Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sasi rukkaisi perustuslakia – tiukan tulkinnan mukaan oman talon sammuttaminenkin on perustuslain vastaista

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kimmo Sasi
Kimmo Sasi Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Hallintotehtävän antaminen muulle kuin viranomaiselle (124. §)

 Julkinen hallintotehtävä voidaan antaa muulle kuin viranomaiselle vain lailla tai lain nojalla, jos se on tarpeen tehtävän tarkoituksenmukaiseksi hoitamiseksi eikä vaaranna perusoikeuksia, oikeusturvaa tai muita hyvän hallinnon vaatimuksia.

 Merkittävää julkisen vallan käyttöä sisältäviä tehtäviä voidaan kuitenkin antaa vain viranomaiselle.

Tuorein Eva-raportti hyökkää perustuslain ja erityisesti sen tiukan tulkinnan kimppuun. Elinkeinoelämän valtuuskunnan mukaan perustuslaista on tullut politiikan lyömäase, jolla jo ennakolta torpataan lakiuudistuksia arveluttavina ja samalla pönkitetään julkista sektoria.

Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta saa kyytiä. Sen toiminta ei ole kovin läpinäkyvää ja sille on kasaantunut kohtuuttomasti valtaa. Valiokunnan kuulema asiantuntijoiden joukko on suppea ja koostuu muutamasta valtiosääntöoppineesta, jotka raportin mukaan leimaavat kaiken julkiseksi.

Lain vartijat – perustuslaki on ehdoton, mutta kenen käsissä on sen tulkinta -raportti julkistettiin tiistaina.

Raportin kirjoittanut entinen pitkäaikainen kokoomuksen kansanedustaja ja perustuslakivaliokuntaakin vuosikausia johtanut varatuomari Kimmo Sasi on sitä mieltä, että Suomessa olisi korkea aika lieventää perustuslain tulkintoja. Hän myös rukkaisi perustuslakia poistamalla siitä kokonaisen pykälän (124. §) tarpeettomana. Kyseessä on vallanjakosäännös, joka määrittelee, mikä on julkisen hallintotehtävän hoitamista ja vain viranomaisille kuuluvaa toimintaa.

Sasin mukaan tiukka vallanjakosäännöksen tulkinta haittaa yhteiskunnan kehitystä, julkisoikeudellistaa kokonaisia toimialoja, lisää tarpeetonta pykäläviidakkoa ja kahlitsee jopa demokraattista päätöksentekoa. Julkisen vallan käsite on Sasin mukaan myös usein ensisijainen suhteessa omaisuudensuojaan tai elinkeinovapauteen.

Sasi perustelee pykälän kaatamista myös sillä, että missään muussa länsimaassa ei perustuslaissa säännellä samalla tavalla julkisten tehtävien siirtoa, vaan niissä parlamentilla ja viranomaisilla on laaja harkintavalta järjestää hallintoa tarkoituksenmukaisella tavalla.

”Perusoikeudellistuminen” tai ”perusoikeusfundamentalismi” näkyy julkisessa keskustelussa, kun esimerkiksi hallituksen tavoitteet leikata sosiaalietuuksia haastetaan perustuslain vastaisina, Sasi sanoo.

Perustuslakivaliokunnan nykyinen puheenjohtaja, kansanedustaja Annika Lapintie (vas) ei pidä kovin asiallisena perusoikeuksien puolustajien leimaamista fundamentalisteiksi. ”Yhtä hyvin voitaisiin puhua perusoikeusnihilisteistä”, Lapintie huomauttaa.

”Näin vähätellään taloudellisia, sivistyksellisiä ja sosiaalisia perusoikeuksia ja alistetaan ne taloudellisille säästötavoitteille. Kyllä esimerkiksi sosiaaliturvan taso on perusoikeuskysymys, mutta ei perustuslakivaliokunta mitään euromääriä lähde määräämään”, Lapintie sanoo ja pitää Sasin raporttia ideologisena, mikä näkyy omaisuudensuojan ja elinkeinovapauden korostamisessa.

Perustuslaki on Lapintien mukaan tarkoitettu pohjaksi, joka ei rajoita eduskuntaa antamasta lakeja, mutta huolehtii, ettei perusoikeuksia heikentäviä lakeja tulisi voimaan. ”Meillä on nyt aika järkeenkäypä systeemi, joka heijastaa Suomen kansan tahtoa julkisista viranomaisista. En usko, että esimerkiksi vankiloiden pyörittäminen haluttaisiin antaa yksityisille”, Lapintie havainnollistaa. Hän ei kannata vallanjakosäännöksen kumoamista.

”Se on totta, että Suomen kokoisessa maassa ei ole pilvin pimein perustuslain tulkintaan erikoistuneita juristeja, mutta kyllä asiantuntijoita kutsutaan eri yliopistoista ja myös uusia nimiä pyritään saamaan mukaan”, Lapintie sanoo.

Eva-raportti listaa toistakymmentä julkisiin tehtäviin liittyvää lakiesitystä ja perustuslakivaliokunnan lausuntoa alkaen yksityisestä pysäköinninvalvonnasta ja päätyen yksityisen terveydenhuollon toimintavaltuuksiin.

Kuvitteellisessa esimerkissä oman talon palon sammuttaminenkin on perustuslain tiukan tulkinnan mukaan kyseenalaista, koska palokunnat ovat viranomaistoimintaa.

Sasi arvostelee etenkin käsitettä ”merkittävä julkisen vallan käyttö”. Se pyrkii hänen mukaansa laajentumaan ja monopolisoimaan vallan viranomaisille. ”Jopa 60 euron rikesakko on määritelty merkittäväksi julkisen vallan käytöksi”, Sasi huomauttaa.

Vuosikymmenen kiista yksityisestä pysäköinninvalvonnasta saakin raportissa runsaasti tilaa. Lukuisissa eduskuntakäsittelyissä valtiosääntöasiantuntijatkin olivat monta mieltä siitä, onko yksityinen pysäköinninvalvonta sopimusperustaista vai ei. Sasin mukaan ”muualla maailmassa on selvää, että maanomistajalla on oikeus säädellä ja valvoa omaisuutensa käyttöä”.

Sasi ottaa yhdeksi esimerkiksi epäjohdonmukaisuudesta luotsaustoiminnan, joka katsottiin julkiseksi hallintotehtäväksi, vaikka aiemmin valtio oli luopunut jäänmurtomonopolista.

Ristiriitaa on siinäkin, että mielenterveyslähetteissä lausunnon voi antaa yksityinen asiantuntijalääkäri, mutta virka-apua voi pyytää vain virkalääkäri.

Sasi arvostelee myös keskustelua työeläkeyhtiöiden asemasta. Joidenkin arvioiden mukaan yhtiöiden asema olisi laiton, koska ne käyttävät julkista valtaa. Hänen mukaansa ei ole mitään perustetta katsoa, että eläkepäätös olisi merkittävä hallintopäätös. ”Ei ole myöskään mitään perustetta katsoa, että työeläkeyhtiöt käyttäisivät sijoitustoiminnassaan merkittävää julkista valtaa, koska nimenomaan on haluttu turvata yhtiöiden itsenäisyys valtiovallasta”, Sasi kirjoittaa.

Samalla periaatteella Sasin mukaan voitaisiin jopa työmarkkinajärjestötkin määritellä julkiseksi hallinnoksi, koska niidenkin toiminta on lailla säädeltyä ja ne tekevät hyvin tärkeitä ratkaisuja: ”Toivottavasti kukaan ei keksi tällaista mahdollisuutta laajentaa julkisen vallan käsitettä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat