Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläinten huono kohtelu oli yllätys Evirallekin

Kotimaa
 
Oikeutta eläimille -järjestö
Kuvakaappaus Oikeutta eläimille -järjestön kuvaamalta videolta Sastamalan teurastamolla tänä syksynä.
Kuvakaappaus Oikeutta eläimille -järjestön kuvaamalta videolta Sastamalan teurastamolla tänä syksynä. Kuva: Oikeutta eläimille -järjestö

Evira ja aluehallintovirastot ovat saaneet valmiiksi oman tutkintansa eläinten kaltoin kohtelusta kiinni jääneestä neljästä suomalaisesta teurastamosta. MOT-ohjelma näytti lokakuussa Oikeutta eläimille -järjestön kuvaamia teurastamovideoita. Ne paljastivat räikeää eläinten väärinkohtelua, mikä oli yllätys elintarviketurvallisuusvirasto Evirallekin.

"Ilman muuta se oli yllätys”, sanoo Eviran eläinten hyvinvointi ja tunnistus -jaoston päällikkö Jaana Mikkola.

Teurastamoilta tai muista paikoista, joissa eläimiä pidetään elinkeinonharjoittamismielessä, löytyy hänen mukaansa lain rikkomisia aina silloin tällöin.

”Se, että näin vakavalla tavalla rikotaan lainsäädäntöä hakkaamalla tai pahoinpitelemällä eläimiä, oli yllätys", Mikkola sanoo.

Eviran tarkastuksissa kaikissa järjestön videoilla näkyvissä neljässä teurastamossa oli ongelmia. Ne liittyivät pääasiassa toimintaohjeistoihin, omavalvonnan tarkastuskirjanpitoon ja kelpoisuustodistuksiin. Tarkastusten aikana ei havaittu ongelmia.

Yksi videoilla näkyvä ongelma oli nautojen epäonnistunut tainnutus. Niitä tehdään pulttipistoolilla, jonka metallinen sauva menee naudan kallon läpi aivoihin ja aiheuttaa taintumisen, joskus myös kuoleman. Tainnutuksen jälkeen eläimestä lasketaan veret.

"Tässä tapauksessa tainnutus oli tehty väärään paikkaan ja huolimattomasti. Se on täysin kestämätön tilanne", sanoo Mikkola.

Kyseinen videolla näkyvä henkilö ei enää tee tainnutuksia.

Poliisi on saanut runsaasti esitutkintapyyntöjä kaikista neljästä videoilla näkyneestä teurastamosta sekä esitutkintapyynnön myös Eviran tarkastuseläinlääkäreistä.

Mikkolan mukaa Evira selvittää eläinlääkäreidensä toimia myös sisäisesti.

Evira suosittelee, että teurastamoelinkeino ottaisi käyttöön oman videovalvonnan.

"Olemme suositelleet hyvin vahvasti videovalvontaa eläinten hyvinvoinnin kannalta kriittisiin pisteisiin. Niistä tainnutus on tärkein", sanoo Mikkola. Videoinnilla olisi ennaltaehkäisevä vaikutus, ja se auttaisi omavalvonnassa.

Oikeutta eläimille oli kuvannut materiaalia noin 300 tuntia. Mikkolasta oli huojentavaa, että raskauttavaa aineistoa oli kuitenkin vain 20 minuuttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat