Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mittaritiedot siirtyvät auton tuulilasiin – pian myös edullisissa malleissa

Kotimaa
 
Näin toimii uusi tuulilasinäyttö
Näin toimii uusi tuulilasinäyttö
Millaista on ajaa, kun matkamittarin ja navigaattorin tiedot näkyvätkin tuulilasissa? HS testasi, miten tuulilasinäyttö toimii. Toimittaja: Satu Vasantola HS. Kuvaus ja editointi: Jukka Gröndahl HS
Tästä on kyse

Mikä ihmeen tuulilasinäyttö?

  Järjestelmä, jossa osa auton mittariston tiedot heijastetaan tuulilasiin.

  Esimerkiksi nopeusmittarin, vakionopeussäätimen ja navigaattorin tiedot voi nähdä mittariston sijaan tai lisäksi tuulilasista.

  Joissakin malleissa järjestelmään voi yhdistää kännykän, jolloin tuulilasissa näkyy myös kännykän näytön tiedot.

  Tiedot heijastetaan yleensä tuulilasin alaosaan kuljettajan näkökenttään.

  Järjestelmä ei häiritse kuljettajan näkyvyyttä, sillä näyttönä toimii joko tuulilasi tai sen eteen nouseva läpinäkyvä näyttö.

  Myynnissä on myös jälkiasennettavia järjestelmiä. Niiden ostajan on varmistettava, että järjestelmä täyttää EU-vaatimukset eli siinä on E-hyväksyntä.

Parin vuoden päästä kaikissa uusissa autoissa on tuulilasinäyttö, ennusti tuulilasivalmistaja Saint Gobainin edustaja Helsingin autokauppatapahtumassa.

Tuulilasinäyttö heijastaa mittariston ja esimerkiksi navigaattorin tiedot tuulilasiin kuljettajan näkökenttään. Tekniikka on ollut tarjolla jo kymmenen vuoden ajan, mutta se on yleistynyt hitaasti. Nyt näytöt ovat vähitellen yleistymässä.

Näytöt kuuluvat Suomessakin jo monien kalleimpien uusien autojen varusteisiin. Erilaisia tuulilasinäyttöjä on tarjolla muun muassa Citroënin, Audin ja Volvon kalleimpiin malleihin. Vähitellen ne yleistyvät myös keskihintaisissa autoissa.

Ennusteet siitä, kauanko kestää ennenkuin näytöt tulevat myös halvempiin automalleihin, vaihtelevat. Tekninen asiantuntija Sami Peuranen Autotuojat ry:stä ennustaa, että siihen menee vielä kuudesta kahdeksaan vuotta.

”Nopeus riippuu tietysti kuluttajistakin. Jos kiinnostus on suurta, ne voivat yleistyä nopeamminkin. Nyt näytöt ovat vielä aika harvinaisia. Vähitellen ne yleistyvät, mutta niiden tulo pieniin autoihin voi vielä kestää, sillä näiden autojen hinnat pyritään pitämään aika alhaalla”, Peuranen sanoo.

Tuulilasivalmistajien ja autokauppojen mukaan järjestelmä parantaa liikenneturvallisuutta, koska kuljettajan ei enää tarvitse siirtää katsettaan pois tiestä nähdäkseen auton nopeuden tai vilkaistakseen navigaattoria.

Myös Trafissa ja Poliisihallituksessa uskotaan, että tietojen heijastaminen tuulilasiin voi parantaa turvallisuutta, kunhan heijastettavat tiedot liittyvät ajamiseen. Myynnissä on nimittäin myös järjestelmiä, jotka voi yhdistää älypuhelimeen. Tuolloin myös kännykän näyttö näkyy tuulilasissa.

”Turvallisuus riippuu siitä, mitä informaatiota tarjotaan. Jos sitä käytetään mittariston korvikkeena, jolloin kuljettaja näkee tuulilasista nopeuden ja navigaattorin ohjeet, turvallisuus voi hyvinkin parantua. Silloinhan kuljettaja voi pitää katseensa tiessä eikä hänen tarvitse vilkuilla välillä muualle”, sanoo johtava asiantuntija Erik Asplund Trafista.

Poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen Poliisihallituksesta pitää näyttöjä lähtökohtaisesti turvallisina.

”Periaatteessa tässä ei ole ongelmaa. Tekniikka on testattu ja hyväksytty, ennen kuin niitä on saanut alkaa ajoneuvoihin asentaa. Jos siinä näkyy nopeusmittari ja varoitusvaloja, niin ei poliisilla ole mitään sitä vastaan”, Holopainen sanoo.

Kännykän näytön näkyminen tuulilasissa voi sen sijaan olla turvallisuusriski, Holopainen arvioi.

”Näillä marraskuun säillä, kun on pimeää ja vettä tihuuttaa, jalankulkijaa on joka tapauksessa vaikea havaita. Jos tuulilasiin sitten vielä tulee kännykän näyttö ja viestejä kavereilta, on turvallisuus kyllä koetuksella. Sakkoja siitä ei silti välttämättä kirjoiteta, jos järjestelmää käyttää niin, että pelkästään katsoo tuulilasissa olevaa näyttöä. Silloin sen käyttö vertautuu ehkä hands freen käyttöön.”

Jukka Gröndahl / HS
Tuulilasinäyttö siirtää nopeusmittarin lukeman ja navigaattorin tiedot tuulilasiin tai sen edessä olevalle pienelle läpinäkyvälle näytölle.
Tuulilasinäyttö siirtää nopeusmittarin lukeman ja navigaattorin tiedot tuulilasiin tai sen edessä olevalle pienelle läpinäkyvälle näytölle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat