Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arktisen keskuksen uusi johtaja: Valtiot ahnaina Jäämerelle

Kotimaa
 
Arktisen alueen merkitys kasvaa - video näyttää keskeiset arktiset kysymykset
Arktisen alueen merkitys kasvaa - video näyttää keskeiset arktiset kysymykset
Arktisen politiikan tärkein kysymys on ilmastonmuutos. Ilmaston lämpenemistä yritetään hillitä, mutta koska niin väistämättä käy arktisella alueella, halutaan siitä hyötyä taloudellisesti. Grafiikka: Boris Stefanov.
Mikä?

Arktinen keskus

 Lapin yliopiston tutkimuslaitos, jonka toimintaan kuuluvat myös tiedeviestintä ja omat näyttelyt.

 Sijaitsee Rovaniemellä Arktikum-talossa yhdessä Lapin maakuntamuseon kanssa.

 Perustettu 1989. Noin 70 työntekijää yli kymmenestä eri maasta.

 Monitieteellistä tutkimusta tehdään koko arktisella alueella ja Etelämantereella.

 Arktinen keskus yhdistää toiminnassaan luonnontieteen ja yhteiskuntatieteiden näkökulmia.

Jäämerestä tulee Itämeren kaltainen. Se lainehtii kesäisin vapaana ehkä jo 20 vuoden kuluttua. Turistilaivoilta ihaillaan huimaavia maisemia ja öljynporauslautat paaluttavat valtauksiaan.

Lähitulevaisuuden raju muutos hallitsee Rovaniemellä sijaitsevan Arktisen keskuksen hankkeita. Uudeksi johtajaksi valittu Timo Koivurova, 48, sanoo, ettei kansainvälinen kiinnostus arktisia alueita kohtaan ole koskaan ennen ollut näin suurta.

”Tutkijoiden mukaan ensimmäinen jäätön kesä nähdään Pohjoisella Jäämerellä ehkä jo 2030- tai 2040-luvulla. On järisyttävän vaikeaa sanoa tarkkaa ajankohtaa, mutta siitä ollaan varmoja, että se tapahtuu”, Koivurova toteaa.

Jouni Porsanger
Rovaniemellä sijaitsevan Arktisen keskuksen uusi johtaja Timo Koivurova ehti toimia tutkimusprofessorina keskuksessa yli kymmenen vuotta.
Rovaniemellä sijaitsevan Arktisen keskuksen uusi johtaja Timo Koivurova ehti toimia tutkimusprofessorina keskuksessa yli kymmenen vuotta.

Kun meri on auki, kaikilla mailla ja niiden aluksilla on oikeus liikkua siellä. Valtiot ovatkin nyt tulossa jonossa tarkastamaan, mitä ne voivat uusista apajista hyötyä.

Tässä näytöksessä Suomelle on avautumassa maailmanluokan paikka vuonna 2017, kun se saa Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden kahdeksi vuodeksi Yhdysvaltain kauden jälkeen.

Arktisesta neuvostosta ja sen valtapelistä voi lukea lisää laajasta Paavo Lipposen haastattelusta, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa aiemmin marraskuussa.

Koivurova pitää puheenjohtajuutta oman viisivuotiskautensa yhtenä suurimpana haasteena.

”Saamme Suomeen lukuisan joukon tieteen ja liike-elämän toimijoita, jotka tällä hetkellä menevät Yhdysvaltoihin. Samalla voimme tuoda arktisia asioita suomalaisten tietoon.”

Koivurova syntyi ja kasvoi pääkaupunkiseudulla. Isä on lähtöisin Torniosta ja isoisä toimi aikoinaan Alatornion kunnanjohtajana. Kun Koivurova muutti Rovaniemelle aloittaakseen oikeustieteen opinnot, hän jäi sille tielleen.

Tutkimusprofessori Koivurovan erityisalaa ovat kansainvälinen ja EU-oikeus, sekä niiden soveltaminen arktisella alueella.

Ilmastonmuutoksesta tai luonnonvarojen hyödyntämisestä puhuessaan hän hakee oikeita suomalaisia ilmaisuja. Koivurova on tottunut ilmaisemaan asiat englanniksi.

Arktiseen neuvostoon kuuluu viisi Pohjoismaata sekä Venäjä, Yhdysvallat ja Kanada. Arktinen yhteistyö aloitettiin Rovaniemellä 1991.

”Venäjän silloinen päämies Mihail Gorbatšov heitti idean, josta Suomi otti kopin”, Koivurova kertoo.

Arktisella alueella hallitsevat vastakkaiset intressit: herkkä luonto, asukkaiden oikeus hankkia toimeentuloa, alkuperäiskansojen oikeudet, isojen yhtiöiden tavoitteet.

Koivurova ei ole kenenkään puolella. Tutkimusyhteisönä Arktisen keskuksen tehtävä on tuottaa tieteellistä tietoa – myös kansantajuisesti – eri osapuolten yhteistyölle.

”Poliitikot joutuvat tekemään arvovalinnat. Esimerkiksi öljynporauksen suhteen poliittinen tahto on selvä: öljyä porataan ja sitä voi porata. Toisaalta se on osoittautunut hankalaksi. Olosuhteet ovat todella karut, kustannukset suuret ja vastustus jyrkkää. Jotkut ovat odottaneet, että nyt avautuu viimeinen öljyprovinssi, mutta ei se välttämättä mene niin.”

Samoin on käynyt kaivoksille.

”Ihmiset ovat suurin odotuksin eläneet uskossa, että viime vuosina avatut kaivokset tuovat hyvinvointia ainakin 30 vuodeksi. Ne ovat kuitenkin erittäin riippuvaisia maailmanmarkkinahinnoista. Toiminta muuttuu nopeasti kannattamattomaksi.”

Suurimmat ansaintamahdollisuudet Koivurova näkee uudentyyppisten jäänmurtajien suunnittelussa.

”Suomi on siinä maailman ykkönen. Toisaalta ei ole tieteellistä yksimielisyyttä, koska avautuvia merireittejä pystytään hyödyntämään ja minkälaiseen merenkulkuun.”

Risteilyalukset ovat yksi tulevaisuuden kulkumuoto arktisilla reiteillä. Kansainväliset turistit kiinnostuvat takuuvarmasti jylhistä maisemista, kunhan kulku niiden äärelle on mahdollista.

”Turistit ihailevat aluksiltaan vaikkapa jäävuorten irtaantumista Grönlannista. Matkustamiseen liittyy onnettomuusvaaroja, joiden varalta arktiset valtiot ovat jo solmineet pelastussopimuksen”, Koivurova kuvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat