Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekesin valta saattaa vähentyä: alueellisten rahojen jako voi osittain siirtyä uusille itsehallintoalueille

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tekesin asiakkaina on vuosittain noin 3000 yritystä ja 50 yliopistoa, korkeakoulua ja tutkimuslaitosta. Tänä vuonna projektirahoitukseen on käytettävissä noin 550 miljoonaa euroa.
Tekesin asiakkaina on vuosittain noin 3000 yritystä ja 50 yliopistoa, korkeakoulua ja tutkimuslaitosta. Tänä vuonna projektirahoitukseen on käytettävissä noin 550 miljoonaa euroa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Itsehallintoalueiden tehtävät

 Vuoden 2019 alussa toimintansa aloittava itsehallintoalueet muodostetaan maakuntajaon pohjalta. Niitä tulee 18.

 Itsehallintoalueille osoitetaan sosiaali- ja terveydenhuollon eli soten tehtävien lisäksi seuraavat tehtävät:

 pelastustoimen tehtävät

 maakuntien liitoille kuuluvat alueiden kehittämisen ja sen rahoituksen tehtävät mukaan lukien EU:n ohjelmaperusteisen rahoituksen välittämisen tehtävät sekä alueellisen maankäytön suunnittelun tehtävät

 ely-keskuksissa hoidettavat alueiden ja niiden elinkeinoelämän kehittämistehtävät mukaan lukien maaseutuelinkeinojen kehittämis- ja rahoitustehtävät

 mahdollisesti ympäristöterveydenhuolto

Tulevien itsehallintoalueiden tehtävät kuumentavat tunteita niin hallituksen piirissä kuin alueillakin. HS:n tietojen mukaan itsehallintoalueille voi tulla myös innovaatiorahoituskeskus Tekesin tehtäviä. HS:n tietojen mukaan on väläytetty, että itsehallintoalueet voisivat päättää Tekesin rahojen jaosta.

Sote- ja aluehallintouudistuksen projektinjohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti vahvistaa, että Tekesin tehtäviä on keskustelussa sivuttu alueellisten rahoitustehtävien osalta. Hän kuitenkin tähdentää, että kyse on vain niistä rahoista, jotka nykyäänkin kulkevat ely-keskusten kautta.

Vaikka Tekes-rahoitusta valmistellaan ely-keskuksissa, kun on kysymys alueellisista hankkeista, lopulliset rahoituspäätökset tehdään Tekesin pääkonttorissa Helsingissä. Uudistuksen myötä Tekesin päätösvaltaa rahoituksesta siirtyisi itsehallintoalueille.

Pöysti ei ota suoraan kantaa asiaan, mutta hänen mukaansa Tekesin suhdetta itsehallintoalueisiin ”täytyy kirkastaa”.

”Itsehallintoalueiden ja Tekesin työnjaosta pitää sopia alueiden kehittämistehtävissä”, hän sanoo.

Hallitus on nyt sopinut, että itsehallintoalueille siirtyvät ”ely-keskuksissa hoidettavat alueiden ja niiden elinkeinoelämän kehittämistehtävät mukaan lukien maaseutuelinkeinojen kehittämis- ja rahoitustehtävät”.

Tekes on yritysten, yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tutkimus- ja kehitysprojektien ja innovaatiotoiminnan rahoittaja ja aktivoija.

Tekesin asiakkaina on vuosittain noin 3 000 yritystä ja 50 yliopistoa, korkeakoulua ja tutkimuslaitosta. Tänä vuonna projektirahoitukseen on käytettävissä noin 550 miljoonaa euroa. Sen avulla pystytään toteuttamaan runsaat 2 000 tutkimus- ja kehitysprojektia.

Keskusteluissa on pyörinyt edelleen myös toisen asteen koulutuksen tulevaisuus uusilla itsehallintoalueilla. Varsinkin opettajien ammattijärjestö OAJ on vastustanut sitä, että ammattikoulutus siirtyisi itsehallintoalueille.

Ammattikoulutuksen siirtämistä itsehallintoalueille on ajanut varsinkin keskisuomalainen kansanedustaja ja pitkäaikainen vaikuttaja Mauri Pekkarinen (kesk), joka on pitänyt asiaa esillä sitkeästi.

Pöysti tähdentää, että hallitus ei päättänyt ammattikoulutuksen siirtämisestä itsehallintoalueille sote-ratkaisun yhteydessä.

”Sitä ei toteuteta ainakaan ensimmäisessä vaiheessa. Jos tällaiseen ratkaisuun päädyttäisiin, pitäisi tehdä uusi päätös”, Pöysti sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat