Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laaja vakuutus auttaa vahingoissa

Kotimaa
 
Tommi Anttonen / Lehtikuva
Pohjolan Werkkorakennuksen työntekijä Lauri-Petteri Korppila korjasi verkkokatkaisijaa Keski-Suomessa maanantaina.
Pohjolan Werkkorakennuksen työntekijä Lauri-Petteri Korppila korjasi verkkokatkaisijaa Keski-Suomessa maanantaina. Kuva: Tommi Anttonen / Lehtikuva
Fakta

Älä avaa sähkötöntä pakastinta

  Jos pakastin on täynnä ja sähköt poikki, älä avaa kantta kertaakaan.

  Sähkötön pakastin pysyy riittävän kylmänä ainakin vuorokauden. Sen voi myös kietoa mattoihin tai peitteisiin.

  Jos pakasteet kuitenkin sulavat ja jos ne ovat olleet arvokkaita, ne kannattaa kuvata vakuutusyhtiötä varten.

Viikonlopun lumimyräkkä aiheuttaa jälleen monenlaista puhelin-, sähköposti- ja asiakirjarumbaa kotitalouksille, kun ne koettavat selvittää, mitä korvauksia voi mahdollisesti saada sähkökatkojen aiheuttamista vahingoista.

Yksillä pilalle meni pakastimellinen ruokaa, toisilla rikki saattoi mennä sähkölaite.

Yksiselitteistä vastausta korvausvelvollisuudesta ei ole, mutta kuluttajariitalautakunta kehottaa ensiksi ottamaan yhteyttä sähköyhtiöön.

”Jos sähköyhtiö ei korvaa, pitää ottaa yhteyttä omaan vakuutusyhtiöön. Aika monet sähköyhtiöt kyllä ohjaisivat mieluusti vakuutuksenantajan puoleen, mutta silloin kun vika on sähköyhtiön, sen pitää korvata”, sanoo varapuheenjohtaja Päivi Korpiola kuluttajariitalautakunnasta.

”Aina ei korvausvelvollisuutta synny, vaan korvaukset menevät sähkömarkkinalain mukaisin edellytyksin.”

Kaikki kotivakuutukset eivät korvaa esimerkiksi sulaneita pakasteita, mutta laajat kotivakuutukset todennäköisesti korvaavat.

Vakuutusyhtiöt toteavat, että korvauspäätökset tehdään aina tapauskohtaisesti. Ne kehottavat myös ottamaan kuvia vahingoista ja pitämään pakastimen oven kiinni mahdollisimman pitkään. Joissain tapauksissa vakuutus voi korvata aggregaatin vuokran, mutta monille sellaisen hankkiminen nopeasti ei varmasti ole mahdollista.

Artikkeliin liittyvät

Viikonlopun lumikaaos ei ole vakuutusehdoissa sama asia, mitä tarkoitetaan myrskytuhoilla, toteaa Finen vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Myrskytuhokorvauksia voi saada suppeastakin kotivakuutuksesta, lumimyräkkävahingoista välttämättä ei.

”Kotivakuutuksissa yleensä se korvattava myrskyvahinko on määritelty siten, että kyse on nimenomaan myrskytuulen aiheuttamasta vahingosta. Ne ovat siis tuulen aiheuttamia vahinkoja”, sanoo Finen vakuutusasiantuntija Hanna Salo.

Lumen katkomien sähköjen aiheuttamista tuhoista voi silti saada korvausta, jos vakuutus on laaja, ei suppea.

”Kotivakuutuksesta voisi tulla korvattavaksi nimenomaan sulaneet pakasteet laajoista vakuutuksista. Suppeammista vakuutuksista ne eivät tule korvattaviksi. Laajoissa lähtökohta on se, että ne korvaavat kaikki äkilliset ja ennalta arvaamattomat vahingot.”

Salo kehottaa ottamaan yhteyttä vakuutusyhtiöön, joskin ruuhkia lienee luvassa asiakaspalveluissa.

”On hyvä kuvata ne lihat ja marjat, ennen kuin lähtee hävittämään niitä. Niillä pystyy selvittämään yhtiölle, mitä tapahtui. Perusperiaate korvauksien määrässä on se, mitä ne uutena maksaisivat eli marjoissa esimerkiksi niiden torihinta.”

Hieman eri perusteilla tulee korvattavaksi sähkökatkosta aiheutunut sähkölaitteen tuho.

”Niitä voi tulla korvattavaksi myös perustason vakuutuksista, jos kyse on sähköverkon jännitteen vaihtelun takia rikkoutuneesta laitteesta. Viikonlopun tapauksessa voi ehkä tulla tällainenkin vahinko korvattavaksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat