien takia. Elämä alkoholinhuuruisessa asumisyksikössä ei maistunut, joten Dahl muutti maaliskuussa asumaan hotelliin.

Bangladeshilainen Faiz Ullah Chisty, 34, onnistui pelastamaan merestä vauvan, joka putosi veteen vaunujensa mukana Kaivopuiston rannassa lähellä Cafe Caruselia toukokuussa.

Kukaan ei ollut arkun äärellä suremassa 74-vuotiaana kuollutta talonmiestä. Helsingissä haudataan viikoittain yksinäisiä vainajia, joiden hautajaisissa ei ole yhtään surijaa.

Mika Häkkisen tolpasta tuli Vantaalle rasite – edes suunnittelija ei halua nimeään liitettävän teokseen.

Kieltolain aikana 1919–1932 Helsingissä virtasi laiton pirtu. Spriitä oli juonut myös kirvesmies Sulo Roukala, joka puukotti poliisikonstaapeli Eino Heinosen hengiltä Kaivopuistossa heinäkuussa 1931.

Pasilan kummallinen puutalo purettiin kesällä uuden kaupunginosan tieltä. Vähitellen merimies Aarre Ilvesviidan asuttama tönö muuttui nähtävyydeksi, jonka kohdalla autot hidastivat tahtia.

Bolsevikkien johtaja Vladimir Lenin piileskeli Helsingissä lokakuun vallankumouksen aattona. Hän asui muun muassa Hakaniemen torin laidalla.

1800-luku oli bordellien kulta-aikaa Helsingissä. Maksullinen seksi oli osa varakkaan luokan huvittelua ja vapaa-ajanviettoa. Seksiä myytiin myös laitakaupungin murjuissa.

Tiede

Vuosi 2015 on ollut iso vuosi myös tieteessä. Kantasoluista tehdään jo verta ja vaginoita ja kantasolujen avulla Anne Riekki sai uuden elämän.

Lisäksi tutkijat huomasivat, että kännykkä vuotaa sinusta kaiken ja vääränlainen niistäminen pitää flunssakierrettä yllä. HS neuvoo, miten niistät oikein.

Tieteen suurena kiinnostuksen kohteena ovat jo vuosisatoja olleet ihmisen aivot. Turun yliopiston psykologian professori Heikki Hämäläinen on tutkinut, mitä nuorten miesten aivoissa liikkuu autolla ajon aikana.

Myös kuntotestien on arveltu tekevän ihmisistä fiksumpia.

Ihmisen ajattelu tunnetaan jo niin hyvin, että sitä ymmärtävät vähän myös robotit. Ystävärobotti Pepper osaa nimittäin lukea ihmisen tunteita.

Muita tiedeuutisia olivat Suomessakin eläneet villamammutit, jotka tervehtivät toisiaan kietomalla kärsänsä yhteen. Suomalaiset älylasit välttävät Google-lasien virheitä. Kansatieteilijä selvitti, mitä vangit askartelevat salaa: avaimia putkista, kiljua kattolamppuun, ja poljettavan tatuointikoneen.

Yksi onnekas tai vähintään uhrautuvainen tutkija pääsi ryyppäämään Suomen syvimmästä reiästä ja maistoi 30 miljoonaa vuotta vanhaa vettä.

Sinäkin juoruilet – ja hyvä niin.

Ulkomaat

Helsingin Sanomien kiertävä kirjeenvaihtaja tänä vuonna on toimittaja Sami Sillanpää. Hän matkusti vuoden alussa Afrikkaan ja on raportoinut sieltä laajalti. Sillanpää todisti ebolasta selvinneessä Sierra Leonessa, kuinka ihmiset totuttelivat taas koskettamaan ja elämään ebolan jälkeistä elämää.

Yksi Sillanpään Kongon-matkan muistettavimmista kirjoituksista on artikkeli lapsisotilas François’sta. Sillanpää etsi François’n äidin ja kertoi tälle pojan olevan elossa.

Lisäksi hän raportoi Kongon syrjäisiltä kaivoksilta, joissa kaivetaan meidän jokaisen puhelimissa olevia maametalleja käsin ja osittain myös lapsityönä.

Hän tapasi myös Nelson Mandelan vankitoverin.

Pariisin terrori-iskujen jälkeen HS tutustui Pariisin iskujen tekijän lapsuudentoveriin. Kahden lähiön pojan tarinat ovat hyvin erilaiset, vaikka kietoutuvatkin verilöylyn yönä yhteen.

HS:n toimittaja Kalle Koponen vieraili USA:n ydinkäyttöisellä lentotukialus Theodore Rooseveltilla. Maailman suurin sotalaiva on matkalla Persianlahdelle Isis-järjestön vastaiseen operaatioon.

Isis-järjestön vainoamat jesidit yrittävät päästä irti saatananpalvojan leimasta. Heille Jumala on yhtä aikaa hyvä ja paha. HS:n ulkomaantoimittaja Jukka Huusko vieraili tuhansia vuosia vanhan uskonnon pyhässä kaupungissa Pohjois-Irakissa.

Huusko myös seurasi kurdien hyökkäysvalmisteluja terroristijärjestö Isisiä vastaan.

HS taustoitti myös toista kammottavaa eurooppalaista iskua, joka tapahtui Utøyan saarella. Per Anders Langerød selvisi täpärästi Anders Behring Breivikin luodeista. Hän palasi Utøyalle yhdessä HS:n kirjeenvaihtajan Elina Kervisen kanssa, kun työväenpuolueen nuoret pitivät saarella perinteisen kesäleirinsä ensi kertaa sitten vuoden 2011 iskujen. Videolla Langerød näyttää alkuperäisissä paikoissa, miten hän selvisi luodeilta.

Iloisemmissa tunnelmissa hyppäsimme radiologi Regine Rathmannin kyytiin, kun tämä kaasutti kahtasataa töihin Saksan autobahnilla. Saksan vihervasemmisto paheksuu hurjia nopeuksia, mutta puolustajia riittää.

Kokeilimme kiinalaista korvanronkintaa, vierailimme Yhdysvaltojen villissä pohjolassa ja seurasimme Piilaaksossa lasten kasvatusta, joka muistutti enemmän huippu-urheilua

Kiinassa on suuri määrä miljoonakaupunkeja, joista juuri kukaan suomalainen ei ole ikinä kuullutkaan. Kirjeenvaihtaja Mikko Paakkanen vieraili niistä yhdessä, Zhengzhoussa. Artikkelin lopussa on visa, jolla voi yrittää sijoittaa Kiinan kartalle Suomea suuremmat kiinalaiskaupungit. Helppoa se ei ole.

Paakkanen tapasi myös Kiinan rohkeita nuoria naisia, jotka eivät hyväksy syrjintää miesvaltaisilla työmarkkinoilla.

Skandinavian-kirjeenvaihtaja Elina Kervinen puolestaan tutustui Norjan öljyrikkaiden pääkaupungin Stavangerin nykyarkeen, joka alkaa olla jo hieman vähemmän loistelias kuin ennen. Takana on öljyn maailmanmarkkinahinnan lasku.

Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä pohti Brysselissä, missä EU nyt menee. Eurokriisin osalta alkaa näkyä jo optimismia, mutta useita uusia myllerryksiä on edessä.

Brysselin-kirjeenvaihtaja Virve Kähkönen kävi tutustumassa Puolan vanhoillisiin äänestäjiin.

Venäjän-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala vieraili marraskuussa Venäjän ja Norjan pohjoisella rajalla, missä polkevat kohti Norjaa pakkasessa polkupyörillä. Norjalaisen poliisipäällikön mukaan on selvää, että meneillään oleva muutto Venäjältä Norjaan on organisoitua ja että sillä ansaitaan rahaa.

Kulttuuri

Kulttuurisivuilla on kerrottu kuinka maailma unohti mestarikeraamikko Kyllikki Salmenhaaran. Salmenhaaran syntymästä on 100 vuotta, mutta häntä ei ole juhlittu missään. HS kertoo hänen tarinansa, joka on kuin elokuvan juoni.

Myös toinen suuri suomalaisnainen kohtasi urallaan ongelmia. Claire Aho on suomalaisen valokuvauksen grand old lady – jonka työt loppuivat kuin seinään.

Sen sijaan elokuvamaailman suurimpiin näyttelijöihin kuuluva Ingrid Bergman tiesi onnistuvansa, sukupuolestaan huolimatta. Siksi hän tallensi elämänsä jälkipolville. Isabella Rossellini kertoo haastattelussa äidistään ja intiimiin materiaaliin perustuvasta dokumentista.

Uma Thruman, yksi nykyajan tunnetuimmista naisnäyttelijöistä pohti HS:n haastattelussa Kill Billin jatko-osaa, kehuu Aki Kaurismäkeä ja arvioi rooleja, joihin hän ei sovi.

Muotoilun suurmies Tapio Wirkkala (1915–1985) teki lasista ja puusta jäätä ja vettä. Hän haki syrjäisestä Lapista rauhaa ja ideoita. HS vieraili Lemmensuun kesäpaikassa, jossa harva on käynyt.

Kirjailija Jari Ehrnrooth arvioi, että hyvinvointiyhteiskunta perustuu valheelle. Koomikon roolista tunnettu Pirkka-Pekka Petelius kertoo, pitkäaikaisen unelmansa toteutumisesta. Hän pääsee näyttelemään pahista.

Tuntematon sotilas kääntyi viimein kunnolla englanniksi.

Masennuksen voittanut Verneri Pohjola on taiteensa huipulla ja silti matkalla eteenpäin.

Olavi Virran syntymästä on kulunut sata vuotta ja niin on Toivo Kärjenkin.

Jari Sillanpää ja Marco Bjurström kertoivat yhteishaastattelussaan, kuinka salamarakkaus Ruotsin-laivalla johti ystävyyteen.

Ulkoministeri Timo Soinin ja pääministeri Sipilän kieli on tarttunut mediaan. HS pohti, kuinka yhteiskunnan toimijat yrittävät uittaa kieleen omaa termistöään, ottaa agendan haltuunsa tai muuttaa koko ajattelutapaamme.

Hyvinvointi

Asiantuntijoiden mukaan monen sairauden taustalla ovat suoliston ongelmat. Suoliston terveys on yhteydessä esimerkiksi masennukseen, allergioihin, diabetekseen ja astmaan. Asiantuntijat kertovat, mikä vaikutus ruokavaliolla, antibiooteilla ja elintavoillamme on suoliston hyvinvointiin. Vatsavaivojen vuoksi esimerkiksi maidottomuus on yksi kiistellyimmistä ruokatrendeistä.

Toisaalta tavallisia vaivoja diagnosoidaan nykyään sairauksiksi, sanoo asiantuntijalääkäri Iris Pasternack. Terveyshysterian aikakaudella ihmisille syntyy turhia pelkoja, joista lääkärit sekä lääketeollisuus hyötyvät.

HS:n huippusuositulla englannin kielen nopeustestillä voit kokeilla, kuinka hyvin hallitset kielen muihin verrattuna. Voit myös testata, kuinka kestävällä pohjalla oma liittosi on ja miten omalla käytöksellään voi edistää yhteistä onnea, tai peräti laskeskella aamupalasi piilosokerit.

Sosiaalisen median pioneeri Jyri Engeström neuvoo lapsia lähtemään pois netistä ja aikuisia Tinderistä ja naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pirkko Brusila muistuttaa, että seksiä ei tarvitse harrastaa päivittäin, ei edes kahta kertaa viikossa.

Koti

Mistä vastaa välittäjä, myyjä ja ostaja? HS seurasi ihmistä, joka oli ensimmäistä kertaa kiinteistönvälittäjän asiakkaana. Jutussa annetaan myös 26 neuvoa asuntokauppaan.

Jos rohkeutta ja tarmoa riittää, voi asuntonsa myydä myös ilman välittäjää. HS kertoo, mitä pitää ottaa huomioon.

Jos taas olet ostamassa, näillä vinkeillä saat toivomasi asunnon uudiskohteesta.

Jos olet ostamassa vanhaa pientaloa, tutki sen kunto tarkasti. Huono kuntotarkastus voi viedä kodin, rahat ja terveyden.

Jos remontoit vanhaa taloa, lue miten riidat parisuhteessa voidaan välttää.

Ura ja raha

Työelämää ja arjen taloutta käsitellään usein kiehtovien tarinoiden kautta. Tarinat ovat joskus opettavaisia, koska kaikki menee pieleen. Esimerkiksi Pekka Sivonen tienasi miljoonia ja pani rahansa matkailubisnekseen. Hän menetti konkurssissa perheensä, terveytensä ja omaisuutensa. Toivuttuaan Sivonen ryhtyi auttamaan uusia yrittäjiä.

Oopperalaulaja Juha Uusitalo sai aivokasvaimen. Hän toipui ja palasi näyttämöille. Sitten iski aivoinfarkti.

Habbo Hotelista kasvoi kymmenien miljoonien käyttäjien virtuaalihotelli, josta odotettiin 2000-luvun suurta menestystarinaa. Sitten jokin meni pieleen.

Moni tarina syntyy tietysti onnistumisten kautta. Markus Pakkala on poikkeuksellisen taitava puhelinmyyjä. Useampi kuin joka toinen puheluun vastaava tilaa lehden.

Maailmalla kovan uran tehnyt Mårten Mickos jakaa nyt johtamisoppejaan nuorille kasvuyrittäjille.

Jaana Nyström on entinen matkatoimistovirkailija, josta tuli some-kouluttaja. Hänellä on 1,3 miljoonaa seuraajaa sosiaalisessa mediassa.

Isä opetti kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentulalle pikkupoikana, että kun pyytää vähän, saa paljon. Vuosien varrella nöyryys ja kova työ ovat tehneet hänestä fitnessbisneksellä vaurastuneen miehen.

Luulitko, että hinnat aina nousevat? Bensiini on kallistunut, mutta esimerkiksi auton saa nyt halvemmalla. Näin hinnat ovat muuttuneet yhdeksässä vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat