Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote aiheuttaa historian suurimman henkilöstön siirron: 200 000 ihmisen työnantaja voi vaihtua

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Terveydenhoitaja Hannaleena Vaalle-Vinni (vas.) ja terveyskeskuslääkäri Jaakko Ritvanen odottavat, että sote-uudistus parantaa mahdollisuuksia keskittyä hoitotyöhön.
Terveydenhoitaja Hannaleena Vaalle-Vinni (vas.) ja terveyskeskuslääkäri Jaakko Ritvanen odottavat, että sote-uudistus parantaa mahdollisuuksia keskittyä hoitotyöhön. Kuva: Markus Jokela / HS

Mitä pitemmälle sote-uudistus etenee, sitä monimutkaisempia kysymyksiä tulee eteen.

Uudistuksen valmistelijoiden pitää ratkaista, mitä tapahtuu julkisten sote-palvelujen yli 200 000 työntekijälle ja miljardiluokan kiinteistöomaisuudelle.

Uudistuksen projektinjohtajan, valtiosihteeri Tuomas Pöystin mukaan tässä vaiheessa on jo selvää, että kaikki kuntien omaisuus ei siirry itsehallintoalueille.

”Ei tule yhtä mallia, vaan alueellisia ratkaisuja”, Pöysti sanoo.

”Tiettyjä kiinteistöjä voi siirtyä itsehallintoalueille, mutta kaikki eivät siirry.”

Pöystin mukaan kunnat voisivat siirtää omaisuuttaan kiinteistönjalostusyhtiöihin. Itsehallintoalueet saisivat kiinteistöjä sitten käyttöönsä vuokraamalla.

”Yksi mahdollisuus on myös se, että osa kuntayhtymistä jäisi kiinteistökuntayhtymiksi hoitamaan omaisuutta.”

Mikä on omaisuuden arvo?

Kuntien ja kuntayhtymien sairaaloiden, terveyskeskusten ja muiden sote-kiinteistöjen tasearvo on 6-7 miljardia euroa. Käypää arvoa ei tiedä kukaan. Lisäksi terveydenhoidon laitteissa on miljardiomaisuus.

”Omaisuuden siirto käyvästä arvosta ja siihen liittyvät rahoitusjärjestelyt ovat erittäin hankalia toteuttaa”, muistuttaa Kuntarahoituksen toimitusjohtaja Pekka Averio.

Tuomas Pöystin mukaan omaisuutta ei voi siirtää lailla ilman korvausta. Julkisten kiinteistöjen käyvän arvon määrittäminen on kuitenkin hankalaa. Juuri tästä syystä ainakin osa omaisuudesta jäisikin kunnille tai kuntayhtymille.

Artikkeliin liittyvät

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio pelkää, että itsehallintoalue ottaa kiinteistöistä parhaat päältä.

”Mitä tapahtuu vanhoille rakennuksille, joita itsehallintoalue ei halua?”, Tainio pohtii.

Hän pitää tärkeänä, että omaisuuden siirtyessä myös velkojen pitäisi siirtyä. Pöysti on samaa mieltä.

Velkojen siirtokaan ei ole yksinkertaista, koska tietyn kiinteistön lainaa ei voi erottaa kunnan muista veloista.

Kunnat ovat saaneet kiinteistösijoituksiinsa edullista lainaa Kuntarahoituksen kautta.

Kuntarahoituksen Pekka Averio korostaa, että velallisen vaihdos edellyttää velkojan suostumusta.

Jotta itsehallintoalueet saisivat jatkossa Kuntarahoituksen kautta edullisia lainoja kuten kunnat, niiden pitäisi kuntien tavoin liittyä Kuntien takauskeskuksen jäseniksi.

”Lisäksi niillä pitäisi olla verotusoikeus. Muuten ne eivät saisi yhtä edullista rahoitusta kuin kunnat ja valtio”, Averio sanoo.

Mitä tapahtuu työntekijöille?

Edessä on Suomen historian suurin henkilöstön siirto, kun yli 200 000 sote-työntekijää siirtyy itsehallintoalueille. Heidän palkkansa ovat yhteensä noin kymmenen miljardia euroa vuodessa.

”Siirto pitäisi tehdä liikkeenluovutuksena eli he siirtyisivät vanhoina työntekijöinä entisillä työehdoilla”, sanoo kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Tuomas Pöystin mukaan siirto on tehtävä mahdollisimman pragmaattisesti.

”Pohjana on oltava hyvä henkilöstöpolitiikka, koska tärkeintä on motivoida työntekijät toimintatapojen isoon muutokseen”, Tuomas Pöysti sanoo.

Mitä tapahtuu palkoille?

Palkkaerot eri kunnissa ja kuntayhtymissä eivät Markku Jalosen mukaan ole erityisen suuria. Pöystin mukaan palkkojakin jouduttaneen jotenkin harmonisoimaan.

”Se voi olla iso juttu, mutta siinä on oltava varovainen. Kun näin suuri määrä ihmisiä laitetaan samoihin organisaatioihin, palkkojen kokonaissumma on isohko.”

Kenenkään ei Pöystin mukaan tarvitse olla huolissaan työpaikan menettämisestä.

”Tarkoitus on hillitä uusien työntekijöiden tarvetta.”

Ennustettu henkilöstön lisätarve on nyt 4 000 uutta työntekijää vuodessa.

Tämä pitäisi Pöystin mukaan pystyä puolittamaan, jotta hallituksen asettama vaatimus tuottavuuden parantamisesta toteutuu.

Kuntaliitto toivoo, että Kuntatyönantajat edustaisi jatkossakin työnantajaa alan työehtoneuvotteluissa. Samoin ajattelee Jalonen.

”Olisi hyvä, jos työntekijöihin sovelletaan jatkossakin kunta-alan virka- ja työehtosopimusta. Silloin muutos pysyisi hallinnassa”, Markku Jalonen sanoo.

Suuri kysymys on myös se, mitä tapahtuu kuntien tukipalveluille kuten ruoka- ja kiinteistöhuollolle. Nythän sote-palveluilla on usein yhteiset tukipalvelut muiden kunnan toimintojen kanssa.

Hallitus kaavailee potilaille uudenlaista valinnanvapautta, jolloin julkiset ja yksityiset palveluntuottajat kilpailisivat keskenään asiakkaista. Lähtöasetelma on epäreilu, koska kuntatyönantajat maksavat nyt keskimäärin kuusi prosenttia suurempaa eläkevakuutusmaksua kuin yksityiset työnantajat.

”Kun kilpailumalli nyt tulee, tämä epäsuhta pitää korjata”, sanoo Tuomas Pöysti.

Mitä tapahtuu eläkkeille?

Eläkkeistä vastaa Kuntien eläkevakuutus Keva. Sen eläkevastuiden kokonaismäärä on noin sata miljardia euroa, joista rahastoituna on 44 miljardia. Loput katetaan eläkemaksuilla. Sote- ja tukipalvelujen työntekijöiden osuus vastuista on arviolta noin 60 miljardia euroa.

”Miten turvataan nykyisten työntekijöiden eläkkeiden rahoitusvastuu, jos työntekijät siirtyvät toisen työnantajan palvelukseen? Tämä on täysin ratkaisematta”, sanoo Kevan varatoimitusjohtaja Kimmo Mikander.

Tuomas Pöystin mukaan yksinkertaisin ratkaisu olisi, että itsehallintoalueet olisivat Kevan jäsenyhteisöjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat