Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveystarkastukset viivästyttävät turvapaikan­hakijoiden koulun­käynnin alkua

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Irakilaiset turvapaikanhakijalapset pelasivat jalkapalloa vastaanottokeskuksessa Lahdessa lokakuussa.
Irakilaiset turvapaikanhakijalapset pelasivat jalkapalloa vastaanottokeskuksessa Lahdessa lokakuussa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Monessa kunnassa kaikki on valmiina turvapaikanhakijoiden koulunkäyntiä varten, mutta lapset odottavat yhä terveystarkastuksesta saatavaa virallista lupaa.

Turvapaikanhakijoiden into opintielle on kova. HS kävi tutustumassa Lapissa sijaitsevan Tervolan Lapinniemen peruskoulun valmistavan luokan oppilaisiin. Myöskään Lapinniemessä kaikki halukkaat eivät heti ole päässeet opiskelujen pariin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen korostaa, ettei lasten kouluun menoa ole järkevää viivästyttää liikaa.

”Lapsen terveyden kannalta on tärkeää, että hän pääsee nopeasti kouluun - ei niinkään se, onko ulostenäytteestä madonmunat tutkittu. Meillä ollaan ehkä turhan varovaisia tässä.”

Puumalaisen mukaan lapselta ei voi terveydellisin perustein evätä kouluun pääsyä, jos ei ole kyse tarttuvan taudin uhkasta.

Terveystarkastus pitäisi suositusten mukaan olla tehtynä kahden viikon kuluessa maahan tulosta. ”Siihen ei valitettavasti pystytä”, toteaa SPR:n terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvonen.

”Alkutarkastukset tehdään usein vastaanottokeskuksissa. Ohjeen mukaan kaikilta otetaan keuhkoröntgen, jota varten he menevät yksityiseen sairaalaan. Rokotuksia täydennetään myös kunnallisissa neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa”, Hirvonen kuvaa.

SPR:llä on yksi terveydenhuollon mobiiliyksikkö, joka kiertää tekemässä alkutarkastuksia vastaanottokeskuksissa. Yksikössä ei kuitenkaan rokoteta eikä oteta keuhkokuvia.

”Pyrimme löytämään ensin haavoittuvimmat ja yritämme priorisoida lapsia ja raskaana olevia. Ihmiset ovat kokeneet kovia ja tarpeet ovat valtavia. Lisäksi joka päivä tulee uusia tarkastettavia.”

Puumalainen painottaa, että kaikki testit eivät ole välttämättä tarkoituksenmukaisia.

”Akuutti tuberkuloosiepäily tietysti estäisi koulunkäynnin viikoksi, pariksi, mutta se on äärimmäisen harvinainen tauti. Tuhkarokko voisi myös estää kouluun tulon, mutta siinäkin tartunta tulee ilmi parin viikon sisällä maahan saapumisesta eli hyvissä ajoin ennen koulunkäynnin alkua.”

Kouluun pääsyä halutaan kiirehtiä myös lastensuojelun tähden.

”Olen huomannut, ettei kaikilla lapsilla ole mukanaan vanhempia, vaan he ovat matkalla jonkun miespuolisen sukulaisen kanssa. Koulussa he saisivat huolenpitoa ja kerran päivässä lämpimän aterian”, Lapissa sijaitsevan tervolalaisen Lapinniemen koulun rehtori Essi Varajärvi muistuttaa.

Irakilaislasten rokotusten kattavuudesta ei Puumalaisen mukaan juurikaan tiedetä.

”Irak on ollut pitkään kriisialue, jossa terveydenhuolto ei ole toiminut kunnolla, joten rokotuksista ei varmuudella pystytä sanomaan mitään.”

Rokotusten täydentämisen ja keuhkoröntgenin lisäksi lapsilta on tutkittu ulostenäytteestä muun muassa ameebaa sekä verinäytteestä HI-virusta ja hepatiittia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat