Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

AKT iskee ulkomaankauppaan

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Malmin postin luottamusmies Tero Vainikka on myös lakkovahti.
Malmin postin luottamusmies Tero Vainikka on myös lakkovahti. Kuva: Mika Ranta / HS

Kuljetusalat aloittavat ensi viikolla laajat tukitaistelut Postin riidan takia, mikäli sopua neuvotteluissa ei saavuteta. Ensimmäisenä toimista ilmoitti maanantaina Auto- ja kuljetusalaa edustava AKT.

Maanantaista 30. marraskuuta kello 6 alkaen Hamina-Kotkan, Helsingin, Hangon, Turun, Naantalin ja Rauman satamissa AKT:n jäsenet eivät käsittele DHL:n yksiköitä eikä niissä tulevia tai lähteviä lasteja.

Päätös estää satojen rekkakuljetusten saapumisen ja lähtemisen viikossa. Se hankaloittaa Suomen vientiä ja tuontia.

Postia ja DHL:aa edustavan Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo, että kyseessä on järeä toimi, joka vaikeuttaa useiden vientiyritysten toimintaa.

”DHL on yksi suurimpia viennin ja tuonnin kuljettajia. Yhteistyökuvioiden kautta vaikutukset voivat olla hyvin laajat”, Aarto sanoo.

”Tämä on vanhakantaista toimintaa, joka ei auta Postin tilannetta millään tavalla.”

DHL Freightin eli kumipyörätoimintojen toimitusjohtaja Pekka Stenqvist on täysin yllättynyt AKT:n päätöksestä. ”Miksi he iskevät juuri meihin? Meillä ei ole osaa eikä arpaa Postin riidassa. Emme edes kilpaile Postin kanssa”, Stenqvist sanoo. ”Tässä on kyseessä laillinen mafia.”

Stenqvist sanoo, että päätöksellä on merkittäviä vaikutuksia kaupan ja teollisuuden yritysten kuljetuksiin.

Muiden kuljetusliittojen odotetaan myöhemmin osallistuvan tukitoimiin.

Ilmailualan unioni IAU puolestaan tehnee tiistaina päätöksen, jolla Postin lentoliikenne estyy merkittävästi. Lakko kestäisi ehkä pari päivää. Tarkoitus on tehdä se niin, että matkustajat kärsivät tukilakosta mahdollisimman vähän.

Pau on jo ilmoittanut useista työtaisteluista saadakseen torjuttua työnantajan ehdotuksia, joita Pau pitää heikennyksinä.

Malmin postin työntekijä, luottamusmies Tero Vainikka arvelee, että työnantajan esitykset tiputtaisivat hänen kuukausipalkkaansa noin 150 eurolla. Tarkka summa riippuu jakson ylitöiden määrästä.

Hänen mukaansa työajan joustoesitykset ja monien lisien leikkaamiset eivät ole inhimillisiä.

”Hesarin jakajan palkka on tuhannen euron kieppeillä ja jos siitä leikataan yölisät pois, se on iso pudotus. Pitäähän työstä palkka ansaita, että sillä tulee toimeen.”

Vainikka sanoo, että työnantaja haluaa määrätä työntekijän esimerkiksi pelkästään jakeluun, kun nyt työpäivässä on jakelua ja lajittelua.

”Ihmisen oletetaan jaksavan jakaa kymmenen tuntia ylös ja alas rappuja”, hän sanoo.

Huolena on myös työnantajan vaatimus saada samana päivänä määrätä työntekijälle työjakson pituus, onko työpäivä neljä vai kymmenen tuntia pitkä.

Työnantajan mukaan työehtosopimus on työvuorojen suunnittelun kannalta joustamaton.

Postin neuvotteluja jatketaan tiistaina kello 12.30 valtakunnansovittelijan johdolla. Neuvotteluissa ei ole edistetty, vaikka Posti lopetti toistaiseksi neuvotteluja estäneiden vuokratyöntekijöiden käytön.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK tuomitsi toimet maanantaina. ”On hämmästyttävää, että kun Posti työnantajana luopuu vuokratyön käytöstä lakon aikana, kuljetusalan ay-väki ilmoittaa yhä kovemmista toimista”, EK:n johtaja Ilkka Oksala toteaa.

Tero Vainikka tosin on havainnut, että vuokratyöntekijöitä on palkattu postin riveihin ja näin kierretty vuokratyöntekijöiden käyttökieltoa lakon aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat